Etusivu » Ajankohtaiset » » “Ihmisoikeuksien puolustaminen on itsestäänselvyys”

“Ihmisoikeuksien puolustaminen on itsestäänselvyys”

 
”Sukuelinten silpominen on ongelma, joka on pakko saada loppumaan." Näyttelijä Pekka Strang on ollut Muutoksentekijä lokakuusta 2016 alkaen.

Näyttelijä Pekka Strang oli omien sanojensa mukaan helppo saalis Solidaarisuuden ovivarainhankkijalle. Erilaiset yhteiskunnalliset ongelmat olivat huolestuttaneet jo kauan, joten konkreettinen mahdollisuus auttaa tuntui houkuttelevalta.

Solidaarisuus ei ollut Strangille ennestään tuttu järjestö, mutta selkeästi rajattu lahjoituskohde ja tärkeä aihe houkuttelivat mukaan Muutoksentekijäksi.

”Sukuelinten silpominen on ongelma, joka on pakko saada loppumaan, ja pienestäkin avusta voi olla jollekin todella paljon hyötyä”, Strang sanoo.

Muutoksentekijänä Strang on mukana tärkeässä taistelussa tyttöjen sukuelinten silpomista vastaan.

Silpomaton-kampanja pyrkii pysäyttämään silpomisen Kisiissä, Keniassa. Siellä Solidaarisuus auttaa paikallisia kansalaisjärjestöjä vaikuttamaan asenteisiin ruohonjuuritasolla. Työntekijät kertovat silpomisen haitoista kouluissa, sairaaloissa ja kylissä sekä kouluttavat kymmeniä vapaaehtoisia silpomisen vastaiseen työhön.

Asenteisiin vaikuttaminen on tärkeää, koska silpominen on syvään juurtunut perinne. Yhteisönsä läpikotaisin tuntevat paikalliset ovat avainasemassa silpomisen vastaisessa työssä. Muutoksentekijät tukevat heidän työtään.

Ihmisoikeudet lähellä sydäntä

Strangille ihmisoikeuksien puolustaminen on itsestäänselvyys. Hän on huolissaan esimerkiksi kehitysapurahojen leikkaamisesta, koska silloin vastuu auttaa on vaarassa siirtyä kokonaan yksityisille henkilöille.

”On loogisesti ristiriitaista, että samalla kun yritämme estää ihmisiä tulemasta tänne, vähennämme resursseja siitä, että auttaisimme heitä kotimaissaan. Se on tuplaisku.”

Hallituksen toteuttamat kehitysyhteistyömäärärahojen leikkaukset ovat vaikuttaneet myös Solidaarisuuden työhön. Silpomisen vastaiselle työlle suunniteltu budjetti oli uhattuna, mutta Muutoksentekijöiden lahjoitusten ansiosta työtä voidaan nyt tehdä tehokkaasti. Siitäkin syystä on entistä tärkeämpää olla Muutoksentekijä. Auttaminen siirtyy yhä painavammin yksityisille lahjoittajille.

Strangia mietityttää myös, miten länsimaat vastaavat avautuvaan maailmaan ja globalisaatioon. Hänen mielestään kehitykselle ei pitäisi panna hanttiin, vaan tärkeää olisi hyväksyä muuttuva maailma ja toimia siinä oikein.

Strang käsittelee ihmisoikeusasioita myös työnsä kautta, kun hän näyttelee pääosaa Tom of Finland -elokuvassa, joka sai ensi-iltansa helmikuussa. Elokuvassa on vahvasti kyseessä ihmisoikeuksien esille tuominen. Tänä keväänä astui voimaan myös tasa-arvoinen avioliittolaki.

”Oikeus rakastaa on ihmisoikeus”, Strang kiteyttää.

 

Kuka? Pekka Strang on 39-vuotias näyttelijä ja teatterinjohtaja.

Mistä tunnetaan? Yksi Strangin keskeisimmistä rooleista on Dani Bexar elokuvassa Leijat Helsingin yllä.  Keväällä hän teki pääosan Tom of Finland –elokuvassa Touko Laaksosen roolissa. Aiemmin Strang on toiminut Lilla Teaternin johtajana kymmenisen vuotta.

Solidaarisuuden tukija: Strang on ollut Muutoksentekijä lokakuusta 2016.

 

 

teksti: Tiina Turunen

kuva: Anton Sucksdorff

Asiasanat: , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Eräässä keskustelussa kansanedustaja Pekka Haavisto muistutti, kuinka paljon hyvää maailmassa on jo saatu aikaan. Esimerkiksi koulutuksen saaneiden tyttöjen määrä on kasvanut valtavasti viimeisen 15-vuoden aikana, Haavisto tähdensi.
Lue lisää »
Kyläyhteisöt ja koulut innostuivat hankkeesta, joka tarttuu kipeään ja vaiettuun aiheeseen. Rohkeus puhua naisiin kohdistuvasta väkivallasta on nyt kasvanut.
Lue lisää »
 
Kun maailmassa on jälleen enemmän pakolaisia kuin koskaan, Suomen on osallistuttava yhteiseen vastuunjakoon. Pakolaiskiintiötä on korotettava, järjestöt vaativat eduskunnassa järjestetyssä tilaisuudessa tänään
Lue lisää »
Stella Achokin mukaan naisiin kohdistuva raju väkivalta heijastaa yleistä käsitystä siitä, että nainen on miehen omaisuutta, jolle mies voi tehdä mitä vaan.
Lue lisää »
Myös Kenian valtio on ottanut merkittäviä askeleitä silpomisen lopettamiseksi, mutta Okemwa huomauttaa, etteivät ne riitä.
Lue lisää »
Miehen jättäminen ja yksinhuoltajaksi ryhtyminen oli rohkea teko, sillä kisii-kulttuurissa yksin asuva nainen ja viisi silpomatonta tytärtä eivät ole arkipäivää.
Lue lisää »