Etusivu » Ajankohtaiset » Blogi » Demokratian kova hinta

Demokratian kova hinta

Airi Kähärä

Muut kirjoitukset »
 
Kenialaiset maksavat nyt kovaa hintaa demokratiastaan. Poliittinen tilanne kiristyy päivä päivältä ja maassa jännitetään nyt, järjestetäänkö uusia presidentinvaaleja vaiko ei.

Kenian korkein oikeus mitätöi elokuussa käydyt presidentinvaalit, jonka voittajaksi ehdittiin julistaa istuva presidentti Uhuru Kenyatta. Oikeuden päätös oli historiallinen; missään Afrikan maassa ei tällaista päätöstä ole aikaisemmin tehty. Oppositiojohtaja Raila Odinga oli laatinut perusteellisen valituskirjelmän. Hän ei halunnut, että vaalit voitetaan vilpillä.

Solidaarisuuden hankkeet Keniassa ovat oppositiopuolueen alueella. Ennen vaaleja Solidaarisuuden hankealueella järjestettiin vammaisille ja vanhuksille erilaisia koulutuksia istuvan presidentin toimesta. Osallistujia pyydettiin ottamaan omat henkilökortit mukaan ja koulutuksen ilmoittautumisen yhteydessä kortit kerättiin osallistujilta pois. Työpajan jälkeen henkilökortteja ei annettukaan takaisin, vaan ne katosivat käsittämättömästi. Nyt vaalien jälkeen henkilökorttikasoja löytyy sieltä ja täältä. On selvää, että kortteja on käytetty vaalipäivänä, sillä ilman niitä ei voi äänestää.

Vaalituloksen hylkääminen johtui monesta eri syystä, mutta suurimmaksi viaksi todettiin ääntenlaskujärjestelmän epäluotettavuus. Ääntenlaskussa sähköinen kone laski oppositiopuolueen äänestysalueen äänet presidentti Uhurun hyväksi, vaikkei hänellä juurikaan ole kannatusta alueella. Lisäksi välimatka ensimmäisen ja toisen ehdokkaan äänimäärien välillä pysyi koko ajan samana. On selvää, että ääntenlaskukonetta oli peukaloitu. Kone laskee edelleenkin ääniä, vaikka vaalit on käyty jo yli kaksi kuukautta sitten.

Kenian vaalikomissio vastaa ääntenlaskusta. Oppositiojohtaja on vaatinut vaalikomission jäsenten vaihtamista, koska hän epäilee henkilöstön luotettavuutta. Railan mielestä luotettavia vaaleja ei voida käydä ilman henkilövaihdoksia. Uhuru ei puolestaan suostu henkilövaihdoksiin. Tällä viikolla yksi vaalikomission jäsen pakeni Keniasta ja antoi skypen kautta haastattelun. Hänen mielestään Keniassa ei voida pitää luotettavia vaaleja ensi viikolla.

Poliittinen tilanne kiristyy päivä päivältä. Oppositio on jatkanut mielenosoitusten pitämistä kolme kertaa viikossa. Näin jatketaan, kunnes vaalikomission jäsenet on vaihdettu. Mielenosoituksissa kuolee päivittäin ihmisiä.

Oma mittani täyttyi, kun näin televisiossa uutislähetyksen, jossa raskaasti varustetut poliisit ryntäsivät Nairobin yliopistolle. Kovia otteita käyttäneet poliisit kyykyttivät miesopiskelijat ulos yliopistolta. Naispuoliset opiskelijat erotettiin joukosta ja vietiin rakennuksen taakse, jossa sotilaat raiskasivat heidät. Raiskattujen joukossa oli kaikkiin etnisiin ryhmiin kuuluvia naisia.

Oppositiojohtaja Raila on periaatteellinen mies eikä halua antaa nyt periksi. Hän vetoaa perustuslakiin uusien vaalien järjestämisestä. Vaalit pitää käydä kaikissa 290 vaalipiirissä, muuten ne eivät ole lainvoimaiset. Oppositioalueella on vaalipiirejä, joissa tarpeen tullen vaaleja ei käydä ja silloin koko vaaliprosessi aloitetaan alusta.

Kenialaiset maksavat kovaa hintaa demokratiastaan. Mutta nyt jos koskaan, Kenia tarvitsee esikuvan, johon voi luottaa – oli vaalitulos mikä tahansa.

Asiasanat: ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Silpomisperinteen taustalla vaikuttavat monenlaiset syyt, jotka vaihtelevat maasta, alueesta ja kulttuurista toiseen, usein toisiinsa kietoutuneina. Perinteen poistamiseksi ei siksi ole olemassa yhtä patenttiratkaisua.
Lue lisää »
Miten ilmastokriisin kanssa eletään maailman köyhimmillä ja kuivimmilla alueilla? Solidaarisuuden Viimeinen pisara -pulmapeli haastaa oppilaat ratkomaan kuivuuteen ja ruokaturvaan liittyviä kysymyksiä. Pelin kouluvierailu on tilattavissa maksutta pääkaupunkiseudun kouluihin.
Lue lisää »
 
Suomalaiset lahjoittivat yli 83 000 euroa joulun alla tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön. Kerätyillä varoilla järjestetään silpomisvaarassa oleville tytöille turvaleirejä ja koulutetaan vanhempia silpomisen haitoista.
Lue lisää »
”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »