Etusivu » Ajankohtaiset » Blogi » Hiljaisuus on vaarallista tytöille

Hiljaisuus on vaarallista tytöille

Maria Väkiparta

Muut kirjoitukset »
 
Kun silpomattomat tytöt menestyvät elämässään, yhä useampi vanhempi uskaltaa jättää tyttärensä silpomatta. Myös silvotut tytöt voivat nousta muutoksentekijöiksi.

Tyttöjen päivänä 11. lokakuuta kiinnitetään huomiota tyttöjen oikeuksiin, heidän kohtaamiinsa haasteisiin ja keinoihin luoda tytöille mahdollisuus elää ilman syrjintää ja väkivaltaa.

Oikeus keholliseen koskemattomuuteen on keskeinen ihmisoikeus. Sen rikkominen esimerkiksi tytön sukuelimet silpomalla ei aiheuta vain elämän mittaisia kipuja ja terveysongelmia vaan asettaa esteitä myös tytön koulutielle ja työuralle. Alueilla, joilla silpominen nähdään aikuistumisriittinä, se tarkoittaa nuorelle tytölle lapsuuden loppua ja astumista vaimon ja äidin rooliin.

Silvotut, lapsena äideiksi tulleet tytöt ja naiset on helppo nähdä uhreina, mutta heissä on myös mahdollisuus muutokseen. Usein juuri äidit ja isoäidit ylläpitävät perinnettä, koska uskovat sen olevan paras tai ainoa keino tyttären tulevaisuuden turvaamiseksi. Monet silpomisen läpikäyneet naiset haluaisivat kuitenkin säästää tyttärensä samalta tuskalta.

Perinteen lopettaminen edellyttää hiljaisuuden murtamista – sitä että riittävän moni tyttö ja nainen alkaa puhua silpomisen aiheuttamista kärsimyksistä. Niin kauan kuin tytöt opetetaan vaikenemaan aiheesta, moni mies kuvittelee silpomisen olevan harmiton nipsaisu. Myös miesten on avattava suunsa ja puhuttava silpomisesta, koska isinä he voivat vaikuttaa silpomista koskeviin päätöksiin. Niin kauan kuin pojat ja miehet eivät tiedä tai vaikenevat ”naisten” asiasta, moni äiti kuvittelee isien ja tulevien aviomiesten edellyttävän tytärten ja vaimojen silpomista.

Silpomatta jätetyille tytöille on monissa yhteisöissä halventavia, heidän kunniallisuuttaan kyseenalaistavia nimityksiä. Silpomiselta säästyneiltä tytöiltä ja heidän vanhemmiltaan edellyttääkin erityistä rohkeutta kertoa päätöksestään julkisesti. Kuitenkin juuri tällaisia roolimalleja tarvitaan: kun silpomattomat tytöt avioituvat, perustavat perheitä ja pärjäävät elämässään, yhä useampi vanhempi uskaltaa jättää tyttärensä silpomatta.

Rohkeita esikuvia tarvitaan myös ahtaiden sukupuoliroolien murtamisessa. Kaksi kolmesta koulua käymättömästä lapsesta on tyttöjä, ja 60 prosenttia maailman köyhimmistä on naisia ja tyttöjä. Tyttöjen valtavan potentiaalin hyödyntämiseksi ja yhteiskuntien kestävän kehityksen vahvistamiseksi naisten roolia kodin ulkopuolella pitää kasvattaa. Tytöt tarvitsevat samaistuttavia esikuvia muuhunkin kuin äidin rooliin!

Lue Grace Kerubon blogi siitä, miten silpominen vaikuttaa kenialaistyttöjen koulunkäyntiin.

YK:n kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään vuosittain 11. lokakuuta. YK:n teemapäivä tukee kaikkia maailman tyttöjä: heidän oikeuksiaan, heidän kohtaamiaan haasteita ja mahdollisuuksiaan elää ilman syrjintää ja väkivaltaa.

Asiasanat: , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Kenialaiset maksavat nyt kovaa hintaa demokratiastaan. Poliittinen tilanne kiristyy päivä päivältä ja maassa jännitetään nyt, järjestetäänkö uusia presidentinvaaleja vaiko ei.
Lue lisää »
”Olin pelkuri. Koetin vastustella ja huusin. Hämmennyin, kun tajusin, että he aikovat avata jalkani. Olin peloissani. Silti minut silvottiin.”
Lue lisää »
 
Kun silpomattomat tytöt menestyvät elämässään, yhä useampi vanhempi uskaltaa jättää tyttärensä silpomatta. Myös silvotut tytöt voivat nousta muutoksentekijöiksi.
Lue lisää »
Päällikkö Wilfred Ombakin vastuulla on 45 000 ihmisen yhteisö. Suurin hänen huolistaan on tyttöjen turvallisuus.
Lue lisää »
Yhteisön moninaisuuden tunnistaminen on yksi tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaisen työn kulmakivistä.
Lue lisää »
Kenialainen Julius Ayunga edustaa kotialueellaan modernia maskuliinisuutta. Työssään hän puolustaa naisten oikeuksia, mutta ennen kaikkea Ayunga vastustaa tiukkoja sukupuolirooleja, jotka haittaavat niin naisten kuin miestenkin elämää. ”Vaikka naisia ja miehiä…
Lue lisää »