Etusivu » Ajankohtaiset » Uutiset » Deittikuningatar auttaa kohtaamisessa – Uusiheimala kokee tyttöjen ja naisten oikeudet tärkeinä

Deittikuningatar auttaa kohtaamisessa – Uusiheimala kokee tyttöjen ja naisten oikeudet tärkeinä

 
”Seksi ja seksuaalisuus on jokaiselle voimavara. Siksi on erityisen julmaa, kun se viedään ihmiseltä pois.” Tytön äitinä Uusiheimala järkyttyi tyttöjen sukuelinten silpomisesta.

Deittikuningattareksi tituleerattu Anna Uusiheimala teki elämänmuutoksen kolme vuotta sitten, kun hän vaihtoi projektipäällikön uran päätoimiseen yrittämiseen. Hän ryhtyi pyörittämään päätoimisesti Deittisirkus-yritystään.

”Jotkut tuttavat ihmettelivät, miksi vaihdan hyvän ja turvallisen työn yrittäjän epävarmuuteen. Halusin kuitenkin kokeilla ja tehdä jotain uutta”, Uusiheimala kertoo.

Deittisirkus on Suomen ainut sinkkutapahtumiin erikoistunut yritys. Työhön kuuluu niin arkiset toimistotehtävät kuin tapahtumat ympäri Suomea, Deittisirkuksen arkea on kaksi vuotta pyörittänyt aktiivisesti myös toimistoassistentti Jenni.

Deittisirkuksen välityksellä tuhannet suomalaiset ovat kohdanneet toisiaan. Se mitä kohtaamisten kautta on syntynyt, jää kuitenkin kahden ihmisen väliseksi.

”Suomalaiset voivat olla joskus arkoja ottamaan kontaktia uusiin ihmisiin. Koen, että voin auttaa ihmisiä aloitteiden tekemisessä. Se, mitä tapahtuu esimerkiksi speed dating –illan jälkeen ei kuulu minulle, mutta joskus asiakkaat ottavat jälkikäteen yhteyttä ja ovat kertoneet löytäneensä aviopuolisonkin tapahtumastamme. Ne ovat palkitsevia hetkiä”, Uusiheimala sanoo.

Yrittäjän arjessa on paljon erilaisia rutiineja, mutta Uusiheimala syttyy uuden tekemisestä ja kokeilemisesta ja uusien ihmisten kohtaamisesta. Hän kuvailee itseään perusluonteeltaan yrittäjähenkiseksi, eikä pysy kovin pitkään paikallaan.

”Parasta yrittämisessä on vapaus. Kun on enemmän ilta- ja yöihminen, niin töitä voi tehdä silloin kun haluan”, Uusiheimala sanoo.

Itsekin tytön äitinä Uusiheimala kokee tyttöjen ja naisten oikeudet tärkeinä. Tyttöjen sukuelinten silpominen ilmiönä järkytti ja suututti.

”Seksi ja seksuaalisuus on jokaiselle voimavara. Siksi on erityisen julmaa, kun se viedään ihmiseltä pois”.

Uusiheimalan mukaan sometykkäykset tai pelkkä sympatia eivät riitä, kun tyttöjen sukuelinten silpominen halutaan lopettaa. ”Lahjoittaminen silpomisen vastaista työtä tekeville järjestöille on hyvä tapa auttaa”, hän päättää.

kuva: Nadi Hammouda

 

teksti: Samuli Tarvainen

kuvat: Jani Kääriäinen, Nadi Hammouda, Sarah Waiswa

 

Asiasanat: ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Tyttöjen ympärileikkaus tapahtuu usein tytön äidin suostumuksella sosiaalisen paineen siivittämänä. Miesten hiljaisuus puolestaan ylläpitää traditiota yhteisöissä.
Lue lisää »
Seksuaalioikeusverkosto on suomalaisten ihmisoikeuksia, tasa-arvoa ja globaalia oikeudenmukaisuutta ajavien järjestöjen muodostama vaikuttajaverkosto, jota koordinoi Väestöliitto. Verkostossa toimivat Amnestyn Suomen osasto, Hivpoint, Ihmisoikeusliitto, Kehys, Monika-Naiset liitto, Naisjärjestöjen keskusliitto, Nytkis, Plan International Suomi, Seta, Sexpo, Solidaarisuus, Suomen UN Women, Suomen World Vision, Vammaiskumppanuus ja Väestöliitto.
Lue lisää »
 
Yritykset, ammattiliitot ja järjestöt kirittävät Suomea säätämään yritysvastuulain - #ykkösketjuun-kampanja käynnistyy tänään.
Lue lisää »
Naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseen tarvitaan naisia ja miehiä. Miehet pitää nähdä naisten liittolaisina, jotka ymmärtävät myös luopua vallastaan ja antaa tilaa naisille.
Lue lisää »
"Erityisen tärkeää minulle on kaikenlaisen väkivallan vastustaminen. On siis itsestäänselvyys, että olen mukana tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaisessa työssä Muutoksentekijänä."
Lue lisää »
"Näyttely tuo lähemmäksi ne yksilöt, jotka ovat nousseet kehittämään sisältä päin omaa kulttuuriaan ja vaatimaan pysyvää muutosta koko yhteisölleen. Nämä yksilöt osoittavat, kuinka hiljaisuuden tabu rikotaan vain ääntä pitämällä", Meeri Koutaniemi kertoo Muutoksentekijät-valokuvanäyttelystään.
Lue lisää »