Etusivu » Ajankohtaiset » Blogi » Huominen on sinun Warda

Huominen on sinun Warda

 
Tyttöjen ja naisten aseman parantaminen sekä toimeentulon vahvistaminen ovat kestävän kehityksen avaimia. Nyt tältä pitkäjänteisyyttä vaativalta työltä on murenemassa pohja Suomen hallituksen esittämien leikkausten vuoksi.

Viime päivinä olen nähnyt mielessäni 25-vuotiaan Warda Hussein Mohamedin ujosti hymyilevät kasvot. Pääsin hiljattain tutustumaan Wardaan paikallisen kumppanimme, somalimaalaisen nuorten järjestön tilaisuudessa Buraossa.

SONY DSC

Edelleen liian harva tyttö opiskelee ammattiin ja saa töitä Somalimaassa, yhdellä maailman köyhimmistä alueista. Mutta Warda on tahtonainen, hänellä on rohkeutta unelmoida. Hän haluaa omalla työllään nostaa maansa köyhyydestä.

Kuitenkin moni päättää lähteä Somalimaasta, koska vaihtoehtoa ei ole. Wardan tuttavapiiristä joka toinen nuori suunnittelee lähtöä tai on jo lähtenyt. Kenties kohti Välimerta.

Sipilän hallituksen lanseeraama kehitysyhteistyön jättileikkaus uhkaa katkaista siivet Wardan unelmilta.

Järjestöjen työhön suunnitelluilla leikkauksilla voi olla tuhoisia seurauksia etenkin haurailla alueilla, kuten Afrikan sarvessa.

Tyttöjen ja naisten aseman parantaminen sekä toimeentulon vahvistaminen ovat kestävän kehityksen avaimia. Nyt tältä pitkäjänteisyyttä vaativalta työltä on murenemassa pohja Suomen hallituksen esittämien leikkausten vuoksi.

Osaavilla järjestöillä ja aktiivisella kansalaisyhteiskunnalla on aina ollut keskeinen tehtävä köyhyyden kitkemisessä. Suomalaisten kansalaisjärjestöjen työ on tuloksellista, kustannustehokasta ja vaikuttaa kaikkein köyhimpiin. Suomen tulee pitää tästä kiinni, emme voi jäädä sivustakatsojiksi globaalin eriarvoisuudessa edessä.

Haluan luottaa suomalaisten solidaarisuuteen. Sillä on saatu paljon aikaan. Meille maailman köyhimmät ihmiset eivät ole lillukanvarsia. Heitä ei voi tiputtaa yhteisestä veneestä äkkiarvaamatta ja yllättäen.

Wardalla on tahtoa kehittää maataan. Mietin, mitä voisin sanoa hänelle huomisesta nyt. Sanoisin että on väärin pakottaa tulevaisuuden tekijät epätoivoisiin ratkaisuihin. Sanoisin että me emme luovuta.

 

Asiasanat: , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Silpomisperinteen taustalla vaikuttavat monenlaiset syyt, jotka vaihtelevat maasta, alueesta ja kulttuurista toiseen, usein toisiinsa kietoutuneina. Perinteen poistamiseksi ei siksi ole olemassa yhtä patenttiratkaisua.
Lue lisää »
Miten ilmastokriisin kanssa eletään maailman köyhimmillä ja kuivimmilla alueilla? Solidaarisuuden Viimeinen pisara -pulmapeli haastaa oppilaat ratkomaan kuivuuteen ja ruokaturvaan liittyviä kysymyksiä. Pelin kouluvierailu on tilattavissa maksutta pääkaupunkiseudun kouluihin.
Lue lisää »
 
Suomalaiset lahjoittivat yli 83 000 euroa joulun alla tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön. Kerätyillä varoilla järjestetään silpomisvaarassa oleville tytöille turvaleirejä ja koulutetaan vanhempia silpomisen haitoista.
Lue lisää »
”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »