Etusivu » Ajankohtaiset » » Hernandezin perhe, Nicaragua

Hernandezin perhe, Nicaragua

 

hernandezit_ikkunassa_570

Tatiana Zeledon  ja hänen miehensä Marvin Hernandez ovat nuoria pienviljelijöitä. Heillä on pieni poika, Edras Nehemias.

Perhe asuu pienessä, kahden huoneen talossa Aguascalientesin kylässä lähellä Somoton kaupunkia. Heidän maatilansa nimi on Providencia.

Olemme seuranneet Hernandezin perheen arkea vuosina 2012-2014, jolloin he osallistuivat Solidaarisuuden kehitysyhteistyöhankkeeseen. Lue, miten perheen elämä on muuttunut heidän opetellessa uusia tapoja hankkia elinkeino maatilaltaan.

Vuositulot nelinkertaistuvat

Nicaraguan maaseudulla on tehty töitä, jotta haavoittuvassa asemassa olevat köyhimmät pienviljelijät oppisivat uusia tapoja hyödyntää maataan, jotta perheet saisivat ruokaa.

Hernandezin perhe oli yksi heistä, jotka oppivat Solidaarisuuden kanssa yhteistyössä tarvittavat taidot pärjätä omatoimisesti muuttuvasta ilmastosta ja köyhyydestä huolimatta.

Nuoren perheen alku oli vaikea. Vanhempien pienellä maatilalla ei ollut tilaa kasvaa ja kukoistaa. Marvin sai lopulta isältään puolen hehtaarin maatilkun, josta alkoi kunnianhimoisen nuoren miehen kasvu kohti ammattitaitoista pienviljelijää.

”Tein töitä niska limassa, koska köyhyys poistuu vain töitä tekemällä. Siihen ei auta puheet tai valittelut”, toimelias nuori isä totesi vuonna 2012 pieni poikansa sylissään.

Marvin ja Edras3_verkkoon

Marvin ja Edras Hernandez. Kuva: Jukka Pakkala.

Ja töitä hän oli tehnyt yhdessä vaimonsa Tatianan kanssa. Kahdessa vuodessa perheen tulot nelinkertaistuivat. Silloin perhe oli rakentamassa uutta taloa ja viljelymaat olivat laajentuneet kahteen hehtaariin.

Marvin keskittyi sipulintuotannossa erikoistumiseen ja samaan aikaan Tatiana aloitti oman kasvimaan viljellen tomaatteja ja paprikaa.

Vähitellen pariskunnan sinnikkyys kiinnitti Solidaarisuuden paikallisen kumppanin Modesto Hueten huomion: perhe panosti tosissaan. Huete auttoi perhettä hankkimaan tippakastelujärjestelmän ja innosti heitä osallistumaan yhä syvemmin pienviljelijöille suunnattuihin koulutuksiin.

Tatiana halusi myös laittaa hyvän kiertämään ja järjestikin lukutaitokoulutuksia muille kyläläisille omien arkiaskareiden ohessa.

Modesto Huete. Kuva: Jukka Pakkala.

Modesto Huete. Kuva: Jukka Pakkala.

”Modesto Huete kannusti meitä: ihmiset on saatava hereille. Minäkin olen nyt hereillä ja innostunut tekemisestä. Haluan tulla hyväksi kouluttajaksi, en enää tylsistyä kotona”, Tatiana kertoi vuoden 2012 toukokuussa.

”Marvin ja Tatiana pitävät pintansa, jos he suunnittelevat tuotantonsa hyvin ja varautuvat vaikeuksiin”, Modesto Huete uskoo.

Hänen mielestään Marvin ja Tatiana ovat kehittyneet yrittäjinä paljon kuluneiden vuosien aikana.

Lisäksi Modesto Huete uskoo Tatianan jatkavan osuuskunnan vertaiskouluttajana. ”Marvin ja Tatiana ovat toimineet hyvinä esimerkkeinä naapureilleen.”

Kanala oli ratkaiseva askel: pois köyhyydestä

Vuonna 2013 tapahtui käänne: Hernandezin perhe nousi köyhyysrajan yläpuolelle.

Tatiana Zeledon1_600

Edras ja Tatiana keräävät perheen kanalasta tuoreita kananmunia päivittäin. Kuva: Jukka Pakkala

Ensimmäinen askel oli toimiva tuotantojärjestelmä ja hyvin tuottavat pellot. Toinen askel oli viidenkymmenen kanan kanala, jota perhe hoiti tehokkaana yksikkönä. Isä Marvin vastasi rehun kasvattamisesta kanoille, äiti Tatiana keskittyi kanojen hoitoon ja ruokintaan.

