Etusivu » Ajankohtaiset » » “Ihmisoikeuksien puolustaminen on itsestäänselvyys”

“Ihmisoikeuksien puolustaminen on itsestäänselvyys”

 
”Sukuelinten silpominen on ongelma, joka on pakko saada loppumaan." Näyttelijä Pekka Strang on ollut Muutoksentekijä lokakuusta 2016 alkaen.

Näyttelijä Pekka Strang oli omien sanojensa mukaan helppo saalis Solidaarisuuden ovivarainhankkijalle. Erilaiset yhteiskunnalliset ongelmat olivat huolestuttaneet jo kauan, joten konkreettinen mahdollisuus auttaa tuntui houkuttelevalta.

Solidaarisuus ei ollut Strangille ennestään tuttu järjestö, mutta selkeästi rajattu lahjoituskohde ja tärkeä aihe houkuttelivat mukaan Muutoksentekijäksi.

”Sukuelinten silpominen on ongelma, joka on pakko saada loppumaan, ja pienestäkin avusta voi olla jollekin todella paljon hyötyä”, Strang sanoo.

Muutoksentekijänä Strang on mukana tärkeässä taistelussa tyttöjen sukuelinten silpomista vastaan.

Silpomaton-kampanja pyrkii pysäyttämään silpomisen Kisiissä, Keniassa. Siellä Solidaarisuus auttaa paikallisia kansalaisjärjestöjä vaikuttamaan asenteisiin ruohonjuuritasolla. Työntekijät kertovat silpomisen haitoista kouluissa, sairaaloissa ja kylissä sekä kouluttavat kymmeniä vapaaehtoisia silpomisen vastaiseen työhön.

Asenteisiin vaikuttaminen on tärkeää, koska silpominen on syvään juurtunut perinne. Yhteisönsä läpikotaisin tuntevat paikalliset ovat avainasemassa silpomisen vastaisessa työssä. Muutoksentekijät tukevat heidän työtään.

Ihmisoikeudet lähellä sydäntä

Strangille ihmisoikeuksien puolustaminen on itsestäänselvyys. Hän on huolissaan esimerkiksi kehitysapurahojen leikkaamisesta, koska silloin vastuu auttaa on vaarassa siirtyä kokonaan yksityisille henkilöille.

”On loogisesti ristiriitaista, että samalla kun yritämme estää ihmisiä tulemasta tänne, vähennämme resursseja siitä, että auttaisimme heitä kotimaissaan. Se on tuplaisku.”

Hallituksen toteuttamat kehitysyhteistyömäärärahojen leikkaukset ovat vaikuttaneet myös Solidaarisuuden työhön. Silpomisen vastaiselle työlle suunniteltu budjetti oli uhattuna, mutta Muutoksentekijöiden lahjoitusten ansiosta työtä voidaan nyt tehdä tehokkaasti. Siitäkin syystä on entistä tärkeämpää olla Muutoksentekijä. Auttaminen siirtyy yhä painavammin yksityisille lahjoittajille.

Strangia mietityttää myös, miten länsimaat vastaavat avautuvaan maailmaan ja globalisaatioon. Hänen mielestään kehitykselle ei pitäisi panna hanttiin, vaan tärkeää olisi hyväksyä muuttuva maailma ja toimia siinä oikein.

Strang käsittelee ihmisoikeusasioita myös työnsä kautta, kun hän näyttelee pääosaa Tom of Finland -elokuvassa, joka sai ensi-iltansa helmikuussa. Elokuvassa on vahvasti kyseessä ihmisoikeuksien esille tuominen. Tänä keväänä astui voimaan myös tasa-arvoinen avioliittolaki.

”Oikeus rakastaa on ihmisoikeus”, Strang kiteyttää.

 

Kuka? Pekka Strang on 39-vuotias näyttelijä ja teatterinjohtaja.

Mistä tunnetaan? Yksi Strangin keskeisimmistä rooleista on Dani Bexar elokuvassa Leijat Helsingin yllä.  Keväällä hän teki pääosan Tom of Finland –elokuvassa Touko Laaksosen roolissa. Aiemmin Strang on toiminut Lilla Teaternin johtajana kymmenisen vuotta.

Solidaarisuuden tukija: Strang on ollut Muutoksentekijä lokakuusta 2016.

 

 

teksti: Tiina Turunen

kuva: Anton Sucksdorff

Asiasanat: , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Maailma kylässä -festivaaleilla pääsi virtuaalimatkalle Nicaraguaan. Lisäksi viikonlopun aikana festivaalikävijät kertoivat missä naisen paikka on heidän mielestään.
Lue lisää »
Rita Kostamasta tuli pakolainen, kun hänen synnyinmaassaan Ruandassa alkoi kansanmurha. Suomen pakolaiskiintiöön pääseminen palautti hänen uskonsa elämään.
Lue lisää »
 
”Sukuelinten silpominen on ongelma, joka on pakko saada loppumaan."
Lue lisää »
Palkittu kirjailija ja elokuvantekijä Hassan Blasim päätyi Suomeen sattumalta 12 vuotta sitten. Nyt hän puhuu pakolaisten oikeuksien puolesta, jotta kenenkään ei tarvitsisi tehdä samaa matkaa.
Lue lisää »
Äitiys on tehtävänä uniikki, sillä se tekee kaikista maailman äideistä tasavertaisia. Äidin rakkaus on aina äidin rakkautta.
Lue lisää »
Kaikki vanhemmat haluavat lapsensa parasta, ja useimmat ovat valmiita tekemään kaiken mahdollisen lapsensa tulevaisuuden turvaamiseksi.
Lue lisää »