Etusivu » Ajankohtaiset » » Ahmed Mohamed Ibrahimin perhe, Somalimaa

Ahmed Mohamed Ibrahimin perhe, Somalimaa

 

Ahmedin perhe uuden, valmistumassa olevan talonsa edessä. Kuva: Anna-Sofia Joro.

 

Ahmed Mohamed Ibrahim perheineen asuu Jaleelon kylässä. Perheeseen kuuluu vaimo Safia sekä seitsemän lasta, kuusi poikaa ja kuopus, tyttö. Vanhemmat lapset käyvät koulua ja auttavat kotitöissä. Tekemistä riittää, sillä perhe omistaa sekä vuohia että pyörittää kyläkauppaa, jossa myydään pääasiassa elintarvikkeita kyläläisille. Solidaarisuuden hankkeen ansiosta Ahmed on laajentanut viljelyksiään ja koulutuksista saadut opit ovat osoittautuneet hyödyllisiksi. Hän seuraa toiveikkaana hankkeen vaikutuksia kyläläisten elämään. Lue alta tarinoita Ahmedin perheen elämästä.

Ahmed Mohamed Ibrahim: Saimme hyvän sadon ja uuden talon

Keittiökatoksen alla häärii nuori nainen kolmen lapsen kanssa. Höyryävä keitto on viittä vaille valmis. Ahmedin perhe on kasvanut yhdellä perheenjäsenellä, touhuavan äidin sylissä on uusin tulokas, pikku-neiti Hamda. Nyt perheessä on kahdeksan lasta, joista kaksi nuorinta on tyttöjä.

SONY DSC

Safia ja perheen kuopus. Kuva: Anna-Sofia Joro.

 

Ahmed on osallistunut aamupäivällä Solidaarisuuden kumppanijärjestön Candlelight for Health and Education:in (CLHE) järjestämään koulutukseen arvoketjuista.

”On hyödyllistä saada uutta tietoa, mutta tuotteiden vieminen Hargeisan torille myytäväksi on edelleen vaativaa. Välittäjä vie suurimman osan tuotteiden hinnasta. Hän perustelee sitä polttoaineen hinnan nousulla ja huonoilla markkinoilla.

”Onneksi nykyään CLE:n kenttätyöntekijä laittaa päivittäin kunkin tuotteen hinnan osuuskuntatalon seinälle, jotta kylän tuottajat saavat oikean tiedon myyntihinnasta. Hän saa  tiedon soittamalla muutamalle torimyyjälle Hargeisaan.”

Ahmedin uusi, kaksihuoneinen talo on valmistunut. Toisessa huoneessa nukkuvat lapset ja toisessa pieni vauva vanhempien kanssa. Muutenkin pihapiiri on kasvanut, aidat ovat kauempana kuin aikaisemmin ja eläimille on rakennettu katoksia.

Rouva on tyytyväinen kanoihin. Nyt niitä on jo 21 ja lisää on tulossa ensi kuussa. Kukko hoitaa tehtävänsä ja huolehtii kanoista kissan ollessa pihalla. Yöksi kanat laitetaan suljettuun koppiin nukkumaan jotta kissa ei syö niitä.

”Tämän vuoden satokausi on ollut oikein hyvä. Saimme moninkertaisen tuoton vihanneksista, mikä ei olisi onnistunut ilman Solidaarisuuden tukea”, Ahmed kertoo.

”Vesipumppumme meni rikki ja Solidaarisuus antoi meille puuttuvan summan pumpun korjaamiseen. Parasta mitä Solidaarisuus on tehnyt meille”, Ahmed iloitsee.

”Mekin voisimme vuorostamme auttaa teitä sinne”, Ahmed vastaa kun kysyn, mitä terveisiä hän lähettäisi tukijoillemme.

Ahmed Mohamed Ibrahim: Hankkeella on iso vaikutus kyläläisten toimeentuloon

Olen kiireinen mutta iloinen, sillä parin viikon päästä perheemme pääsee muuttamaan uuteen kotiin. Rakennustyöt edistyvät kovaa vauhtia, mikä on hyvä, sillä vanha koti on jo huonossa kunnossa. Olemme asuneet tällä samalla tilalla jo yli kymmenen vuotta, ja toivon että kun 15-vuotias esikoispoikani menee naimisiin, myös hän muuttaisi tilalle vaimonsa kanssa.

Ahmed kaupassaan. Kuva: Anna-Sofia Joro.

 

Tekemistä riittää. Omistan kyläkaupan, jossa myydään lähinnä elintarvikkeita kyläläisille. Kauppa on avoinna aamuisin ja iltapäivisin, ja silloin tällöin matkustan pääkaupunkiin Hargeisaan täydentämään varastoja. Kauppa tuottaa ihan hyvin, muttei sillä rikastu, koska kylä on niin pieni.

Lisäksi omistan karjaa, 70 vuohta, mikä ei itse asiassa ole kovin paljon täällä Somalimaassa.

Normaali päivä perheessämme kulkee niin, että heräämme vaimon kanssa viideltä aamulla. Rukoilemme, syömme aamupalaa ja sitten menen joko kaupalle, hoidan karjaa tai matkustan Hargeisaan ostoksille. Vaimoni auttaa isommat lapset kouluun, hoitaa pienimpiä, tekee kotitöitä ja kaitsee karjaa.

Ruokaturvahankkeella on erinomaisia vaikutuksia kyläläisten toimeentuloon. Itse viljelen tällä hetkellä sipulia ja kaalia vuokraamallani maalla. Viljely sujuu oikein hyvin, kiitos kahden koulutuksen, joihin osallistuin. Olen aina viljellyt jotain, mutta nyt osaan hyödyntää uusia tekniikoita. Huomaan, että niiden avulla viljely sujuu tehokkaammin.

 

Kehitys alkaa ihmisistä -sarjan päähenkilöt ovat kehitysyhteistyöhankkeidemme osallistujia Somalimaassa, Nicaraguassa ja Ugandassa. Kutsumme lukijat lähettämään heille kysymyksiä. Lähetä kysymyksesi solidaarisuus(at)solidaarisuus.fi tai kirjoita se alle kommenttikenttään. Me selvitämme vastaukset!

 

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
 
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »
Kolmen tyttären isän unelmana on, ettei yhdenkään tytön tarvitsisi joutua silvotuksi. Ei nyt joulunpyhien alla, eikä muinakaan ajankohtina. ”Visiomme on kasvattaa silpomaton sukupolvi ja saada silpomisperinne lopulliseen päätökseensä”, kertoo Bernard…
Lue lisää »
Pienten siskosten, Vivianin ja Michellen, sukuelinten silpominen oli jo lyöty lukkoon, mutta lopulta isän pää kääntyi. Nyt isä Jared taistelee silpomisperinteen lopettamiseksi.
Lue lisää »
Kuusivuotias Everlyne haettiin silvottavaksi keskellä yötä. Silpomisen jälkeen Everlyne joutui muuttamaan pois isänsä talosta. Hänestä oli tullut kuusivuotiaana yhteisön silmissä nainen.
Lue lisää »