Etusivu » Ajankohtaiset » Blogi » Halpa ruoka ei paranna ruokaturvaa

Halpa ruoka ei paranna ruokaturvaa

Jenna Kettunen

Muut kirjoitukset »
 
Ruokaturvaa parannettaessa on varmistettava ruuan saatavuuden lisäksi tuotanto-olojen vakaus. Halvalla ruualla on nimittäin hintansa ja se pahin hinta ovat voimattomat ja nälkäiset pientuottajat.

Halvalla ruualla on hintansa. Pahin hinta ovat voimattomat ja nälkäiset pientuottajat, jotka ruokaketjujen muiden toimijoiden kerätessä voittoja köyhdyttävät viljelymaataan, käyttävät lapsiaan pakon edessä työvoimana tai päätyvät kausityöläisiksi isoille plantaaseille ilman työsuojelua.

Mitä on ruokaturva? Usein ihmiset vastaavat ruokaturvan olevan tilanne, jossa yksilöllä tai perheellä on tarpeeksi oikeanlaista ruokaa. Ruokaturvaa parannettaessa on huomioitava ruuan saatavuuden lisäksi muita asioita, ennen kaikkea varmistettava ruuan riittävyys ja tuotanto-olojen vakaus. Ruuan tuotannon vakautta horjuttavat mm. tuotantopanosten kallistuminen, tuottajahintojen epävakaus, ilmastonmuutoksen vaikutukset ja maanomistuksen epävarmuus.

Ruuantuottajan ruokaturva on riippuvainen hänen maatilansa kannattavuudesta. Pientuottajat ympäri maailmaa kasvattavat tai kalastavat suurimman osan maailman ruuasta, yli 90 % maailman maatiloista on yksityishenkilöiden tai perheiden ylläpitämiä. Maailman nälkäisistä 70–80 prosenttia on ruuan tuottajia. Ruuan hinnan on oltava kohtuullinen, jotta ihmisillä on varaa ostaa sitä. Toisaalta tuottajan on saatava kohtuullinen hinta myös itselleen tai muuten hänellä ei ole varaa tuottaa ruokaa meille kaikille.

Ruokaketjuissa viljelijä kantaa suurimman vastuun tuotantoriskeistä, samalla kun hänellä on hyvin vähän vaikutusvaltaa itseään koskeviin päätöksiin. Tuottaja maksaa pidentyvien kuivuusjaksojen aiheuttamat menetykset, ylikansallisten tuotantopanosten myyjien hinnankorotukset, sekä pääosin ruuan hinnanalennukset, saamatta kuitenkaan lisätuloja hinnankorotuksista.

Maailmanpankki on todennut, että maatalousvetoinen kehitys vähentää köyhyyttä 3–4 kertaa tehokkaammin kuin minkään muun sektorin tukeminen. FAO korostaa raporteissaan, että vaikka pienviljelyn ja -kalastuksen tukeminen ei kasvata voimakkaasti bruttokansantuotetta, se levittää työllisyyttä ja kehitystä ympärilleen kuin veden pinnalla eteneviä renkaita: ruoan myyjiä, valmistajia, jalostajia.

Muistetaan pitää huolta ruuan tuottajista joka puolella maailmaa! Tämän lauseen myötä Solidaarisuus toivottaa kaikille hyvää Reilun kaupan viikkoa ja haastaa kaikki mukaan viikon haasteeseen.

Asiasanat: , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Nenäpäivä-kampanjan varoilla tuetaan tyttöjen silpomisen vastaista työtä.
Lue lisää »
Ensi viikolla äänestetään uusi presidentti Somalimaahan. ”Vaalien odotetaan sujuvan ilman suurempia levottomuuksia”, kertoo kansainvälisenä vaalitarkkailijana toimiva Solidaarisuuden aluepäällikkö Airi Kähärä.
Lue lisää »
 
Somalimaalaiset valmistautuvat vaaliuurnille. Ensi viikolla äänestetään uudesta presidentistä, eikä ääntä välttämättä anneta oman klaanin edustajalle.
Lue lisää »
Ruokaturvaa parannettaessa on varmistettava ruuan saatavuuden lisäksi tuotanto-olojen vakaus. Halvalla ruualla on nimittäin hintansa ja se pahin hinta ovat voimattomat ja nälkäiset pientuottajat.
Lue lisää »
Kenialaiset maksavat nyt kovaa hintaa demokratiastaan. Poliittinen tilanne kiristyy päivä päivältä ja maassa jännitetään nyt, järjestetäänkö uusia presidentinvaaleja vaiko ei.
Lue lisää »
”Olin pelkuri. Koetin vastustella ja huusin. Hämmennyin, kun tajusin, että he aikovat avata jalkani. Olin peloissani. Silti minut silvottiin.”
Lue lisää »