Etusivu » Ajankohtaiset » Blogi » Hiljaisuus on vaarallista tytöille

Hiljaisuus on vaarallista tytöille

Maria Väkiparta

Muut kirjoitukset »
 
Kun silpomattomat tytöt menestyvät elämässään, yhä useampi vanhempi uskaltaa jättää tyttärensä silpomatta. Myös silvotut tytöt voivat nousta muutoksentekijöiksi.

Tyttöjen päivänä 11. lokakuuta kiinnitetään huomiota tyttöjen oikeuksiin, heidän kohtaamiinsa haasteisiin ja keinoihin luoda tytöille mahdollisuus elää ilman syrjintää ja väkivaltaa.

Oikeus keholliseen koskemattomuuteen on keskeinen ihmisoikeus. Sen rikkominen esimerkiksi tytön sukuelimet silpomalla ei aiheuta vain elämän mittaisia kipuja ja terveysongelmia vaan asettaa esteitä myös tytön koulutielle ja työuralle. Alueilla, joilla silpominen nähdään aikuistumisriittinä, se tarkoittaa nuorelle tytölle lapsuuden loppua ja astumista vaimon ja äidin rooliin.

Silvotut, lapsena äideiksi tulleet tytöt ja naiset on helppo nähdä uhreina, mutta heissä on myös mahdollisuus muutokseen. Usein juuri äidit ja isoäidit ylläpitävät perinnettä, koska uskovat sen olevan paras tai ainoa keino tyttären tulevaisuuden turvaamiseksi. Monet silpomisen läpikäyneet naiset haluaisivat kuitenkin säästää tyttärensä samalta tuskalta.

Perinteen lopettaminen edellyttää hiljaisuuden murtamista – sitä että riittävän moni tyttö ja nainen alkaa puhua silpomisen aiheuttamista kärsimyksistä. Niin kauan kuin tytöt opetetaan vaikenemaan aiheesta, moni mies kuvittelee silpomisen olevan harmiton nipsaisu. Myös miesten on avattava suunsa ja puhuttava silpomisesta, koska isinä he voivat vaikuttaa silpomista koskeviin päätöksiin. Niin kauan kuin pojat ja miehet eivät tiedä tai vaikenevat ”naisten” asiasta, moni äiti kuvittelee isien ja tulevien aviomiesten edellyttävän tytärten ja vaimojen silpomista.

Silpomatta jätetyille tytöille on monissa yhteisöissä halventavia, heidän kunniallisuuttaan kyseenalaistavia nimityksiä. Silpomiselta säästyneiltä tytöiltä ja heidän vanhemmiltaan edellyttääkin erityistä rohkeutta kertoa päätöksestään julkisesti. Kuitenkin juuri tällaisia roolimalleja tarvitaan: kun silpomattomat tytöt avioituvat, perustavat perheitä ja pärjäävät elämässään, yhä useampi vanhempi uskaltaa jättää tyttärensä silpomatta.

Rohkeita esikuvia tarvitaan myös ahtaiden sukupuoliroolien murtamisessa. Kaksi kolmesta koulua käymättömästä lapsesta on tyttöjä, ja 60 prosenttia maailman köyhimmistä on naisia ja tyttöjä. Tyttöjen valtavan potentiaalin hyödyntämiseksi ja yhteiskuntien kestävän kehityksen vahvistamiseksi naisten roolia kodin ulkopuolella pitää kasvattaa. Tytöt tarvitsevat samaistuttavia esikuvia muuhunkin kuin äidin rooliin!

Lue Grace Kerubon blogi siitä, miten silpominen vaikuttaa kenialaistyttöjen koulunkäyntiin.

YK:n kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään vuosittain 11. lokakuuta. YK:n teemapäivä tukee kaikkia maailman tyttöjä: heidän oikeuksiaan, heidän kohtaamiaan haasteita ja mahdollisuuksiaan elää ilman syrjintää ja väkivaltaa.

Asiasanat: , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Tabitha Onsare on erityisopettaja, joka liittyi silpomisen vastaiseen rintamaan puolustaakseen oppilaidensa oikeuksia.
Lue lisää »
Äärimmäisen kuivuudenkin keskellä on mahdollista selvitä, kun uusia ratkaisuja otetaan rohkeasti käyttöön. Kuivuutta hyvin sietävän sisalin viljelyn aloittaminen Somalimaassa on oiva esimerkki toimivasta taistelusta kuivuutta vastaan.
Lue lisää »
 
Kouluille suunnattu Viimeinen pisara -pakohuonepeli pistää oppilaat miettimään veden merkitystä. Parhaimmillaan se motivoi keksimään ratkaisuja kuivuuskysymykseen.
Lue lisää »
”Olin ylpeä itsestäni, sillä isoisäni kehotti minua olemaan kuuntelematta muiden mielipiteitä.”
Lue lisää »
Olen muuttunut ikävuosien karttuessa. Tiedän, etten voi ottaa enää passiivista sivustaseuraajan roolia, kuten ennen. En voi osallistua juhliin tai nauttia perinteestä, joka vahingoittaa pieniä tyttöjä. Toivon kyläni jokaiselle tytölle silpomisesta vapaata joulua.
Lue lisää »
Rachel Kemunto Utuira on kuuden lapsen äiti, joka ei halua enää synnyttää kovien kipujensa takia. Hän taistelee tyttöjen sukuelinten silpomista vastaan vapaaehtoisena terveydenhoitajan työtä tehden kisii-yhteisössä.
Lue lisää »