Etusivu » Ajankohtaiset » Osaajat kertovat » Paluu kotiin – tutustu kevään Silpomaton-raporttiin

Paluu kotiin – tutustu kevään Silpomaton-raporttiin

 
Beatrice Kwamboka Mose on kisiiläinen nainen ja äiti, joka on säästänyt tyttärensä silpomiselta, mutta joutunut yhteisönsä hylkäämäksi. Linkki Silpomaton-raporttiin löytyy jutun loppuosasta.

Rohkeuden hinta voi joskus olla kova. Beatrice Kwamboka Mose on kisiiläinen nainen ja äiti, joka on edelläkävijä. Hän on säästänyt tyttärensä silpomiselta, mutta joutunut yhteisönsä hylkäämäksi.

Beatricen esikoinen, tytär, syntyi 27 vuotta sitten. Ympärileikatun Beatricen arvet aukesivat ja tulehtuivat synnytyksessä. Tuore äiti ei voinut istua eikä kävellä. Siinä hetkessä hän päätti, ettei voisi antaa pienen tyttärensä käydä läpi samoja kärsimyksiä. Hänen tytärtään ei silvottaisi. Beatricen mies on tukenut vaimoansa päätöksessä kaikki nämä vuodet.

Päätöksen jälkeen Beatricella, hänen miehellään ja pienokaisella ei ollut enää asiaa kotiin. Kisii-yhteisö sulki heidät ulkopuolelle.

Vaikka sukulaiset ja ystävät käänsivät Beatricelle selkänsä, hän piti kiinni päätöksestään. Sukuelinten silpominen on seurannut häntä koko hänen elämänsä.

”Minuun on sattunut kaikkina elämäni päivinä. En suostu siihen, että lapseni joutuu kärsimään samoista kivuista. Sanoin, että he voivat eristää meidät, mutta minä aion suojella tytärtäni.”

Perhe muutti luoteisesta Keniasta Nairobiin ja myöhemmin Mombasaan. Tytär sai kaksi pikkuveljeä.

Paluu kotiin vuosien jälkeen

Kahdenkymmenen vuoden poissaolon jälkeen Beatrice päätti palata kotiinsa. Yhteisön asenteet eivät enää pelota Beatricea. Hän haluaa muuttaa ne asenteet.

Paluun aikaan Beatricen ja hänen miehensä perhe kasvoi vielä yhdellä tyttärellä, joka on nyt viisivuotias. Nuorinta tytärtä ei tulla silpomaan yhteisön painostuksesta huolimatta.

”Hänen takiansa haluan opettaa ja muuttaa yhteisöä.”

“Minuun on sattunut kaikkina elämäni päivinä. En suostu siihen, että lapseni joutuu kärsimään samoista kivuista”, toteaa Beatrice Mose (oik.)

Omalle viestille löytyy lopulta tuki

Beatrice on löytänyt paikkansa silpomisen vastaisessa työssä. Hän tekee vapaaehtoistyötä Silpomaton-kampanjan kumppanijärjestö THUMP:ssa.

Vapaaehtoistyön kautta Beatrice on saanut viestillensä vahvan tuen. Hänellä on enemmän tietoa, koulutusmateriaaleja ja muita ihmisiä, joiden kanssa viedä silpomisen vastaista viestiä eteenpäin.

Hän tietää, että asenteiden muuttaminen on hidasta. Hän aikoo kuitenkin tehdä kaikkensa, jotta mahdollisimman moni tyttö säästyisi turhalta tuskalta.

Silpomisen vastainen viesti on vaikuttanut jo hänen perheessään. Hänen poikansa puhuvat perinnettä vastaan. Beatricen lapsenlapset kasvavat silpomattomina.

Moni kisii-yhteisön jäsen ajattelee, että silpomattomat tytöt ovat moraalittomia eivätkä menesty elämässä. Beatrice toivoo, että yhteisö huomasi, kuinka menestyneitä ja onnellisia hänen tyttärensä ovat – silpomattomina.

haastattelu: Siru Aura
suomennos ja teksti: Vilma Vuorio
kuvat: Sarah Waiswa ja Siru Aura

Solidaarisuuden Silpomaton-kampanja käynnistyi vuonna 2016 Kenian Nyanzan läänissä kisii-heimon parissa. Silpomaton-kampanja tekee tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista työtä suomalaisten Muutoksentekijöiden lahjoitusten avulla. Työ toteutetaan yhteistyössä kolmen paikallisen kumppanijärjestön, Manga Heart, Tujikatze Humanitarian Program (THUMP) ja Centre for Community Mobilisation and Empowerment (CECOME), kanssa.

Ensimmäisen vuoden aikana järjestettiin noin 300 koulutuksia ja keskustelutilaisuuksia, joissa perehdyttiin silpomisen terveydellisiin ja sosiaalisiin haittavaikutuksiin sekä jaettiin tietoa silpomisen kieltävästä laista Keniassa. Näissä tilaisuuksissa tavoitettiin 4896 ihmistä.

 

Tutustu kevään 2017 Silpomaton-raporttiin

 

Asiasanat: , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Silpominen on väkivallan muoto. Se ei kuitenkaan ole ainoa haaste naisten elämässä. Kotiväkivalta on Keniassa yleistä ja valitettavan hyväksyttyä. Masiekan mukaan tämä johtuu taloudellisesta epätasa-arvosta.
Lue lisää »
”Olemme suunnitelleet tämän siten, että yhteisö kokee, että se omistaa tämän projektin, emme me. Heistä ei tunnu, että heidät olisi syrjäytetty.”
Lue lisää »
 
Eräässä keskustelussa kansanedustaja Pekka Haavisto muistutti, kuinka paljon hyvää maailmassa on jo saatu aikaan. Esimerkiksi koulutuksen saaneiden tyttöjen määrä on kasvanut valtavasti viimeisen 15-vuoden aikana, Haavisto tähdensi.
Lue lisää »
Kyläyhteisöt ja koulut innostuivat hankkeesta, joka tarttuu kipeään ja vaiettuun aiheeseen. Rohkeus puhua naisiin kohdistuvasta väkivallasta on nyt kasvanut.
Lue lisää »
Kun maailmassa on jälleen enemmän pakolaisia kuin koskaan, Suomen on osallistuttava yhteiseen vastuunjakoon. Pakolaiskiintiötä on korotettava, järjestöt vaativat eduskunnassa järjestetyssä tilaisuudessa tänään
Lue lisää »
Stella Achokin mukaan naisiin kohdistuva raju väkivalta heijastaa yleistä käsitystä siitä, että nainen on miehen omaisuutta, jolle mies voi tehdä mitä vaan.
Lue lisää »