Etusivu » Ajankohtaiset » » Rochan sisarukset, Nicaragua: Perheviljelijä puurtaa lihasvoimalla

Rochan sisarukset, Nicaragua: Perheviljelijä puurtaa lihasvoimalla

 

Ismael Rocha iskee kuokkansa maahan niin lujasti, että multa pöllähtää. Hän muokkaa kasvimaata Garnachan kylän laidalla Pohjois-Nicaraguassa. Ilma on viileä, ympärillä kasvaa mäntyjä. ”Pienviljelijällä ei ole muuta konetta kuin omat hauikset”, Ismael Rocha toteaa.

Ismael Rocha2_EsteliLive_600

Ismael Rocha. Kuva: EsteliLive.

Hänen veljensä Reinaldo Rocha tarkastaa salaattipenkkiä muutaman kymmenen metrin päässä. Reinaldo on tyytyväinen: salaatista ei löytynyt tuhohyönteisiä. Rochan veljesten perhetilan tuotto moninkertaistui, kun he alkoivat kasvattaa vihanneksia. ”Perinteisellä maissinviljelyllä ei perhettä elätetä”, Reinaldo painottaa.

Reinaldo Rocha_600

Reinaldo Rocha. Kuva: EsteliLive.

Rochan perheen tilalla kasvaa monenlaisia salaatteja, härkäpapua, kukkakaalia, retiisejä, porkkanoita ja persiljaa. ”Kehityshankkeen avulla olemme saaneet tuotannon pyörimään ilman katkoja”, Reinaldo kehuu.

Tilalta lähtee tuoretuotteita Estelin kaupungin kuluttajille joka viikko. Solidaarisuuden kehitysohjelma on antanut Rochan perheelle siemeniä sekä apua tuotteiden kuljettamiseen markkinoille.

Rochan perhettä kiinnostaa nyt maatilamatkailu. He ovat rakentaneet huoneita pienten matkailijaryhmien majoittamista varten. ”Meillä on jo ollut ulkomaalaisia vieraita, jotka katselevat maisemia ja auttavat välillä tilan töissä”, Reinaldo kertoo.

Köyhyys alkaa Rochan perheellä jäädä taakse. ”Ei meistä vielä rikkaita ole tullut, mutta entinen elämää kuristanut köyhyys on muuttunut todellisuudesta pahaksi muistoksi”, Reinaldo tiivistää.

Marbelin myy veljesten tuotteet

Torstaisin ja perjantaisin Marbelin Rochan löytää Estelin torilta. Tuoretuotteiden myyjät pystyttävät silloin kojunsa kaupungintalon ja tuomiokirkon välissä sijaitsevan puiston laitaan.

Marbelin Rocha_EsteliLive_600

Marbelin Rocha. Kuva: EsteliLive.

Marbelin Rochalla on tärkeä paikka Garnachan vihannesviljelijöiden arvoketjussa. Hän myy tuotteet kuluttajille. ”Myyjän pitää olla iloinen ja rohkea”, Marbelin kuvailee. Tuppisuulle mököttäjälle homma ei sovi.

Marbelin keskustelee ohikulkijoiden kanssa ja esittelee tuotteita asiakkaille. Veljien ja muiden Garnachan tuottajien kasvattamat vihannekset hupenevat nopeasti myyntipöydältä. ”Hyvin harvoin viedään mitään takaisin”, Marbelin sanoo. Asiakkaat tietävät, että täältä saa hyvää, tuoretta tavaraa.

Marbelin opiskeli alun perin apteekkariksi. Opiskellessaan hän kiinnostui lääkekasveista ja mausteista. Hän aikoo perustaa Garnachaan oman viljelymaan kasvattaakseen minttua, hibiskusta, kamomillaa ja salviaa. Opinnot kartuttivat Marbelinin yrittäjätaitoja. Hän on toiminut veljiensä neuvonantajana vihannestilan kehittämisessä. ”Liian monet viljelijät tyytyvät vain kasvattamaan tuotteitaan miettimättä, miten ja minne niitä kannattaisi myydä”, Marbelin huomauttaa.

Solidaarisuuden Kauppa ja kehitys -hankkeen avulla Garnachan viljelijät ovat solmineet suhteet viiteen esteliläiseen hotelliin ja kolmeen ravintolaan, jotka ostavat jo viikoittain perhetilallisten vihanneksia. ”Nyt täytyy vain toimittaa asiakkaille hyvälaatuisia tuotteita, jotta he pysyvät tyytyväisinä”, Marbelin Rocha pohtii.

Jukka Pakkala
Kirjoittaja on Solidaarisuuden Nicaraguan maakoordinaattori.

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
 
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »
Kolmen tyttären isän unelmana on, ettei yhdenkään tytön tarvitsisi joutua silvotuksi. Ei nyt joulunpyhien alla, eikä muinakaan ajankohtina. ”Visiomme on kasvattaa silpomaton sukupolvi ja saada silpomisperinne lopulliseen päätökseensä”, kertoo Bernard…
Lue lisää »
Pienten siskosten, Vivianin ja Michellen, sukuelinten silpominen oli jo lyöty lukkoon, mutta lopulta isän pää kääntyi. Nyt isä Jared taistelee silpomisperinteen lopettamiseksi.
Lue lisää »
Kuusivuotias Everlyne haettiin silvottavaksi keskellä yötä. Silpomisen jälkeen Everlyne joutui muuttamaan pois isänsä talosta. Hänestä oli tullut kuusivuotiaana yhteisön silmissä nainen.
Lue lisää »