Etusivu » Ajankohtaiset » Uutiset » Voittomatka Nicaraguaan herätti ristiriitaisia tunteita – ”minusta tuli ystävällisempi”

Voittomatka Nicaraguaan herätti ristiriitaisia tunteita – ”minusta tuli ystävällisempi”

 
Henna Markkanen-Sutinen voitti matkan Nicaraguaan Solidaarisuuden arvonnasta. Matka tarjosi Hennalle ja hänen miehellensä näköalapaikan myllerryksiä läpikäyneen maan nykytilanteeseen. Kokemus ei jättänyt kylmäksi.

Vuonna 2015 Maailma kylässä -festivaaleilla Solidaarisuus haastoi ihmiset kertomaan, millaisia hyviä tekoja he ovat tehneet. Kerätyt teot julkistiin Solidaarisuusteot-verkkosivuilla. Kaikkien hyvistä teoistaan kertoneiden kesken arvottiin palkinto, matka Nicaraguaan.

Myös Henna Markkanen-Sutinen pysähtyi kirjoittamaan lapulle oman solidaarisuustekonsa.

Vuotta myöhemmin puhelin soi ja Henna sai kuulla voittaneensa kahden viikon matkan Nicaraguaan.

 

Tyynivaltameri. Kuva: Henna Markkanen-Sutinen

 

”En muista enää ollenkaan, mitä kirjoitin siihen lappuun”, Henna nauraa ja lisää yllättyneensä puhelusta suuresti.

”Mietin suunnilleen viisi sekuntia, kunnes vastasin, että totta kai lähden reissuun! En edes tiennyt saanko lomaa työstäni. Miehelleni kerroin, että nyt on uutisia. Ja sinä saat lähteä mukaan!”

Joulukuun 2016 alussa pariskunta suuntasi kohti Keski-Amerikkaa. Hennan mies Kari Sutinen oli syksyn ajan opiskellut espanjaa. Henna kertoo tietäneensä ennakkoon Nicaraguan poliittisesta historiasta. Kaikkiin kokemuksiin he eivät kuitenkaan olleet osanneet varautua.

”Matka oli niin vaikuttava. Näimme äärimmäistä köyhyyttä, ja seuraavaksi näimme upeaa luontoa, sitten viiden tähden hotelleita. Reissussa tuli niin paljon virikkeitä, etten pystynyt matkan jälkeen lukemaan kirjallisuutta, vaikka yleensä luen paljon”, Henna kuvailee.

 

Ruokailua Managuassa. Henna Markkanen-Sutinen, Petri Jaakkola, Matti Kiviniemi ja Kari Sutinen.
Kuva: Henna Markkanen-Sutinen

 

Virittyneen mielen ja muistojen lisäksi Henna toi kotiin valokuvia sekä parin yhteisen matkamuiston.

”Pidimme mieheni kanssa matkapäiväkirjaa. Kirjoitimme siihen vuorotellen, emmekä kertoneet toiselle, mitä olimme kirjoittaneet.”

Kahden viikon aikana Henna ja Kari pääsivät tutustumaan Nicaraguan luontoon kulttuuriin ja ihmisiin sekä Solidaarisuuden työhön paikan päällä.

Hienoihin kokemuksiin kuului myös ristiriitaisia tuntemuksia.

Nicaraguan nykytilanne ja siellä elävien ihmisten tulevaisuus yllätti Hennan. Hän kertoo miettineensä ihmisten ansiotasoa, eläkkeitä, selviytymistä arjesta ja tulevaisuutta.

Savolaistaustainen nainen kertoo järkyttyneensä ymmärtäessään, etteivät esimerkiksi kaikki paikalliset intiaanit tunne omaa historiaansa. Ajatus ihmisten juurettomuudesta piirsi selväksi sitä, kuinka etuoikeutetussa asemassa hän itse on saadessaan tuntea oman sukunsa ja kansansa historian.

”Päätin etukäteen, etten sure. En itke enkä sääli ketään. Käsien vääntelystä ja suremisesta ei ole heille hyötyä. Minä voin kertoa tilanteesta eteenpäin ja saada muut ihmiset tiedostamaan asiat ja miettimään, onko jotain tehtävissä.”

 

Havupuun neulasista tehtyjä käsitöitä. Kuva: Henna Markkanen-Sutinen

 

Kurkistus Solidaarisuuden työhön: Ihmisillä oli tietoa ja taitoa

Nicaraguan nykytilanteeseen pari pääsi tutustumaan myös Solidaarisuuden maapäällikkö Jukka Pakkalan seurassa.

Samalla he saivat myös tutustua Solidaarisuuden toimintaan Nicaraguassa.

”Ajoimme kolme päivää maaseudulla ja kuulimme Jukan ”luentoja” ja tarinoita. Saimme esittää paljon kysymyksiä. Jukan tietomäärä on valtava. Reissu oli varmasti ainutlaatuinen hänen ansiostaan. Saimme hyvin kattavan käsityksen siitä, millaista toiminta on. Tilaa jäi myös omille ajatuksille.”

 

Neljätoistavuotias kahvityttö. Kuva: Henna Markkanen-Sutinen

 

Nicaraguassa toimintaan kuuluu pienviljelijöiden ja -yrittäjien maatalouden tuottavuuden ja kannattavuuden parantaminen vaikeissa ilmasto-olosuhteissa niin, että ihmisillä olisi mahdollisuus kohtuulliseen toimeentuloon. Myös käsityöläisiä tuetaan, jotta he voivat kehittää tuotteitaan ja luoda uusia kauppakontakteja. Lisäksi Nicaraguassa tehdään tasa-arvotyötä.

Tätä kaikkea Henna ja Kari pääsivät seuraamaan vierestä.

”Tutustuimme hedelmäpuiden ja kahvin viljelyyn sekä vuohien ja sikojen kasvatukseen ja kanalaan. Lisäksi kävimme katsomassa savi- ja koritöiden tekemistä. Vierailimme Manos Nicas -myymälässä”, Henna listaa.

 

Kahvia kypsymässä Dipiltossa. Kuva: Henna Markkanen-Sutinen

Palmunlehvistä tehdään kaikkea. Kuva: Henna Markkanen-Sutinen

 

Henna on itse alkujaan kotoisin Suonenjoelta ja maaseudun elämä on tullut hänelle tutuksi. Hyvinvoivat eläimet ja aikaansaannoksistaan ylpeät ihmiset tekivätkin Hennaan vaikutuksen.

”Ihmisillä oli tietoa ja taitoa, jonka puolesta eläimet olivat hyvin hoidettu.”

Kotiin palattuaan Henna on miettinyt paljon paikallisia ihmisiä. Hän kertoo haaveilevansa jo paluumatkasta Nicaraguaan.

”Nicaragualaiset ihmiset ja heidän ystävällisyytensä vaikutti minuun isosti. Ihmiset olivat uteliaita ja tulivat tutustumaan suoraan. He kertoivat meille asioita, ilman, että siihen liittyi mitään vaatimuksia. Minusta tuli ystävällisempi ja avoimempi matkan myötä. Olen kyllä puhelias savolainen jo muutenkin, mutta minunkin on hyvä muistaa arjessani, että aina voi olla ystävällinen.”

Granadan kirkkotornin näköalapaikaööa Henna ja Kari. Kuva: Henna Markkanen-Sutinen

 

 

teksti: Vilma Vuorio

kuvat: Henna Markkanen-Sutinen

 

Maailma kylässä -festivaalit ja uudet arvonnat tulevat taas 27.-28.5.2017.

Tule nauttimaan tapahtuman tunnelmasta ja moikkaamaan Solidaarisuutta Mahdollisuuksien tori -telttaan! Tutustu festivaalin ohjelmaan.

Asiasanat: , , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Nenäpäivä-kampanjan varoilla tuetaan tyttöjen silpomisen vastaista työtä.
Lue lisää »
Ensi viikolla äänestetään uusi presidentti Somalimaahan. ”Vaalien odotetaan sujuvan ilman suurempia levottomuuksia”, kertoo kansainvälisenä vaalitarkkailijana toimiva Solidaarisuuden aluepäällikkö Airi Kähärä.
Lue lisää »
 
Somalimaalaiset valmistautuvat vaaliuurnille. Ensi viikolla äänestetään uudesta presidentistä, eikä ääntä välttämättä anneta oman klaanin edustajalle.
Lue lisää »
Ruokaturvaa parannettaessa on varmistettava ruuan saatavuuden lisäksi tuotanto-olojen vakaus. Halvalla ruualla on nimittäin hintansa ja se pahin hinta ovat voimattomat ja nälkäiset pientuottajat.
Lue lisää »
Kenialaiset maksavat nyt kovaa hintaa demokratiastaan. Poliittinen tilanne kiristyy päivä päivältä ja maassa jännitetään nyt, järjestetäänkö uusia presidentinvaaleja vaiko ei.
Lue lisää »
”Olin pelkuri. Koetin vastustella ja huusin. Hämmennyin, kun tajusin, että he aikovat avata jalkani. Olin peloissani. Silti minut silvottiin.”
Lue lisää »