Etusivu » Ajankohtaiset » » Margaret Nassiwa, Uganda: Elämä muuttui mangopuun alla

Margaret Nassiwa, Uganda: Elämä muuttui mangopuun alla

 

Margaret Nassiwa koki suuren elämänmuutoksen mangopuun alla. Hänen rohkea asenteensa muutti koko kyläyhteisön elämää pysyvästi.

Uganda_perhevakivalta2

Margaret Nassiwa. Kuva: Anna Autio.

On kuuma ja aurinkoinen iltapäivä, kun kyläläiset kerääntyvät hiljalleen mangopuun alle. Jotkut istuutuvat, toiset seisovat, ja kuluu hetki ennen kuin kaikki ovat asettuneet paikoilleen. Huomaan, että Margaret Nassiwa ei ole vielä saapunut, mutta lopulta hän ilmestyy jostain väkijoukon keskeltä. Katselen, kuinka hän astelee paikalle vahvoin askelin vartalon keinuessa puolelta toiselle, pää ylväästi pystyssä. Hetkessä väkijoukko hiljenee ja täydellisen hiljaisuuden rikkoo vain lähipuiden lintujen viserrys.

Nassiwa istuutuu kyläpäällikön viereen. Margaret Nassiwa on Mulagin maakunnan naisjohtaja Kyankwanzin alueella Ugandassa. Kokous alkaa ja pian koittaa Nassiwan puheenvuoro. Hän nousee ylös sotkeutuen pitkään mekkoonsa ja kävelee epäröiden väkijoukon keskelle. Siellä hän lopulta tunnustaa itselleen poikkeuksellisen ujolla äänellä: ”Mieheni lyö ja potkii minua. Hän raapii reisiäni ja selkääni.”

Nassiwan katse paljastaa hänen tunteensa, joissa sekoittuvat suru ja huojennus. Kyynel vierii hänen poskelleen, mutta on silti selvää, että tässä seisoo vahva nainen.

Tästä hetkestä Nassiwa on aina unelmoinut, muttei ole aiemmin saanut kerättyä tarpeeksi rohkeutta. Vuosikymmenien ajan hän on sietänyt perheväkivaltaa ja pelännyt vanhempiensa ja yhteisönsä reaktiota, jos hän paljastaisi totuuden. Kaikkein eniten hän on pelännyt menettävänsä arvokkuutensa kyläläisten silmissä. Nyt Nassiwa on kuitenkin uskaltanut avata kärsimykseensä liittyvän salailun verhon, sillä hän on saanut tukea ja rohkeutta Uganda Media Women’s Association:in perheväkivallan vastaisesta kehityshankkeesta.

Välittömästi tämän puheenvuoron jälkeen ystävät, naapurit ja sukulaiset katkaisevat välinsä Nassiwaan. He solvaavat häntä, sillä he kokevat Nassiwan häpäisevän heidät puheillaan. Aviomies kuuntelee häkeltyneenä, kun Nassiwa kertoo kyläläisille, mitä hänen miehensä pitää sopivana käytöksenä makuuhuoneessa.

Paikalliset johtajat syyttävät Nassiwaa rauhallisen kyläyhteisön myrkyttämisestä puhumalla vaietuista aiheista. Kokouksen jälkeen Nassiwa päättää, että hän mieluummin puhuu perheväkivallasta ääneen kuin kuolee vaieten. Hän haluaa lisätä yhteisönsä jäsenten tietoisuutta perheväkivallasta ja ryhtyä roolimalliksi – ja sellainen hänestä toden totta tulee.

Nassiwa Margaret, Sharon, Titus and Salama_800x600

Margaret Nassiwa, Sharon, Titus ja Salama. Kuva. Anna Autio.

Pian nainen toisensa jälkeen saapuu Nassiwan luokse ja kertoo hänelle kohtaamastaan perheväkivallasta. Myös miehet nielevät ylpeytensä ja uskoutuvat Nassiwalle.

Syntyy tarve rauhalliselle tilalle, jossa ihmisiä voitaisiin kuunnella, ohjata ja neuvoa. Paikallinen kylänjohtaja aloittaa yhteistyön Nassiwan kanssa ja pystyttää kylään suojakatoksen. Siitä tulee paikka, jossa ihmiset saattavat raportoida hyväksikäytöstä ja pahoinpitelystä.

Myös Nassiwan aikaisemmat vastustajat, kuten seudun mielipidejohtajat ja uskonnolliset johtajat, ryhtyvät puhumaan avoimesti perheväkivaltaa vastaan. He kannustavat kyläläisiä kertomaan kokemuksistaan ja tuomitsemaan väkivallan.

Nyt yhteisön jäsenet raportoivat perheväkivallasta. Miehet pahoinpitelevät puolisoitaan vähemmän, osittain ilmiannon pelossa. He myös ilmoittavat itse kohtaamastaan perheväkivallasta.

Kasimbin kylän muutokset ovat innostaneet naapurikylien naisia raportoimaan perheväkivallasta viranomaisille. Paikalliset johtajat suhtautuvat nykyään perheväkivaltaan rikoksena, eikä sitä pidetä enää perheen sisäisenä asiana. Uskonnolliset johtajat kampanjoivat naisten ihmisarvon puolesta ja paikallinen poliisikin kantaa lopulta vastuunsa ja auttaa pahoinpideltyjä ihmisiä.

Kyläläisten kohtauspaikasta mangopuun alla tuli paikka, josta koko yhteisön muutos sai alkunsa.

Clothilda Babirekere
Tämä tarina on kerrottu Solidaarisuuden ugandalaisen kumppanijärjestön Uganda Media Women’s Association:in koordinaattorina työskentelevälle Clothilda Babirekerelle.

Katso Margaretin tarina videolla.

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
 
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »
Kolmen tyttären isän unelmana on, ettei yhdenkään tytön tarvitsisi joutua silvotuksi. Ei nyt joulunpyhien alla, eikä muinakaan ajankohtina. ”Visiomme on kasvattaa silpomaton sukupolvi ja saada silpomisperinne lopulliseen päätökseensä”, kertoo Bernard…
Lue lisää »
Pienten siskosten, Vivianin ja Michellen, sukuelinten silpominen oli jo lyöty lukkoon, mutta lopulta isän pää kääntyi. Nyt isä Jared taistelee silpomisperinteen lopettamiseksi.
Lue lisää »
Kuusivuotias Everlyne haettiin silvottavaksi keskellä yötä. Silpomisen jälkeen Everlyne joutui muuttamaan pois isänsä talosta. Hänestä oli tullut kuusivuotiaana yhteisön silmissä nainen.
Lue lisää »