Etusivu » Ajankohtaiset » Blogi » Ihmisten presidentti – Raila Odinga julistautuu Kenian presidentiksi tänään

Ihmisten presidentti – Raila Odinga julistautuu Kenian presidentiksi tänään

Airi Kähärä

Muut kirjoitukset »
 
Raila Odinga julistautuu tänään Kenian presidentiksi ja vaaliliiton toinen kumppani, Kalonzo varapresidentiksi. National People’s Assembly johtaa valtiota nimeltä People’s Republic of Kenya. Kenyatta Uhuru jatkaa puolestaan Central Republic of Kenyan presidenttinä.

Keniassa järjestettiin kahdesti presidentinvaalit viime vuonna. Ensimmäisen kierroksen tulos eli istuvan presidentin Kenyatta Uhurun voitto mitätöitiin vaalivilpin takia. Toiselle äänestyskierrokselle opposition johtaja Raila Odinga ei osallistunut lainkaan, koska hänen vaatimukseensa vaalikomission jäsenten vaihtamisesta ei suostuttu,eikä hänen pyytämäänsä ääntenlaskukoneen aukaisuun suostuttu. Raila Odingan Nasa-puolueen äänestäjät boikotoivat vaaleja ja jäivät toisella vaalikierroksella kotiin sillä seurauksella, että vaalien äänestysprosentti jäi alhaiseksi. Uhuru voitti vaalit.  Toisesta vaalikierroksesta valitettiin korkeimpaan oikeuteen, mutta tällä kertaa tuomarit päättivät hyväksyä tuloksen, jonka seurauksena Kenyatta Uhuru jatkaa toisen kauden Kenian presidenttinä.

Korkeimman oikeuden tuomarit ovat kolmen kuukauden jälkeen kertoneet yleisölle, että Keniaan oli saatava virkaatekevä presidentti, jotta liike-elämä voi jatkaa toimintaansa. Mutta prosessi oli ollut pelottava. Tuomareita uhkailtiin ja yksi heistä pakeni maasta. Yksityisyyden suojaa ei kenelläkään ollut. Heitä vartioitiin ympärivuorokautisesti. Kysymys kuuluukin, kuinka objektiivisia päätöksiä voi tuollaisen pelon ja paineen alla tehdä?

Kenialaisilta kun kysytään, he myöntävät, että Raila Odinga sai ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä ja hänen pitäisi olla Kenian presidentti.

Presidentti Uhurun virkaanastujaisiin osallistui kansainvälinen diplomaattikunta. Vain Tansanian presidentti ei osallistunut seremoniaan. Juhlapäivänä marraskuun 14.päivänä ei Kasarani-stadion täyttynytkään Uhurun kannattajista ja seremonia järjestettiin puolityhjällä stadionilla. Ne vähäiset stadionilla olleet kenialaiset oli tuotu maksettuna bussilasteilla toisista lääneistä.

Presidentti Uhurun virkaanastujaispäivänä Railan piti myös julistautua presidentiksi. Mutta aukio, jossa tapahtuma piti järjestää, sotkettiin ihmisulosteella edellisenä yönä. Uusi päivä sovittiin Kenian itsenäisyyspäiväksi 12.12. Kansainvälinen yhteisö, diplomaatit, uskonnolliset johtajat ja ammattiliitot puuttuivat asiaan. Raila suostui odottamaan vuoropuhelua Uhurun kanssa, mutta tätä ei tähän päivään mennessä ole tapahtunut. Nyt Raila on päättänyt pitää virkaanastujaiset tänään tiistaina 30.1.

Kenian jakaantuminen on nyt selvempää kuin koskaan aikaisemmin eikä osapuolten välillä ole minkäänlaista neuvotteluyhteyttä, koska se on Uhurun mielestä turhaa.

On myös paljon puhetta siitä, että Kenian tulisi etnisesti jakaantua kahtia. Kalenzit ja kikujyt muodostaisivat oman valtion ja loput heimoista oman valtion. Kukaan aito kenialainen ei sydämestään tätä halua.

Tämän päivän agenda on tarkasti mietitty. Raila julistautuu presidentiksi ja vaaliliiton toinen kumppani, Kalonzo varapresidentiksi. Railan People’s Republic of Keniaksi nimettyä valtiota tulee johtamaan National People’s Assembly ja Uhuru jatkaa puolestaan Central Republic of Kenyan presidenttinä. Railan Keniassa elintarvikkeet ovat edullisia ja koulutus ja oikeusjärjestelmän uusimiset ovat etusijalla.

Kukaan ei tiedä onko tämä mahdollista. Mutta se tiedetään, että Railan kannatus ihmisten presidenttinä on suuri ja hänen ajatuksiaan ja toimiaan tuetaan laajasti.

Kun kirjoitan tätä blogia, miljoonia ihmisiä on kerääntynyt Uhuru-puistoon Nairobin keskustaan, jossa Raila vannoo presidentinvalan. Kaikki televisiokanavat on suljettu, joten kukaan ei näe livenä mitä siellä tapahtuu.

Asiasanat: ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
 
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »
Kolmen tyttären isän unelmana on, ettei yhdenkään tytön tarvitsisi joutua silvotuksi. Ei nyt joulunpyhien alla, eikä muinakaan ajankohtina. ”Visiomme on kasvattaa silpomaton sukupolvi ja saada silpomisperinne lopulliseen päätökseensä”, kertoo Bernard…
Lue lisää »
Pienten siskosten, Vivianin ja Michellen, sukuelinten silpominen oli jo lyöty lukkoon, mutta lopulta isän pää kääntyi. Nyt isä Jared taistelee silpomisperinteen lopettamiseksi.
Lue lisää »
Kuusivuotias Everlyne haettiin silvottavaksi keskellä yötä. Silpomisen jälkeen Everlyne joutui muuttamaan pois isänsä talosta. Hänestä oli tullut kuusivuotiaana yhteisön silmissä nainen.
Lue lisää »