Etusivu » Ajankohtaiset » Digilehti » Aloita oma vallankumouksesi

Aloita oma vallankumouksesi

 
Jokainen meistä voi luoda hyvän kierteen yhteisöön. Perustamassani Ompeluseurassa toisilleen tuntemattomat naiset jakavat työpaikkavinkkejä, kannustavat työnhaussa, rohkaistuvat ja luovat uutta yhteisöllisyyttä.

YK:n naisten asemaa käsittelevä toimikunta on asettanut vuodelle 2017 kärkiteemakseen naisten taloudellisen voimaantumisen muuttuvan työn maailmassa. Globaalissa mittakaavassa se tarkoittaa naisten pääsyä palkattuun työhön ja omiin tuloihin. Maailmassa on naisia, jotka elättävät itsensä ja ovat johtoasemissa, mutta suurimmalla osalla naisista on vaikeuksia arjen perustehtävissä – saati sitten työelämässä.

Suomessa työelämän tasa-arvo on naisperspektiivistä parantunut. Virstanpylväinä voi mainita kolme merkittävää muutosta. Vuonna 1919 naimisissa olevat naiset saivat oikeuden ansiotyöhön ilman aviomiehen suostumusta, vuonna 1962 Suomi ratifioi ILO:n samanpalkkaisuussopimuksen ja vuonna 1970 työsopimuslaki kielsi syrjinnän. Kuitenkin vuoden 2015 tilastoissa näkyy, että osa-aikaiset ja määräaikaiset työt ovat yleisempiä naisilla. Miesten ja naisten välinen palkkakuilu on yhä olemassa. Naisia valmistuu korkeakouluista enemmän, mutta organisaatioiden johtopaikoilla ei ole naisia samassa suhteessa. Tasa-arvoa ei siis ole saavutettu.

”Jotta naisten voimavarat saataisiin käyttöön, tarvitaan solidaarisuutta ja rohkaisua niin, että koko yhteisö näkee naisten arvon”, muistuttaa Maria Teikari. Kuva: Sakari Röyskö.

Miten saada naisten voimavarat käyttöön hitaasti muuttuvien rakenteiden keskellä? Mielestäni ainoa tie on ottaa muutos omiin käsiin. Aloita oma pieni vallankumouksesi. Kehu taitavaa naiskollegaa hänelle itselleen ja muulle työyhteisölle. Käytä Barack Obaman hallinnon naisten taktiikkaa ja tue aina ääneen, kun naiskollega esittää hyvän idean tai haluaa mielipiteensä kuuluviin. Vaadi perhevapaiden tasaisempaa jakautumista. Rohkaise lähipiirisi naisia epätyypillisille urapoluille. Etsi itsellesi viisas mentori tai mentoroi kokemattomampaa kanssasisarta. Älä koskaan vähättele osaamistasi.

Jokainen meistä voi luoda hyvän kierteen yhteisöön ja yhteisössä on totisesti voimaa. Perustamassani naisten työelämäverkosto Ompeluseurassa tämä näkyy päivittäin. Facebookissa toimivassa ryhmässä toisilleen tuntemattomat naiset jakavat työpaikkavinkkejä, kannustavat toisiaan työnhaussa, kysyvät neuvoa, rohkaistuvat vaihtamaan alaa ja luovat uutta yhteisöllisyyttä. Ompeluseuran hyvä henki tuskin johtuu kuitenkaan sukupuolesta. Ihmiselle on luontaista, että kun saa tietoa, kannustusta ja tukea, haluaa yleensä jakaa sitä muille.

Ihmisten välinen solidaarisuus vaatii alustakseen jaetun ymmärryksen siitä, että me kaikki tavoittelemme samaa niukkaa resurssia: hyväksytyksi tulemista omana itsenämme. Naisia ei ole vuosituhansien saatossa hyväksytty ja arvostettu.

Naisten voimavarojen hyödyntämisessä ei ole kyse siitä, että juuri naisilla olisi jotakin mystistä feminiinistä tietämystä, joka tulisi valjastaa yhteiskunnan käyttöön. Kyse on siitä, että jokin ihmisryhmä on aliedustettuna työelämässä, ihmisoikeuksien äärellä ja arvostuksen saannissa. Jotta naisten voimavarat saataisiin käyttöön, tarvitaan pieniä vallankumouksia. Tarvitaan solidaarisuutta ja rohkaisua, jotta koko yhteisö näkee naisten arvon. Se on kaikille sama ja jakamaton.

Teksti: Maria Teikari

Kirjoittaja on työelämän kehittäjä ja naisten työelämäverkosto Ompeluseuran perustaja.

Kuvat: Anna Autio ja Sakari Röyskö

Ompeluseura

x Facebookissa toimiva työelämäverkosto

x Maria Teikarin ja Milla Halmeen vuonna 2014 perustama

x jäseniä 14 000

x sitoutumaton, hierarkiaton ja järjestäytymätön joukko, jolla ei ole yhteisiä linjoja tai kantoja

Asiasanat:

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Silpomisperinteen taustalla vaikuttavat monenlaiset syyt, jotka vaihtelevat maasta, alueesta ja kulttuurista toiseen, usein toisiinsa kietoutuneina. Perinteen poistamiseksi ei siksi ole olemassa yhtä patenttiratkaisua.
Lue lisää »
Miten ilmastokriisin kanssa eletään maailman köyhimmillä ja kuivimmilla alueilla? Solidaarisuuden Viimeinen pisara -pulmapeli haastaa oppilaat ratkomaan kuivuuteen ja ruokaturvaan liittyviä kysymyksiä. Pelin kouluvierailu on tilattavissa maksutta pääkaupunkiseudun kouluihin.
Lue lisää »
 
Suomalaiset lahjoittivat yli 83 000 euroa joulun alla tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön. Kerätyillä varoilla järjestetään silpomisvaarassa oleville tytöille turvaleirejä ja koulutetaan vanhempia silpomisen haitoista.
Lue lisää »
”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »