Etusivu » Ajankohtaiset » » Palman perhe, Nicaragua

Palman perhe, Nicaragua

 
Andres-Palma-ja-Sujey-Palma8

Ana ja Andres Palma. Kuva: Jukka Pakkala.

Andres Palma ja hänen tyttärensä Ana Sujey Palma ovat innokkaita mehiläishoitajia San Pedron kylästä, Pohjois-Nicaraguasta. Palman perhe asuu pienellä Paratiisiksi kutsutulla tilalla muutaman kilometrin päässä Nicaraguan ja Hondurasin välisestä rajasta. Perheeseen kuuluu Andres Palma ja seitsemän lasta, joista osa on jo aikuisia. Olemme seuranneet Palman perheen elämää vuodesta 2012 asti. Lue alta tarinoita heidän elämästään.

Ana Sujey Palma: Toimeentulomme on nyt hyvällä tolalla

Äidin kuoleman jälkeen olemme pitäneet toisistamme hyvää huolta. Pikkuveljillä on ollut vaikeinta, mutta olemme edelleen perhe. Se antaa meille voimaa. Kaikki muut suunnitelmat ovat jääneet odottamaan. Niihin palataan myöhemmin, sillä eiväthän ne mihinkään karkaa.

Ana Sujey Palma12_600x600

Ana Sujey Palma. Kuva: Jukka Pakkala.

Toimeentulo meillä on onneksi hyvällä tolalla, vaikka hunajasadot ovatkin ailahtelevia. Teen valmistumisen jälkeistä harjoittelua COMCAVEM-osuuskunnan kanalassa ja sikalassa.

Harjoittelun aikana olen oppinut hoitamaan maatalousalan yritystä. Harjoittelusta on paljon hyötyä ja viihdyn työssä, vaikka minun pitääkin olla päivittäin monta tuntia poissa kotoa.

Mehiläishoitajien osuuskunnan perustaminen etenee ja olemme jo saaneet koulutusta aiheesta. Osuuskuntalain mukaan pitää osallistua 40 tunnin koulutukseen, jotta saa olla osuuskunnan jäsen. Koulutus auttaa miettimään, miten mehiläishoitajien osuuskunnan tulisi toimia.

Osuuskunnan menestys riippuu sen jäsenistä. Jos joku lähtee mukaan vain saadakseen itselleen hyötyä, mennään väärään suuntaan. Osuuskunnan vahvuus on siinä, että opitaan suunnittelemaan ja tekemään asioita yhdessä.

Rinteillä kasvaa nyt elämänlankoja ja muita köynnöksiä, joissa on isoja kukkia. Kevään aikana mehiläiset vilkastuivat, kun ne pystyivät keräämään enemmän mettä. Täällä San Pedrossa on nyt satanut ja se tarkoittaa, että kevään kuiva kausi on takanapäin.”

 

Andres Palma: Mehiläishoitajien verkosto laajenee

Mehiläishoitajien verkosto laajenee. Annan uusille yrittäjille neuvontaa Guasuyucan kylässä Pueblo Nuevon lähellä.

Andres Palma1_600

Andres Palma. Kuva: Jukka Pakkala.

Joitakin koulutettavia näyttää jännittävän kovasti, kun he laittavat suojapuvun päälle ja menevät katsomaan mehiläispesiä. Ryhmässä on mies, joka on jo pyörtynyt kaksi kertaa. Silti hän vakuuttaa, ettei hellitä. Sisu ei anna periksi.

Neuvontatyötä on nyt paljon. Tierra Nueva on perustanut mehiläisemojen kasvattamon Boacoon. Uusia emoja on jo ruvettu jakamaan joillekin kokeneille mehiläishoitajille. Muille annetaan lisäkoulutusta, jotta hunajan tuottajat osaavat parantaa mehiläiskantansa laatua. On hyvä olla tekemisissä ihmisten kanssa, se auttaa saamaan otetta arjesta.”

Elämme nyt suruaikaa. Vaimoni Luz Idalia Mendez kuoli maaliskuun lopulla äkilliseen sydänkohtaukseen.

Se oli meille kova isku. Emme tienneet, että hänellä oli sellainen sairaus. Hän ei ollut koskaan sanonut, että tuntee olonsa huonoksi. Perheen täytyy nyt opetella pärjäämään ilman äitiä. Kaikki tekevät oman osuutensa. Tekeminen ainakin turruttaa surun ja elämän täytyy jatkua.

 

Ana Sujey Palma: Naiset pelkäävät vielä liikaa mehiläisiä

Tänään vedetään koulutus mehiläispesien rakentamisesta. Siinä kiskotaan rautalankaa oikein olan takaa, jotta saadaan kehikot valmiiksi vahapohjukkeiden laittamista varten. Meillä on koossa hyvä ryhmä, mutta naiset puuttuvat vielä joukosta. Naiset pelkäävät vielä liikaa mehiläisiä.

Andres Palma ja Sujey Palma4_600

Ana Sujey Palma. Kuva: Jukka Pakkala.

Hunajahankkeessa annetaan aloittelijoille riittävästi koulutusta niin, että kaikki oppivat huoltamaan pesiä ja tekemään töitä suojapuvussa. On totta, että mehiläishoitajat saavat pistoksia, mutta siihen tottuu. Pelko häviää, kun puuhatessa alkaa tajuta, että tämä työ on turvallista. Sitten ei enää haittaa, vaikka mehiläisparvi pöristelee ympärillä.

Niin minä selitän naisille, koska heitä on saatava enemmän mukaan. Minä en ole koskaan pelännyt mehiläisiä, mutta ymmärrän toki muita. Hunajantuotanto voisi olla Nicaraguan naisille hyvä uusi elinkeino. Jos keskittyy kunnolla koulutukseen, niin mehiläishoidon alkeet oppii nopeasti. Nyt kun meillä on hyvän kokoinen tuottajaryhmä kasassa, niin edistyneemmät mehiläishoitajat voivat tukea aloittelijoita. Silloin kaikkien ei tarvitse tehdä samoja virheitä, vaan uudet tulijat pääsevät helpommalla.

Sain maatalousalan opinnot päätökseen. Olen nyt virallisesti teknikko, siitä on yliopiston todistus. Luulen, että siitä on paljon hyötyä. Minun on helpompi toimia kouluttajana ja pääsen kehittämään omaa osuuskuntaa. Meillä on ollut jo puhetta siitä, että Somoton mehiläishoitajien kannattaisi järjestäytyä osuuskunnaksi.

Minut on valittu mukaan ryhmään, joka koettaa parantaa COMCAVEM –osuuskunnan tasa-arvotyötä. Selvitämme, mitä mieltä naiset itse ovat tasa-arvon edistämisestä. Useimmat naiset ovat sitä mieltä, että he tarvitsevat omia tuloja.

 

Lue lisää tarinoita Palman perheen elämästä:

 

Katso, millainen on tyypillinen Palman perheen päivä:

Kehitys alkaa ihmisistä -sarjan päähenkilöt ovat Solidaarisuuden kehitysyhteistyöhankkeiden osallistujia Somalimaassa, Nicaraguassa ja Ugandassa. Kutsumme lukijat mukaan lähettämään perheille kysymyksiä itseään askarruttavista aiheista. Lähetä kysymyksesi osoitteeseen solidaarisuus(at)solidaarisuus.fi tai kirjoita se allaolevaan kommenttikenttään, niin me pyydämme vastaukset perheiltä.

 

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
 
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »
Kolmen tyttären isän unelmana on, ettei yhdenkään tytön tarvitsisi joutua silvotuksi. Ei nyt joulunpyhien alla, eikä muinakaan ajankohtina. ”Visiomme on kasvattaa silpomaton sukupolvi ja saada silpomisperinne lopulliseen päätökseensä”, kertoo Bernard…
Lue lisää »
Pienten siskosten, Vivianin ja Michellen, sukuelinten silpominen oli jo lyöty lukkoon, mutta lopulta isän pää kääntyi. Nyt isä Jared taistelee silpomisperinteen lopettamiseksi.
Lue lisää »
Kuusivuotias Everlyne haettiin silvottavaksi keskellä yötä. Silpomisen jälkeen Everlyne joutui muuttamaan pois isänsä talosta. Hänestä oli tullut kuusivuotiaana yhteisön silmissä nainen.
Lue lisää »