Etusivu » Ajankohtaiset » Yleinen » ”Ennen puolustin ympärileikkausta”

”Ennen puolustin ympärileikkausta”

 
Terveyskeskuksen johtaja Fadhya Mahamed Ege kertoo silpomisen vaaroista kaikille terveyskeskuksessa vieraileville, mutta näin ei ole aina ollut. Hänkin oli aiemmin yksi ympärileikkausperinteen kannattajista.

Fadhya Mahamed Ege nuorimman tyttärensä kanssa, joka on säästynyt sukuelinten silpomiselta.

Somalimaalainen terveyskeskuksen johtaja Fadhya Mahamed Ege muistaa vielä elävästi sen hetken, kun hänen sukuelimensä silvottiin pikkutyttönä. Siitä huolimatta tie silpomisperinteen äänekkääksi vastustajaksi ei ole kulkenut mutkitta. Kuvajournalisti Meeri Koutaniemi tallensi Fadhyan tarinan.

“Olin 7-vuotias, kun minut ympärileikattiin. En ikinä unohda sitä päivää. Leikkausseremonia järjestettiin kahdeksalle tytölle yhtä aikaa. Minut ommeltiin kiinni eläimen nahasta tehdyllä langalla. Itkin todella paljon. Minut jouduttiin ompelemaan kaksi kertaa ja vihasin leikkaajaa, koska hän oli aiheuttanut minulle niin paljon kipua. Jouduin makaamaan viikon puun alla jalat sidottuna köysillä toisiinsa, jotta ommel ei repeytyisi auki.

Elämäni aikana olen kärsinyt useista terveyshaitoista ja vaikeuksista johtuen ympärileikkauksestani. Kuukautisten aikana verta kerääntyi kohtuuni, koska se ei päässyt ompeleen takia ulos emättimestäni. Maha paisui sisään kerääntyneestä verestä, enkä voinut kertoa kenellekään ongelmistani, koska minua hävetti.

Hääyötä ennen minun piti avata ommel kätilöllä, joka käytti avaamiseen metallitikkua ja saksia. Se oli elämäni kamalin yö. Yhdyntä aiheutti valtavan verenvuodon. Jouduin parantamaan avohaavaani päivittäin tarkalla puhdistuksella, johon käytin keitinvettä ja suolaa.

Somalimaassa nainen ommellaan uudestaan kiinni synnytyksen jälkeen. Neljännen synnytyksen jälkeen kieltäydyin uudelleen ompelemisesta kipujen takia.

Ennen puolustin ympärileikkausta. Onneksi koulutuksessa saamani faktat ja elämäni aikana koettu sietämätön kipu muuttivat mieleni. Tärkeintä asenteiden muuttamisessa on korostaa leikkauksesta aiheutuvia terveysvaaroja sekä muistuttaa, että islam ei hyväksy naisten sukuelinten silpomista.

Minulla on 7 tytärtä, joista viimeinen on leikkaamaton. Olen terveyskeskuksen johtaja ja osallistun silpomisen vastaiseen työhön puhumalla vaaroista ja leikkauksen hyödyttömyydestä kaikille keskuksessa käyville. Naiset tulevat hakemaan täältä apua. Meidän täytyy maksimoida tiedon levitys, jotta voimme onnistua lopettamaan tämän haitallisen perinteen.”

 

 

Haastattelu ja valokuvat: Meeri Koutaniemi

Tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista työtä tuetaan Nenäpäivä-keräyksen varoilla. Lahjoita maailman lasten hyväksi.

 

Asiasanat: ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
 
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »
Kolmen tyttären isän unelmana on, ettei yhdenkään tytön tarvitsisi joutua silvotuksi. Ei nyt joulunpyhien alla, eikä muinakaan ajankohtina. ”Visiomme on kasvattaa silpomaton sukupolvi ja saada silpomisperinne lopulliseen päätökseensä”, kertoo Bernard…
Lue lisää »
Pienten siskosten, Vivianin ja Michellen, sukuelinten silpominen oli jo lyöty lukkoon, mutta lopulta isän pää kääntyi. Nyt isä Jared taistelee silpomisperinteen lopettamiseksi.
Lue lisää »
Kuusivuotias Everlyne haettiin silvottavaksi keskellä yötä. Silpomisen jälkeen Everlyne joutui muuttamaan pois isänsä talosta. Hänestä oli tullut kuusivuotiaana yhteisön silmissä nainen.
Lue lisää »