Etusivu » Ajankohtaiset » Yleinen » ”Ennen puolustin ympärileikkausta”

”Ennen puolustin ympärileikkausta”

 
Terveyskeskuksen johtaja Fadhya Mahamed Ege kertoo silpomisen vaaroista kaikille terveyskeskuksessa vieraileville, mutta näin ei ole aina ollut. Hänkin oli aiemmin yksi ympärileikkausperinteen kannattajista.

Fadhya Mahamed Ege nuorimman tyttärensä kanssa, joka on säästynyt sukuelinten silpomiselta.

Somalimaalainen terveyskeskuksen johtaja Fadhya Mahamed Ege muistaa vielä elävästi sen hetken, kun hänen sukuelimensä silvottiin pikkutyttönä. Siitä huolimatta tie silpomisperinteen äänekkääksi vastustajaksi ei ole kulkenut mutkitta. Kuvajournalisti Meeri Koutaniemi tallensi Fadhyan tarinan.

“Olin 7-vuotias, kun minut ympärileikattiin. En ikinä unohda sitä päivää. Leikkausseremonia järjestettiin kahdeksalle tytölle yhtä aikaa. Minut ommeltiin kiinni eläimen nahasta tehdyllä langalla. Itkin todella paljon. Minut jouduttiin ompelemaan kaksi kertaa ja vihasin leikkaajaa, koska hän oli aiheuttanut minulle niin paljon kipua. Jouduin makaamaan viikon puun alla jalat sidottuna köysillä toisiinsa, jotta ommel ei repeytyisi auki.

Elämäni aikana olen kärsinyt useista terveyshaitoista ja vaikeuksista johtuen ympärileikkauksestani. Kuukautisten aikana verta kerääntyi kohtuuni, koska se ei päässyt ompeleen takia ulos emättimestäni. Maha paisui sisään kerääntyneestä verestä, enkä voinut kertoa kenellekään ongelmistani, koska minua hävetti.

Hääyötä ennen minun piti avata ommel kätilöllä, joka käytti avaamiseen metallitikkua ja saksia. Se oli elämäni kamalin yö. Yhdyntä aiheutti valtavan verenvuodon. Jouduin parantamaan avohaavaani päivittäin tarkalla puhdistuksella, johon käytin keitinvettä ja suolaa.

Somalimaassa nainen ommellaan uudestaan kiinni synnytyksen jälkeen. Neljännen synnytyksen jälkeen kieltäydyin uudelleen ompelemisesta kipujen takia.

Ennen puolustin ympärileikkausta. Onneksi koulutuksessa saamani faktat ja elämäni aikana koettu sietämätön kipu muuttivat mieleni. Tärkeintä asenteiden muuttamisessa on korostaa leikkauksesta aiheutuvia terveysvaaroja sekä muistuttaa, että islam ei hyväksy naisten sukuelinten silpomista.

Minulla on 7 tytärtä, joista viimeinen on leikkaamaton. Olen terveyskeskuksen johtaja ja osallistun silpomisen vastaiseen työhön puhumalla vaaroista ja leikkauksen hyödyttömyydestä kaikille keskuksessa käyville. Naiset tulevat hakemaan täältä apua. Meidän täytyy maksimoida tiedon levitys, jotta voimme onnistua lopettamaan tämän haitallisen perinteen.”

 

 

Haastattelu ja valokuvat: Meeri Koutaniemi

Tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista työtä tuetaan Nenäpäivä-keräyksen varoilla. Lahjoita maailman lasten hyväksi.

 

Asiasanat: ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Haaveiletko työstä, jolla on syvempi merkitys ja jossa voit kehittyä talouden ammattilaisena? Solidaarisuus uudistaa taloushallintoaan ja lahjoittajapalveluaan. Tule ottamaan vastuu kasvuhakuisen järjestön talouden, lahjoittajapalvelun ja hallinnon perustehtävistä. Pääset osallistumaan myös…
Lue lisää »
Terveyskeskuksen johtaja Fadhya Mahamed Ege kertoo silpomisen vaaroista kaikille terveyskeskuksessa vieraileville, mutta näin ei ole aina ollut. Hänkin oli aiemmin yksi ympärileikkausperinteen kannattajista.
Lue lisää »
 
Haluamme, että avun tarpeessa olevat tytöt ja pojat sekä heidän perheensä tulevat aidosti kuulluiksi ja nähdyiksi. Meillä on suora yhteys paikallisyhteisöihin. Toimimme luotettavien ja osaavien paikallisten kumppaneiden kanssa.
Lue lisää »
Pieni Nima-tyttö on onnekas, sillä hänen isänsä ei aio silpoa omia tyttäriään.
Lue lisää »
Tyttöjen ympärileikkaus tapahtuu usein tytön äidin suostumuksella sosiaalisen paineen siivittämänä. Miesten hiljaisuus puolestaan ylläpitää traditiota yhteisöissä.
Lue lisää »
Seksuaalioikeusverkosto on suomalaisten ihmisoikeuksia, tasa-arvoa ja globaalia oikeudenmukaisuutta ajavien järjestöjen muodostama vaikuttajaverkosto, jota koordinoi Väestöliitto. Verkostossa toimivat Amnestyn Suomen osasto, Hivpoint, Ihmisoikeusliitto, Kehys, Monika-Naiset liitto, Naisjärjestöjen keskusliitto, Nytkis, Plan International Suomi, Seta, Sexpo, Solidaarisuus, Suomen UN Women, Suomen World Vision, Vammaiskumppanuus ja Väestöliitto.
Lue lisää »