Etusivu » Ajankohtaiset » Blogi » Ihmisen kokoinen projekti

Ihmisen kokoinen projekti

 
Olen lukenut, kuunnellut puheita sekä puhunut ja laulanut siitä. Nyt olen myös nähnyt ja kokenut sen... solidaarisuuden! Sain tammikuussa tilaisuuden tutustua Solidaarisuuden kehitysyhteistyöhankkeisiin Nicaraguassa, Estelín alueella. Vierailuni aikana näin monipuolisesti maataloustuotantoa ja tapasin ihmisiä, jotka siitä huolehtivat.

Vierailimme Boacossa ja Somoton ympäristössä Solidaarisuuden maakoordinaattorin Jukka Pakkalan opastuksella. Jo useita  vuosia toimineet Solidaarisuuden kehityshankkeet ovat saaneet aikaan paljon konkreettista tällä alueella, yhdessä siellä asuvien ihmisten kanssa.

Meidän näkökulmastamme katsottuna maataloustuotantoa voisi kenties pitää ”alkeellisena”, mutta siinä ympäristössä se oli erittäin modernia ja hyvin organisoitua.

Luomukahvia viljellään ja poimitaan keskellä lehtipuu- ja pensasmetsikköä, jossa kukat ja mehiläiset tukevat sadon hedelmöittymistä.Käsin poimitut kahvipavut pannaan bambukoreihin ja sato kiikutetaan ensikuivaamon lavereille lähirinteeseen.

kanala

Kuva: Tuomo Saarinen

 

Siellä pavut kuoritaan ja roskat poistetaan. Muutaman päivän ajan kahvi saa kuivua auringonpaisteessa. Sitten se pakataan säkkeihin ja kiikutetaan hevosten selässä autotietä pitkin. Monilta eri tiloilta kerätty raakakahvi kuljetetetaan Tierra Nueva -osuuskunnan keskukseen. Kuivatusta auringonpaisteessa jatketaan, kunnes kahvi on riittävän kuivaa paahtimoon lähetettäväksi.

Lisäksi Tierra Nuevan keskuksessa otetaan näytteet joka kahvierästä ja suoritetaan koepaahto sekä koemaistelu ja -haistelu, jonka perusteella kullekin erälle annetaan kelpoisuusluokitus 0‒10. Naiset, jotka tämän vaativan toimenpiteen tekevät, ovat aiheesta hyvin ylpeitä tehtävästään ja osaamisestaan.

Nyt Tierra Nueva -osuuskunta on kehittämässä luomuhunajan tuotantoa kahvituotantoa tukevaksi toiminnoksi, mikä onkin jo hyvällä alulla.

Seuraavan päivän vierailukohteitamme olivat kanala ja sikala sekä vihannespientilat Somoton ympäristössä. Aguascalientes-kylässä tilan emäntä Gioconda hoiti kanoja ja keräsi munia, ja isäntä Henry huolehti kanojen lisäksi tomaattiviljelmästä.

Los Copalesin kylässä tapasimme toisen perheen, jonka pientilalta löytyi kanojen lisäksi sikala ja maissiviljelmä. Molemmilla tiloilla oli silmiinpistävän hyväkuntoiset ja erinomaisesti hoidetut tarhat ja viljelykset.

Näiden ja muiden tilojen kehittämisen keskeisenä tukena ja primusmoottorina toimii COMCAVEM-osuuskunnan toimintakeskus. Keskuksessa toimii juustola, leipomo, rehumylly, kantakanala, kantasikala ja vuohitarha. Eli melkoinen tuotantolaitos ‒ ja erinomaisesti hoidettu!

Vuohien tuotantoa kehitetään ilmastonmuutoksen aiheuttamasta kuivuudesta selviytymiseksi – vuohet tuottavat maitoa, mutta tarvitsevat lehmiä vähemmän vettä ja rehua.

Päivän oppaana toimi Jukka Pakkalan lisäksi osuuskunnan nuori varapuheenjohtaja Ana Sujey Palma, jonka perheen elämää Solidaarisuus seuraa Kehitys alkaa ihmisistä -juttusarjassa.

Kuvatekstin paikka. Ignimus, quam cuptatempe maximo in ex es ab intiiss equiae pliqui omnit, sed quis eaqui blatectat et. Kuva: Siru Aura

Kuva: Siru Aura

Kolmantena päivänä Estelíssä vierailimme Casa de Cultura -kulttuurikeskuksessa, jossa Morenon veljekset vetävät käsityö- ja kuvataideryhmää. Täällä erikoisuutena on värjätyistä maissintähkän kuorista tehdyt taulut. Persoonallinen idea, jonka isä on oppaanani toiminut Jukka Pakkala.

Retkeni kruunasi tutustuminen hienosti hoidettuun COPRODEC-osuuskunnan myymälään, kahvilaan ja toimintakeskukseen.

On mahdotonta kunnolla kuvata sitä merkitystä, mikä kehitysyhteistyöhankkeella on sen piirissä oleville ihmisille. Kommentteina heiltä kuulin muun muassa: ”jo loppui nälkä”, ”elämässä on nyt ideaa” ja ”ilman osuuskuntaa elämämme olisi jatkunut entisellään”. Tämän kaiken myös näki ja vaistosi.

Kiitos Solidaarisuudelle, Jukka Pakkalalle ja kaikille ihmisille, jotka askaroivat omassa arjessaan Nicaraguassa!

Teksti: Tuomo Saarinen

Kirjoittaja on Solidaarisuuden valtuuskunnan jäsen.

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Silpomisperinteen taustalla vaikuttavat monenlaiset syyt, jotka vaihtelevat maasta, alueesta ja kulttuurista toiseen, usein toisiinsa kietoutuneina. Perinteen poistamiseksi ei siksi ole olemassa yhtä patenttiratkaisua.
Lue lisää »
Miten ilmastokriisin kanssa eletään maailman köyhimmillä ja kuivimmilla alueilla? Solidaarisuuden Viimeinen pisara -pulmapeli haastaa oppilaat ratkomaan kuivuuteen ja ruokaturvaan liittyviä kysymyksiä. Pelin kouluvierailu on tilattavissa maksutta pääkaupunkiseudun kouluihin.
Lue lisää »
 
Suomalaiset lahjoittivat yli 83 000 euroa joulun alla tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön. Kerätyillä varoilla järjestetään silpomisvaarassa oleville tytöille turvaleirejä ja koulutetaan vanhempia silpomisen haitoista.
Lue lisää »
”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »