Etusivu » Ajankohtaiset » » Muutoksentekijä Suomesta

Muutoksentekijä Suomesta

 
"Erityisen tärkeää minulle on kaikenlaisen väkivallan vastustaminen. On siis itsestäänselvyys, että olen mukana tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaisessa työssä Muutoksentekijänä."

 

Anja Martikainen on esimerkki vahvasta suomalaisnaisesta, joka ei tyydy päivittelemään vääryyksiä, vaan kantaa kortensa kekoon omalla panoksellaan.

”Olen seurannut pitkään Solidaarisuuden toimintaa ja ollut mukana erilaisissa kampanjoissa. Tutustuin Solidaarisuuteen tekemäni rauhan työn kautta. Tällä hetkellä toimin Silpomaton-kampanjan kuukausilahjoittajana ja olen myös mukana Solidaarisuuden vapaaehtoistoiminnassa.”  

Solidaarisuuden väkivallan vastainen työ on Martikaiselle keskeinen syy olla mukana.

”Olen tehnyt elämäntyöni lasten parissa lastentarhaopettajana, ja lapset ovat aina olleet tärkein asia elämässäni. Erityisen tärkeää minulle on myös kaikenlaisen väkivallan vastustaminen. Silpominen on mielestäni julminta väkivaltaa ihmistä kohtaan. Erityisesti lapsiin kohdistuva väkivalta on se, jota vastaan haluan tehdä töitä. On siis itsestäänselvyys, että olen mukana tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaisessa työssä Muutoksentekijänä.”

Ilman kuukausilahjoittajia silpomisen vastainen työ ei olisi mahdollista. Martikainen iloitseekin siitä, että ihmiset ovat löytäneet Solidaarisuuden kampanjan lahjoituskohteekseen.

”Ostin turbaanin osana silpomisen vastaista kampanjaa Kalliossa sijaitsevasta liikkeestä, jonka omistaja osallistui kampanjaan lahjoittamalla osan turbaanien tuotoista. Olen huomannut, että monella eri alalla on lähdetty mukaan Silpomaton-kampanjaan ja se saa minut erittäin iloiseksi.”

Kuva: Meeri Koutaniemi
Haastattelu: Sanna Kotiranta

Meeri Koutaniemen Muutoksentekijät-näyttely Stoan parvigalleriassa 27.9.2018 saakka. Näyttely kertoo Solidaarisuuden silpomisen vastaisessa työssä mukana olevien ihmisten tarinoita Suomesta, Keniasta ja Somalimaasta.

Tule mukaan silpomisen vastaiseen työhömme ja ryhdy Muutoksentekijäksi.

Asiasanat: , , , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Kuusivuotias Everlyne haettiin silvottavaksi keskellä yötä. Silpomisen jälkeen Everlyne joutui muuttamaan pois isänsä talosta. Hänestä oli tullut kuusivuotiaana yhteisön silmissä nainen.
Lue lisää »
Kenialaisen opettajan Johnson Mokua Mosen taidekerhossa lapset käsittelevät silpomisperinteen nostattamia tunteita ja levittävät tietoa lasten oikeuksista seinämaalauksilla.
Lue lisää »
 
Tyttöjen sukuelinten silpomiseen liittyvät uskomukset istuvat tiukassa ja ylläpitävät perinnettä. Silpomisen uskotaan olevan tytölle hyväksi.
Lue lisää »
Tyttöjen sukuelinten silpominen on perinteisesti ollut siirtymäriitti tytöstä naiseksi. Solidaarisuuden turvaleireillä Keniassa opetetaan, että naiseksi voi kasvaa ilman silpomista.
Lue lisää »
Rachel Ongiri pakotettiin 12-vuotiaana jonoon muiden kylän tyttöjen kanssa. Heidän sukuelimensä silvottiin veistä ja partakoneen terää käyttäen. Ei ollut mitään mahdollisuutta paeta.
Lue lisää »
Miehen jättäminen ja yksinhuoltajaksi ryhtyminen oli rohkea teko, sillä kisii-kulttuurissa yksin asuva nainen ja viisi silpomatonta tytärtä eivät ole arkipäivää.
Lue lisää »