Etusivu » Ajankohtaiset » Blogi » Ilman rauhaa ei ole mitään

Ilman rauhaa ei ole mitään

Airi Kähärä

Muut kirjoitukset »
 
Somalimaalaiset valmistautuvat vaaliuurnille. Ensi viikolla äänestetään uudesta presidentistä, eikä ääntä välttämättä anneta oman klaanin edustajalle.

Somalimaa on siirtymässä hiljalleen klaanijohtoisesta hallinnosta avoimempaan monipuoluejärjestelmään. Somalimaalaiset ovat kyllästyneitä sotaan, eripuraan ja väkivaltaisiin kahinointeihin. He arvostavat maansa rauhanomaista kehitystä, orastavaa demokratiaa, vapaata maan sisäistä liikkumisoikeutta sekä uusia kehitysmahdollisuuksia. Somalimaalaiset ovat osanneet järjestää jo useammat vaalit rauhanomaisesti aina 2000-luvun alkupuolelta lähtien.

Muistan istuneeni Hargeisassa sijaitsevan Star-nimisen ravintolan terassilla lounaalla vuonna 2001, kun ystäväni soitti ja kertoi, että Somalimaan presidentti Mohamed Ibrahim Egal on äkillisesti kuollut. Hirvittävä epävarmuus valtasi mieleni: mitä tapahtuisi seuraavaksi? Syntyisikö maahan kaaos, evakuoitaisiinko kansainväliset työntekijät maasta? Huokaisin helpotuksesta, kun saman päivän iltana varmistui, että varapresidentti oli siirtynyt maan johtajaksi yksimielisellä hyväksynnällä ilman minkäänlaista suukopua.

Seuraavat presidentinvaalit olivat jännittävät. Vaalit voittanut presidentti Dahir Riyale Kahin voitti vastaehdokkaansa vajaalla sadalla äänellä. Ainekset uusiin levottomuuksiin oli jälleen olemassa, mutta hävinnyt ehdokas asetti somalimaalaisten rauhan oman etunsa edelle. Hävinnyt ehdokas eli nykyinen presidentti Ahmed Mohamoud Silanyo nieli vaalitappion ja osoitti suurta valtiomiesmäisyyttä hyväksymällä mukisematta äänestystuloksen. ”Minun aikani koittaa vielä”, hän tyytyi sanomaan. Ilman rauhaa ei ole mitään.

Ja seuraavat presidentinvaalit Silanyo voitti ylivoimaisella äänimäärällä. Somalimaalaiset ovat rakastaneet valtionjohtajaansa. Hänen ilmoituksensa olla asettumasta uudelleen ehdokkaaksi ensi viikolla käytävissä vaaleissa, avasi avoimen vaalikampanjoinnin vuosi sitten. Somalimaalaisille on selvää, että presidentti vaihtuu nyt.

Matka lentokentältä kotiini kertoo, että kilpailu kolmen olemassa olevan puolueen kesken on kova. Talojen omistajat eivät häpeä kertoa, mitä puoluetta kannattavat. Siksi talojen seinät ovat kirjailtu joko oranssein, kelta-vihrein tai tummanvihrein sävyin. Pienet puolueliput heiluvat tikun nokassa katoilla.

Vaaleissa vastakkain ovat diasporasta palanneet suomalaiset kahden eri puolueen ehdokkaat Faisal Ali ja Abdirahman Mohamed sekä koko ikänsä Somalimaassa asunut armeijan päällikkö Muse Bihi. Ucid-, Wadani- ja Kulmiye -puolueiden kantavat teemat eivät juuri erotu toisistaan.

Vaalien sanotaan olevan poikkeukselliset siksi, että näissä vaaleissa klaanit ja jopa perheenjäsenet eivät välttämättä äänestäkään oman klaanin ehdokasta vaan äänet menevät ristiin.

Valmistaudun yhtenä kansainvälisenä vaalitarkkailijana vaalien seurantaan 60 muun tarkkailijan kanssa. On mielenkiintoista asettaa itsensä ulkopuolisen seuraajan rooliin. Meitä on 28:sta eri maasta ja ryhmässä on lähes yhtä paljon miehiä ja naisia. Olen saanut senior-vaalitarkkailijan roolin.

Harras toiveeni on se, että vaalit käydään yhtä rauhanomaisesti kuin aikaisemmatkin vaalit. Tähän pyrkivät myös Somalimaan kolme eri puoluetta. Jokaiselle puolueelle on varattu kaksi viikonpäivää kampanjoinnille, jolloin muut lepäävät kotona.

Hyvin on mennyt tähän saakka.

Asiasanat: ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Nenäpäivä-kampanjan varoilla tuetaan tyttöjen silpomisen vastaista työtä.
Lue lisää »
Ensi viikolla äänestetään uusi presidentti Somalimaahan. ”Vaalien odotetaan sujuvan ilman suurempia levottomuuksia”, kertoo kansainvälisenä vaalitarkkailijana toimiva Solidaarisuuden aluepäällikkö Airi Kähärä.
Lue lisää »
 
Somalimaalaiset valmistautuvat vaaliuurnille. Ensi viikolla äänestetään uudesta presidentistä, eikä ääntä välttämättä anneta oman klaanin edustajalle.
Lue lisää »
Ruokaturvaa parannettaessa on varmistettava ruuan saatavuuden lisäksi tuotanto-olojen vakaus. Halvalla ruualla on nimittäin hintansa ja se pahin hinta ovat voimattomat ja nälkäiset pientuottajat.
Lue lisää »
Kenialaiset maksavat nyt kovaa hintaa demokratiastaan. Poliittinen tilanne kiristyy päivä päivältä ja maassa jännitetään nyt, järjestetäänkö uusia presidentinvaaleja vaiko ei.
Lue lisää »
”Olin pelkuri. Koetin vastustella ja huusin. Hämmennyin, kun tajusin, että he aikovat avata jalkani. Olin peloissani. Silti minut silvottiin.”
Lue lisää »