Tällä viikolla vietetään kansainvälistä lapsen oikeuksien viikkoa. Jokainen tyttö ansaitsee ehjän elämän. Jokaisella lapsella on oltava oikeus kehonsa koskemattomuuteen.
Oikeus kehon koskemattomuuteen on kansainvälisesti yhdessä sovittu ihmisoikeus. Kysyimme aiheeseen liittyen somalimaalaiselta Amina Abdilta ja Mustafe Abdi Faralta, joutuvatko ihmiset kohtaamaan väkivaltaa heidän asuinseudullaan ja millaisesta väkivallasta ihmiset mahdollisesti kärsivät.
”Yleisin tyttöjen ja naisten kohtaama väkivallan muoto Somalimaassa on sukuelinten silpominen, joka riistää tytöiltä ja naisilta heidän oikeutensa päättää omasta kehostaan. Silpomisessa on kyse naisen kehon ja seksuaalisuuden kontrolloimisesta”, kertoo kansalaisjärjestössä harjoittelussa oleva Amina.

”Ei kukaan vanhempi halua lapsilleen pahaa”, muistuttaa Amina Abdi.
Yliopistossa tutkintoaan parhaillaan suorittava Mustafe oli samoilla linjoilla.
”Yleisin väkivallan muoto on sukuelinten silpominen. Kaikki ihmiset eivät tiedä omia oikeuksiaan ja heidän kehojaan kontrolloidaan silpomisella”, Mustafe kertoo.

”Kaikkia ihmisiä tulisi kunnioittaa samanarvoisina”, toteaa Mustafe Abdi Fara.
Kaikilla ihmisillä tulisi olla oikeus päättää omasta kehostaan. Ketään ei saa satuttaa eikä keneenkään saa kajota ilman lupaa.
Halusimme tietää, mitä Amina ja Mustafe pitäisivät tehokkaimpana keinona väkivallan vähentämiselle omassa yhteisössään.
”Tarvitaan koulutusta, jotta kulttuurin ja yhteisön ikivanhoja tapoja saadaan muutettua ja normeja purettua. Vain tietoa tarjoamalla äidit ja isät voivat ymmärtää, ettei tyttöjen silpominen edistä terveyttä, vaan se aiheuttaa ongelmia”, Amina vastaa.
”Ei kukaan vanhempi halua lapsilleen pahaa”, hän lisää vielä perään.
Mustafe nostaa koulutuksen ohelle tärkeäksi sen, että jokainen meistä on yhtä arvokas.
”Kaikkia ihmisiä tulisi kunnioittaa samanarvoisina. Minusta koulutusta tulisi lisätä, jotta ihmiset oppisivat enemmän silpomisen haitoista.”
haastattelut ja kuvat: Airi Kähärä
teksti: Ada Bergroth
YK:n yleiskokous hyväksyi lapsen oikeuksien julistuksen vuonna 1959. YK:n lapsen oikeuksien sopimus täyttää tänä vuonna Suomessa 25 vuotta. Vuoden 2016 teemana on yhdenvertaisuus.
Asiasanat: naisiin kohdistuva väkivalta, silpomaton, Somalimaa, tyttöjen silpominen