Etusivu » Ajankohtaiset » Uutiset » Kaj Kunnas kannustaa toimimaan tyttöjen puolesta – ”silpominen toimii jarruna”

Kaj Kunnas kannustaa toimimaan tyttöjen puolesta – ”silpominen toimii jarruna”

 
Kaj Kunnas uskoo, että naisten ja tyttöjen tukeminen on tie kohti tasa-arvoa. ”Laitan toivoni naisiin, heidän valtaansa ja esiinmarssiinsa – erityisesti kolmannessa maailmassa.”

Urheilutoimittaja Kaj Kunnas on elänyt koko elämänsä naisten ympäröimänä. Nuorena poikana Kunnas eli tätinsä luona Karjaalla. Viimeiset 30 vuotta hän on elänyt yhdessä vaimonsa Gerdin kanssa. Pariskunnalla on kaksi tytärtä, joista puhuessa Kunnas selvästi täyttyy isän ylpeydellä ja ilolla.

”Sattuneista syistä tytöt ovat lähellä sydäntäni”, hän naurahtaa vastatessaan kysymykseen, miksi lähti mukaan Solidaarisuuden Silpomaton-kampanjaan. Kampanja tekee tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista työtä Keniassa Kisiin alueella.

Kunnas painottaa, että silpomisen vastainen työ ja naisiin kohdistuvan väkivallan vähentäminen ei ole ainoastaan naisten asia, vaan se kuuluu niin ikään miehille – ja myös suomalaisille miehille. Hän uskoo, että tasa-arvo on avainasemassa hyvinvoinnin lisäämiseksi kaikkialla maailmassa.

 

 

”Olen nyt elänyt 53 vuotta. Minulla on koko ajan vain vahvempana ajatuksensa se, että naisten pitäisi saada enemmän tilaa ja valtaa. Väkivalta ja silpominen toimivat jarruina kaikille. Laitan toivoni naisiin, heidän valtaansa ja esiinmarssiinsa – erityisesti kolmannessa maailmassa”, hän pohtii.

”Työtä on edelleen paljon tehtävänä esimerkiksi Suomessa, mutta Pohjoismaissa ollaan päästy jo pitkälle tasa-arvokysymyksissä. Mielestäni se, että naisten oikeudet täällä ovat vahvemmat kuin monessa muussa paikassa maailmassa, on syy, miksi Pohjoismaat ovat saavuttaneet nykyisen taloudellisen vakauden sekä laadukkaan ja ilmaisen koulutusjärjestelmän.”

Selviytymisen edellytykset

Mies osaa pitää hyvinvointiyhteiskunnan rakenteita arvossa. Hänen kohdallaan ne tulivat erityisen tärkeiksi keväällä 2016, kun hän sai aivoinfarktin.

Kunnas on toipunut yllätyksenä tulleesta infarktistaan hyvin. Hän pystyi palaamaan töihinsä, vaikkakin teki sittemmin päätöksen irtisanoutua Yleltä 27 vuoden työuran jälkeen. Edessä ovat työt freelancerina, mutta ensisijaisesti hän haluaa keskittyä läheisiinsä ja syövän kanssa kamppailevan vaimonsa tukena olemiseen.

Elämässä on myllerrystä, mutta ympärillä on vakaata, mistä Kunnas on kiitollinen.

”Minulla on ollut ilo ja kiitollisuus saada syntyä sellaiseen maahan, jossa sataa vettä, räntää ja lunta, muttei sada pommeja. Minulla on ollut ilo ja kiitollisuus syntyä maahan, jossa on puhdasta vettä ja ruokaa. Lapset saavat käydä koulua. Ja täällä saa myös hoitoa, jos saa aivoinfarktin”, hän toteaa.

”Olen saanut nämä asiat, koska synnyin tänne. Jos olisin syntynyt Keniaan, tilanne olisi toinen. En koe, että olisin selviytyjä. Minun on helppo selviytyä, koska minua ei laiteta koville.”

 

Grace Kerubo kirjoittaa blogia Solidaarisuuden verkkosivuille.

 

Urheilutoimittajan sormet pysähtyvät hänen selaillessaan lehteä. Aukeamalla on kuva Solidaarisuuden kumppanijärjestö Manga Heartin työntekijästä ja Solidaarisuuden sivuille blogia kirjoittavasta Grace Kerubosta. Kunnas kysyy mikä on Gracen tarina.

Grace on kisiiläinen nainen, joka silvottiin hänen ollessaan vastan kuusivuotias.

”Kyseessä on suurin kauheus, mitä minulle on tehty”, Grace muistelee blogissaan.

Nyt Grace on kahden tyttären yksinhuoltajaäiti, joka tekee intohimoisesti työtä kitkeäkseen ympärileikkausperinteen pois kulttuuristaan.

”Olenko minä selviytyjä vai en? Sitä täytyy kysyä, jos synnyn seuraavassa elämässä jonnekin muualle kuin Suomeen. Grace on selviytyjä, en minä.”

 

teksti ja kuvat: Vilma Vuorio

Kaj Kunnas osallistui myös Silpomattomuuden puolustajat -turbaanikampanjaan. Hän valitsi päähänsä sateenkaaren väreissä loistavan turbaanin. Kevään aikana myydyistä Defender-turbaaneista 10 prosenttia tulee Silpomaton-kampanjalle. Oman turbaanin voit hankkia osoitteesta Kolmas Linja 12, Helsinki tai vieraile HOOD-liikkeen sivuilla Facebookissa.

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Zuhur Abdi Jama on kunnianhimoinen nainen, joka haluaa kehittää itseään ja maataan. Hän uskoo, että kouluttautunut ja taloudellisesti omalla toimeentulollaan pärjäävä nainen voi olla kehittämässä Somalimaan yhteiskuntaa vahvemmaksi.
Lue lisää »
"Minulla on koko ajan vain vahvempana ajatuksensa se, että naisten pitäisi saada enemmän tilaa ja valtaa. Väkivalta ja silpominen toimivat jarruina kaikille."
Lue lisää »
 
Solidaarisuuden uusi vahvistus Somalimaassa on todellinen järjestökentän konkari, joka suhtautuu työhönsä intohimoisesti ja kertoo lobbaavansa aina silpomisperinnettä vastaan.
Lue lisää »
”Rakastan sanaa repair, korjata. Vaatteita, taloja ja ihmissuhteitakin voi korjata. Tyttöjen sukuelinten silpominen on kokemus, jota ei voi korjata. Sen takia sitä ei pidä tapahtua."
Lue lisää »
Enock Nyang haluaa, että silpominen lopetettaisiin hänen kotimaassaan Keniassa. Hänen mielestään koulutettujen miesten tulisi astua esiin ja vastustaa käytäntöä. ”Oikean tiedon avulla voimme kasvaa paremmaksi yhteiskunnaksi,” Nyang sanoo.
Lue lisää »
"En koskaan ymmärtänyt miksi jätin aviovuoteemme nukkuakseni yöni keittiössä. Ajattelin aina hänen olevan hirviö, koska hän halusi maata kanssani, vaikka olin jo tämän ikäinen. Ajattelin sen olevan sopimatonta, koska en enää itse himoinnut häntä."
Lue lisää »