Etusivu » Ajankohtaiset » Blogi » Halpa ruoka ei paranna ruokaturvaa

Halpa ruoka ei paranna ruokaturvaa

Jenna Kettunen

Muut kirjoitukset »
 
Ruokaturvaa parannettaessa on varmistettava ruuan saatavuuden lisäksi tuotanto-olojen vakaus. Halvalla ruualla on nimittäin hintansa ja se pahin hinta ovat voimattomat ja nälkäiset pientuottajat.

Halvalla ruualla on hintansa. Pahin hinta ovat voimattomat ja nälkäiset pientuottajat, jotka ruokaketjujen muiden toimijoiden kerätessä voittoja köyhdyttävät viljelymaataan, käyttävät lapsiaan pakon edessä työvoimana tai päätyvät kausityöläisiksi isoille plantaaseille ilman työsuojelua.

Mitä on ruokaturva? Usein ihmiset vastaavat ruokaturvan olevan tilanne, jossa yksilöllä tai perheellä on tarpeeksi oikeanlaista ruokaa. Ruokaturvaa parannettaessa on huomioitava ruuan saatavuuden lisäksi muita asioita, ennen kaikkea varmistettava ruuan riittävyys ja tuotanto-olojen vakaus. Ruuan tuotannon vakautta horjuttavat mm. tuotantopanosten kallistuminen, tuottajahintojen epävakaus, ilmastonmuutoksen vaikutukset ja maanomistuksen epävarmuus.

Ruuantuottajan ruokaturva on riippuvainen hänen maatilansa kannattavuudesta. Pientuottajat ympäri maailmaa kasvattavat tai kalastavat suurimman osan maailman ruuasta, yli 90 % maailman maatiloista on yksityishenkilöiden tai perheiden ylläpitämiä. Maailman nälkäisistä 70–80 prosenttia on ruuan tuottajia. Ruuan hinnan on oltava kohtuullinen, jotta ihmisillä on varaa ostaa sitä. Toisaalta tuottajan on saatava kohtuullinen hinta myös itselleen tai muuten hänellä ei ole varaa tuottaa ruokaa meille kaikille.

Ruokaketjuissa viljelijä kantaa suurimman vastuun tuotantoriskeistä, samalla kun hänellä on hyvin vähän vaikutusvaltaa itseään koskeviin päätöksiin. Tuottaja maksaa pidentyvien kuivuusjaksojen aiheuttamat menetykset, ylikansallisten tuotantopanosten myyjien hinnankorotukset, sekä pääosin ruuan hinnanalennukset, saamatta kuitenkaan lisätuloja hinnankorotuksista.

Maailmanpankki on todennut, että maatalousvetoinen kehitys vähentää köyhyyttä 3–4 kertaa tehokkaammin kuin minkään muun sektorin tukeminen. FAO korostaa raporteissaan, että vaikka pienviljelyn ja -kalastuksen tukeminen ei kasvata voimakkaasti bruttokansantuotetta, se levittää työllisyyttä ja kehitystä ympärilleen kuin veden pinnalla eteneviä renkaita: ruoan myyjiä, valmistajia, jalostajia.

Muistetaan pitää huolta ruuan tuottajista joka puolella maailmaa! Tämän lauseen myötä Solidaarisuus toivottaa kaikille hyvää Reilun kaupan viikkoa ja haastaa kaikki mukaan viikon haasteeseen.

Asiasanat: , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Silpomisperinteen taustalla vaikuttavat monenlaiset syyt, jotka vaihtelevat maasta, alueesta ja kulttuurista toiseen, usein toisiinsa kietoutuneina. Perinteen poistamiseksi ei siksi ole olemassa yhtä patenttiratkaisua.
Lue lisää »
Miten ilmastokriisin kanssa eletään maailman köyhimmillä ja kuivimmilla alueilla? Solidaarisuuden Viimeinen pisara -pulmapeli haastaa oppilaat ratkomaan kuivuuteen ja ruokaturvaan liittyviä kysymyksiä. Pelin kouluvierailu on tilattavissa maksutta pääkaupunkiseudun kouluihin.
Lue lisää »
 
Suomalaiset lahjoittivat yli 83 000 euroa joulun alla tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön. Kerätyillä varoilla järjestetään silpomisvaarassa oleville tytöille turvaleirejä ja koulutetaan vanhempia silpomisen haitoista.
Lue lisää »
”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »