Etusivu » Ajankohtaiset » Osaajat kertovat » Everlyne pakotettiin kuusivuotiaana naiseksi

Everlyne pakotettiin kuusivuotiaana naiseksi

 
Kuusivuotias Everlyne haettiin silvottavaksi keskellä yötä. Silpomisen jälkeen Everlyne joutui muuttamaan pois isänsä talosta. Hänestä oli tullut kuusivuotiaana yhteisön silmissä nainen.

Pienelle Everlyne Kerubolle oli kerrottu koulussa, että leikkaamattomia tyttöjä kiusataan, kun taas leikatut tytöt aikuistuvat. Everlynen mielipidettä ei kysytty. Hänet ympärileikattiin kuusivuotiaana, keskellä yötä, salaa. Ympäröivät aikuiset eivät kertoneet hänelle mitä tapahtuisi. Läheisessä sairaalassa Everlynen silmät sidottiin ja hänet puudutettiin leikkausta varten. Jälkeenpäin verenvuoto tyrehdytettiin pumpulilla. Puudutuksen jälkeiset kivut kestivät kaksi viikkoa.

Koska tyttöjen sukuelinten silpominen on lainvastaista, se piti salata viranomaisilta. Öisistä tapahtumista ei jäänyt sairaalan asiakirjoja tai muita dokumentteja, vain Everlynen oma kertomus.

Silpomisen jälkeen Everlyne joutui muuttamaan pois isänsä talosta. Hänestä oli tullut kuusivuotiaana yhteisön silmissä nainen.

Everlynen kokemus osoittaa käytännössä, mitä silpomisperinteen medikalisoituminen tarkoittaa. Koska operaatiot halutaan salata viranomaisilta, perinteiset isot silpomisrituaalit ovat loppuneet. Julkisen perinteen loppu ei kuitenkaan edistä lasten ja naisten oikeuksien toteutumista.

 

 

Everlyne toivoo, ettei yksikään tyttö joutuisi silvottavaksi. Kuva: Siru Aura

 

Aiemmin silpomisrituaalit olivat julkisia tapahtumia, joita koko yhteisö juhli näkyvästi. Tapahtuman keskiössä oli ympärileikkaus. Tätä varten paikalla oli myös perinteinen silpoja. Nykyisin silpominen suoritetaan sairaaloissa tai klinikoilla terveydenhuollon ammattilaisten toimesta. Itse silpominen on nopeaa eikä jätä näkyviä todisteita, mutta seuraukset muuttavat usein silvottujen tyttöjen elämän lopullisesti.

Silpominen ja siihen liittyvä salailu jätti jälkensä myös Everlyneen. Hän ei halua, että muut tytöt joutuvat kokemaan samaa.

Sukupolvet suhtautuvat silpomisperinteeseen eri tavoin

Nyt parikymppinen Everlyne opiskelee kasvatustieteitä. Hän unelmoi omasta perheestä. Vuonna 2016 Everlyne osallistui Solidaarisuuden kenialaisen kumppanijärjestön Manga Heartin koulutukseen. Siellä hänelle kerrottiin silpomisen vaaroista. Everlyne kuuli millaisia kipuja silpominen voi aiheuttaa tytöille ja naisille. Synnytyksessä äiti saattaa kuolla verenvuotoon, ja myös vauvan henki on vaarassa.

Silti vanhimmat koulutettavat kannattivat edelleen silpomiskäytäntöä. Nuoret, kuten Everlyne, halusivat sen sijaan lopettaa perinteen.

 

Turvaleirillä lapset oppivat, millaisia haittoja silpominen aiheuttaa. Kuva: Sarah Waiswa

 

Jotta tieto voi haastaa vanhat uskomukset, silpomisesta ja sen seurauksista on puhuttava avoimesti. Nuoret ovat Everlynen mukaan avainasemassa silpomisperinteen lopettamisessa.

”Me nuoret opimme, näemme seuraamukset ja ymmärrämme, että silpominen tulisi lopettaa”, Everlyne kertoo.

Manga Heartilta saatu tieto auttoi Everlyneä. Siksi Everlyne haluaa jatkaa tiedon jakamista Manga Heartin vapaaehtoisena. Hän on kertonut silpomisen vaaroista koulukavereilleen ja siskoilleen.

”Silpomattomalla ei ole kipuja. Silloin on juuri sellainen kuin miksi jumala loi. On parempi olla silpomaton.”

 

”…jotta tulevilla sukupolvilla olisi parempi olla.”

Everlyne painottaa naisten merkitystä tiedon jakamisessa. Koska silpomisperinnettä halutaan piilotella esimerkiksi klinikoilla, tieto voidaan salata jopa omilta perheenjäseniltä.

Koulutusten ja tiedon levittämisen avulla muutos on mahdollista, vaikka uskomukset istuvat tiukassa. Kuva: Sarah Waiswa

”Isä saattaa sanoa, ettei tytärtä silvota, mutta äiti voi viedä tytön yöllä sukulaisten luo. Hän voi sanoa isälle, että tyttö meni mummolaan. Takaisin tullessaan tyttö voi olla silvottu, eikä isä edes tiedä asiasta”, Everlyne kertoo.

Everlynen ikätovereista suurin osa on ympärileikattu. Everlynen päätös luopua perinteestä kuitenkin osoittaa, että vaikka vanhat uskomukset istuvat joskus tiukassa, muutos on koulutuksen ja avoimen viestinnän ansiosta mahdollinen. Tulevaisuus on kiinni Everlynen kaltaisista vapaaehtoisista, joilla on tarpeeksi tietoa ja rohkeutta puhua silpomisen seurauksista omissa perheissään ja elinympäristöissään.

Väkivallan kierteestä voidaan päästä irti. Everlynen ansiosta sisko päätti säästää oman tyttärensä silpomiselta. Everlyne haluaa kertoa silpomisen vaaroista aikanaan myös omille lapsilleen, ja toivoo että nämä siirtävät käytännön eteenpäin.

”Olisi hyvä asia jos silpominen loppuisi, jotta tulevilla sukupolvilla olisi parempi olla”, Everlyne sanoo.

—–

Everlyne Kerubo toimii Manga Heartin vapaaehtoisena Kisiin maakunnassa Kenian Nyanzassa. Hän on yksi niistä 13 000:sta naisesta, jotka Solidaarisuuden työ Nyanzassa tavoittaa.

Auta Everlyneä tekemään silpomisen vastaista työtä. Lahjoita nyt.

 

Teksti: Miia Krause

Haastattelu: Siru Aura

Litterointi: Tuisku Tuukkanen

Kuvat: Siru Aura, Sarah Waiswa

 

Asiasanat: , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Silpomisperinteen taustalla vaikuttavat monenlaiset syyt, jotka vaihtelevat maasta, alueesta ja kulttuurista toiseen, usein toisiinsa kietoutuneina. Perinteen poistamiseksi ei siksi ole olemassa yhtä patenttiratkaisua.
Lue lisää »
Miten ilmastokriisin kanssa eletään maailman köyhimmillä ja kuivimmilla alueilla? Solidaarisuuden Viimeinen pisara -pulmapeli haastaa oppilaat ratkomaan kuivuuteen ja ruokaturvaan liittyviä kysymyksiä. Pelin kouluvierailu on tilattavissa maksutta pääkaupunkiseudun kouluihin.
Lue lisää »
 
Suomalaiset lahjoittivat yli 83 000 euroa joulun alla tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön. Kerätyillä varoilla järjestetään silpomisvaarassa oleville tytöille turvaleirejä ja koulutetaan vanhempia silpomisen haitoista.
Lue lisää »
”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »