Etusivu » Ajankohtaiset » Uutiset » Deittikuningatar auttaa kohtaamisessa – Uusiheimala kokee tyttöjen ja naisten oikeudet tärkeinä

Deittikuningatar auttaa kohtaamisessa – Uusiheimala kokee tyttöjen ja naisten oikeudet tärkeinä

 
”Seksi ja seksuaalisuus on jokaiselle voimavara. Siksi on erityisen julmaa, kun se viedään ihmiseltä pois.” Tytön äitinä Uusiheimala järkyttyi tyttöjen sukuelinten silpomisesta.

Deittikuningattareksi tituleerattu Anna Uusiheimala teki elämänmuutoksen kolme vuotta sitten, kun hän vaihtoi projektipäällikön uran päätoimiseen yrittämiseen. Hän ryhtyi pyörittämään päätoimisesti Deittisirkus-yritystään.

”Jotkut tuttavat ihmettelivät, miksi vaihdan hyvän ja turvallisen työn yrittäjän epävarmuuteen. Halusin kuitenkin kokeilla ja tehdä jotain uutta”, Uusiheimala kertoo.

Deittisirkus on Suomen ainut sinkkutapahtumiin erikoistunut yritys. Työhön kuuluu niin arkiset toimistotehtävät kuin tapahtumat ympäri Suomea, Deittisirkuksen arkea on kaksi vuotta pyörittänyt aktiivisesti myös toimistoassistentti Jenni.

Deittisirkuksen välityksellä tuhannet suomalaiset ovat kohdanneet toisiaan. Se mitä kohtaamisten kautta on syntynyt, jää kuitenkin kahden ihmisen väliseksi.

”Suomalaiset voivat olla joskus arkoja ottamaan kontaktia uusiin ihmisiin. Koen, että voin auttaa ihmisiä aloitteiden tekemisessä. Se, mitä tapahtuu esimerkiksi speed dating –illan jälkeen ei kuulu minulle, mutta joskus asiakkaat ottavat jälkikäteen yhteyttä ja ovat kertoneet löytäneensä aviopuolisonkin tapahtumastamme. Ne ovat palkitsevia hetkiä”, Uusiheimala sanoo.

Yrittäjän arjessa on paljon erilaisia rutiineja, mutta Uusiheimala syttyy uuden tekemisestä ja kokeilemisesta ja uusien ihmisten kohtaamisesta. Hän kuvailee itseään perusluonteeltaan yrittäjähenkiseksi, eikä pysy kovin pitkään paikallaan.

”Parasta yrittämisessä on vapaus. Kun on enemmän ilta- ja yöihminen, niin töitä voi tehdä silloin kun haluan”, Uusiheimala sanoo.

Itsekin tytön äitinä Uusiheimala kokee tyttöjen ja naisten oikeudet tärkeinä. Tyttöjen sukuelinten silpominen ilmiönä järkytti ja suututti.

”Seksi ja seksuaalisuus on jokaiselle voimavara. Siksi on erityisen julmaa, kun se viedään ihmiseltä pois”.

Uusiheimalan mukaan sometykkäykset tai pelkkä sympatia eivät riitä, kun tyttöjen sukuelinten silpominen halutaan lopettaa. ”Lahjoittaminen silpomisen vastaista työtä tekeville järjestöille on hyvä tapa auttaa”, hän päättää.

kuva: Nadi Hammouda

 

teksti: Samuli Tarvainen

kuvat: Jani Kääriäinen, Nadi Hammouda, Sarah Waiswa

 

Asiasanat: ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Vuoden 2017 aikana silpomisen vastainen työ juurtui yhä syvemmälle Keniassa. Silpomisen haitoista kertovien koulutusten lisäksi tehostimme tyttöjen turvaleirejä. Leirit tarjoavat turvaa sukuelinten silpomisen huippukausina, koulujen loma-aikaan.
Lue lisää »
Solidaarisuuden uusi vuosikertomus paljastaa, miten sitoutuneella ja tehokkaalla toimintatavalla on mahdollista tukea ihmisiä valtavissakin kriiseissä ja auttaa yhteisöjä puhumaan vaietuista ongelmista.
Lue lisää »
 
”Tämänkaltaiset näyttelyt saavat meidät arvostamaan ja kunnioittamaan rohkeita ihmisoikeuksien puolustajia”, toteaa galleristi Kirsi Järvinen. Muutoksentekijät-näyttely Galleriapuoti Aistinjyvässä 5.7. asti.
Lue lisää »
Solidaarisuus vetoaa yhdessä suomalaisten järjestöjen kanssa ulkoministeri Timo Soiniin, jotta Suomi ottaisi aktiivisesti kantaa Nicaraguan väkivaltaisuuksien lopettamiseksi ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseksi.
Lue lisää »
Solidaarisuuden asiantuntijat keskustelivat Maailma kylässä -festivaalilla ihmisten kanssa muun muassa tyttöjen sukuelinten silpomisesta ja ilmastonmuutoksesta.
Lue lisää »
Nicaraguan kuohunta haittaa Solidaarisuuden ja kumppanien tekemää käsityöelinkeinojen kehitystyötä. Työ kuivan alueen pientilallisten ilmastokestävyyden parantamiseksi etenee sunnitelmien mukaan.
Lue lisää »