Munia meni myyntiin 300 viikossa ja perheen tulot nousivat yli 80 euroa kuukaudessa. Edellisenä vuonna perhe juhli tulojen nelinkertaistumista aina 140 euroon kuukaudessa asti, nyt uudet tulot nostivat perheen lopullisesti köyhyydestä.

Ja mikä parasta, perhe sai myös omaan ruokapöytäänsä uuden ravintolähteen kananmunista.

”Edras on kasvanut isoksi ja hänellä riittää vauhtia”, Marvin Hernandez kehaisee poikaansa. “Edras täyttää pian kolme vuotta. Hän on terve ja hyvin ravittu lapsi.”

Kuivuus ei tuonut perheeseen nälänhätää

Köyhyysrajan yläpuolelle noustiin, mutta Hernandezin perheen elämässä ei ollut varaa pysähtyä. Nicaraguaa koetteleva kuivuus toi nälän takaisin kylään, mutta Hernandezit ovat siltä suojassa. Monet joutuivat turvautumaan ruoka-apuun, mutta Hernandezit pärjäsivät omaan tilan tuotoilla.

Tulevaisuus oli valoisampi kuin koskaan.

”Vielä ei kannata kehua, että köyhyys on kokonaan selätetty, mutta hyvään suuntaan on menty”, Tatiana pohti vuonna 2014. ”Elämä tuntuu turvallisemmalta. Poikamme Edras on pysynyt terveenä. Hän on kasvanut ja olemme voineet ostaa hänelle lelujakin. Edras täyttää kohta neljä vuotta.”

Kanalan tuottamat tulot sijoitettiin karjaan. Lehmä ja kolme vasikkaa tuntui kaukaiselta haavekuvalta, kun perhe aloitti taipaleensa pois köyhyydestä kolme vuotta aikaisemmin.

”Kyllä nyt tuntuu siltä, että työ on tuottanut tuloksia. Elämä ei tunnu köyhältä. Pitää vain laskeskella tarkkaan, mitä kannattaa tuottaa. Keskitymme karjatalouteen ja vihanneksiin”, Marvin maalaili tulevaisuutta.

Hernandezin perhe oli kolmessa vuodessa kasvanut vanhempien nurkissa asuvista, köyhyydessä elävistä pienviljelijöistä omavaraisiksi ja monipuolisiksi viljelijöiksi, jotka myivät tuotteitaan, osallistuivat kyläyhteisönsä kehittämiseen ja pystyivät tehokkaasti suojaamaan itsensä kuivalta kaudelta.

”Kun osaa enemmän, on vahvempi.”

Hernandezin perheen tarina kuvaa, kuinka ruohonjuuritason työllä köyhimmissäkin yhteisössä syntyy muutos sisältäpäin. Tärkeässä roolissa ovat Solidaarisuuden kumppanit alueella, erityisesti Somotossa toimiva osuuskunta, joka on myös Modesto Hueten työpaikka.

”Solidaarisuuden työ antoi Marvinille ja Tatianalle tilaisuuden oppia. Nyt he ovat kyenneet tekemään itsenäisesti päätöksiä perheensä ja pientilansa parhaaksi”, Huete tiivistää.

Uuden oppiminen ja taitojen kehittäminen antaa Nicaraguan maaseudulla köyhälle itselleen työkalut hankkia perheelle ruokaa, sijoittaa tulevaisuuteen ja kehittyä viljelijänä. Syntyy tunne onnistumisesta ja pärjäämisestä ja köyhän avuntarvitsijan identiteetti väistyy.

Tatiana summaa tunteen: ”Kun osaa enemmän, on vahvempi.”

Solidaarisuuden työ köyhyyttä vastaan Nicaraguassa jatkuu. Lue lisää tällä hetkellä käynnissä olevasta työstämme ja tule tukemaan pienviljelijöitä irti köyhyydestä.

Millainen on päivä Hernandezin perheessä? Katso video!

 

 

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
 
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »
Kolmen tyttären isän unelmana on, ettei yhdenkään tytön tarvitsisi joutua silvotuksi. Ei nyt joulunpyhien alla, eikä muinakaan ajankohtina. ”Visiomme on kasvattaa silpomaton sukupolvi ja saada silpomisperinne lopulliseen päätökseensä”, kertoo Bernard…
Lue lisää »
Pienten siskosten, Vivianin ja Michellen, sukuelinten silpominen oli jo lyöty lukkoon, mutta lopulta isän pää kääntyi. Nyt isä Jared taistelee silpomisperinteen lopettamiseksi.
Lue lisää »
Kuusivuotias Everlyne haettiin silvottavaksi keskellä yötä. Silpomisen jälkeen Everlyne joutui muuttamaan pois isänsä talosta. Hänestä oli tullut kuusivuotiaana yhteisön silmissä nainen.
Lue lisää »