Etusivu » Ajankohtaiset » Uutiset » Airi Kähärä vaalitarkkailijana Somalimaan presidentinvaaleissa

Airi Kähärä vaalitarkkailijana Somalimaan presidentinvaaleissa

 
Ensi viikolla äänestetään uusi presidentti Somalimaahan. ”Vaalien odotetaan sujuvan ilman suurempia levottomuuksia”, kertoo kansainvälisenä vaalitarkkailijana toimiva Solidaarisuuden aluepäällikkö Airi Kähärä.

Somalimaassa järjestetään marraskuun 13. päivä presidentinvaalit. Itsenäiseksi julistautunut Somalimaa rakentaa yhteiskuntaansa demokraattiselle pohjalle.

Hauraan Somalimaan vaalien etenemistä ja toteutumista seuraa kansainvälisen vaalitarkkailijan roolissa Solidaarisuuden Afrikan aluepäällikkö Airi Kähärä. Kähärä on tiettävästi ainoa kantasuomalainen vaalitarkkailija Somalimaan vaaleissa. Kähärä on työskennellyt Somalimaassa 2000-luvun alusta ja seurannut sisällissodan runteleman maan jälleenrakentamista läheltä.

Vaalitarkkailijaryhmä käy tapaamassa muun muassa maan parlamenttia, presidenttiehdokkaita, kansalaisjärjestöjä ja Somalimaan vaalikoneistoa.

”Tarkkailen esimerkiksi, että naiset ja kehitysvammaiset pääsevät myös äänestämään. Vierailemme ennen vaaleja Nagaad-naiskattojärjestössä ja esitämme kysymyksiä”, Kähärä kertoo puhelimessa.

Itse vaalipäivänä autolla liikkuminen on kiellettyä kaikilta muilta paitsi vaalitarkkailijaryhmiltä, jotka siirtyvät päivän aikana äänestyspisteeltä toiselle tarkkailemaan vaalien sujumista.

”Äänestyspaikat jaetaan meidän vaalitarkkailijoiden kesken. Edellisissä vaaleissa kiersin tarkistamassa 20 äänestyspistettä.”

 

Ääntenlasku taskulampun valossa

”Jokaisella äänestyspaikalla pidämme huolen, että kaikki pääsevät äänestämään verhon taakse ja tarkkailemme, miten henkilöllisyys todistetaan. Hyväksyttyjä tapoja todentaa henkilöllisyys ovat sormenjälkitunnistus ja henkilöpaperit. Seuraamme silmä kovana, näkyykö vilpillistä toimintaa, kuten esimerkiksi kahteen kertaan äänestämistä”, Kähärä kertoo.

Paikan päällä pitkään eläneellä ja työskennelleellä Kähärällä on vankka kokemus Somalimaan politiikasta. Useille suomalaisille tuntematon Somalimaan alue sijaitsee Somalian pohjoispuolella.

”Toisin kuin Somalian vaalit, Somalimaan vaalien odotetaan sujuvan ilman mellakoita ja levottomuuksia.”

Itä-Somalimaan Soolin lääni on Kähärän mukaan Somalimaan ainoita rauhattomia alueita, joiden kohdalla on mietitty tarkkaan, voidaanko äänestyspistettä pystyttää.

Kuten Somalian vaaleissa, myös Somalimaan presidenttikahinoissa on Suomessa pitkään asuneita ehdokkaita: Faisal Ali ja Abdirahman Mohamed ovat diasporasta palanneita. Wadani-puoleen Abdirahman Mohamed ja UCID-puolueen Faisal Ali ovat olleet poliittisesti aktiivisia Suomessa SDP:ssä. Heidän ohellaan presidentin tittelistä kilpailee Kulmiye-puoleen Muse Bihi. Kähärä uskoo, että vaalitaistelu tullaan käymään erityisesti Kulmiyen ja Wadanin edustajien välillä.

Vaalipäivällä on tapana venähtää pitkäksi, sillä äänet lasketaan manuaalisesti käsin.

”Jäämme viimeiseen äänestyspaikkaan seuraamaan ääntenlaskua. Paikalla ovat puolueiden tarkastajat ja kansalaisyhteiskunnan edustajat meidän kansainvälisten vaalitarkkailijoiden lisäksi. Ääntenlasku on hidasta ja siellä tarvitaan taskulamppuja, kun yön pimeys laskeutuu”, Kähärä kuvailee.

Ensi viikon maanantaina valvotaan todennäköisesti jälleen kerran aamuyöhön, kunnes kaikki äänet on laskettu ja uusi presidentti julistettu Somalimaahan.

Tuleva Somalimaan presidentti valitsee ympärilleen uudet ministerit, joiden kanssa orastavan demokratian rakentamista jatketaan.

 

 

kuvat: Meeri Koutaniemi

 

Asiasanat: ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Nenäpäivä-kampanjan varoilla tuetaan tyttöjen silpomisen vastaista työtä.
Lue lisää »
Ensi viikolla äänestetään uusi presidentti Somalimaahan. ”Vaalien odotetaan sujuvan ilman suurempia levottomuuksia”, kertoo kansainvälisenä vaalitarkkailijana toimiva Solidaarisuuden aluepäällikkö Airi Kähärä.
Lue lisää »
 
Somalimaalaiset valmistautuvat vaaliuurnille. Ensi viikolla äänestetään uudesta presidentistä, eikä ääntä välttämättä anneta oman klaanin edustajalle.
Lue lisää »
Ruokaturvaa parannettaessa on varmistettava ruuan saatavuuden lisäksi tuotanto-olojen vakaus. Halvalla ruualla on nimittäin hintansa ja se pahin hinta ovat voimattomat ja nälkäiset pientuottajat.
Lue lisää »
Kenialaiset maksavat nyt kovaa hintaa demokratiastaan. Poliittinen tilanne kiristyy päivä päivältä ja maassa jännitetään nyt, järjestetäänkö uusia presidentinvaaleja vaiko ei.
Lue lisää »
”Olin pelkuri. Koetin vastustella ja huusin. Hämmennyin, kun tajusin, että he aikovat avata jalkani. Olin peloissani. Silti minut silvottiin.”
Lue lisää »