Etusivu » Ajankohtaiset » Blogi » Ihmisten presidentti – Raila Odinga julistautuu Kenian presidentiksi tänään

Ihmisten presidentti – Raila Odinga julistautuu Kenian presidentiksi tänään

Airi Kähärä

Muut kirjoitukset »
 
Raila Odinga julistautuu tänään Kenian presidentiksi ja vaaliliiton toinen kumppani, Kalonzo varapresidentiksi. National People’s Assembly johtaa valtiota nimeltä People’s Republic of Kenya. Kenyatta Uhuru jatkaa puolestaan Central Republic of Kenyan presidenttinä.

Keniassa järjestettiin kahdesti presidentinvaalit viime vuonna. Ensimmäisen kierroksen tulos eli istuvan presidentin Kenyatta Uhurun voitto mitätöitiin vaalivilpin takia. Toiselle äänestyskierrokselle opposition johtaja Raila Odinga ei osallistunut lainkaan, koska hänen vaatimukseensa vaalikomission jäsenten vaihtamisesta ei suostuttu,eikä hänen pyytämäänsä ääntenlaskukoneen aukaisuun suostuttu. Raila Odingan Nasa-puolueen äänestäjät boikotoivat vaaleja ja jäivät toisella vaalikierroksella kotiin sillä seurauksella, että vaalien äänestysprosentti jäi alhaiseksi. Uhuru voitti vaalit.  Toisesta vaalikierroksesta valitettiin korkeimpaan oikeuteen, mutta tällä kertaa tuomarit päättivät hyväksyä tuloksen, jonka seurauksena Kenyatta Uhuru jatkaa toisen kauden Kenian presidenttinä.

Korkeimman oikeuden tuomarit ovat kolmen kuukauden jälkeen kertoneet yleisölle, että Keniaan oli saatava virkaatekevä presidentti, jotta liike-elämä voi jatkaa toimintaansa. Mutta prosessi oli ollut pelottava. Tuomareita uhkailtiin ja yksi heistä pakeni maasta. Yksityisyyden suojaa ei kenelläkään ollut. Heitä vartioitiin ympärivuorokautisesti. Kysymys kuuluukin, kuinka objektiivisia päätöksiä voi tuollaisen pelon ja paineen alla tehdä?

Kenialaisilta kun kysytään, he myöntävät, että Raila Odinga sai ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä ja hänen pitäisi olla Kenian presidentti.

Presidentti Uhurun virkaanastujaisiin osallistui kansainvälinen diplomaattikunta. Vain Tansanian presidentti ei osallistunut seremoniaan. Juhlapäivänä marraskuun 14.päivänä ei Kasarani-stadion täyttynytkään Uhurun kannattajista ja seremonia järjestettiin puolityhjällä stadionilla. Ne vähäiset stadionilla olleet kenialaiset oli tuotu maksettuna bussilasteilla toisista lääneistä.

Presidentti Uhurun virkaanastujaispäivänä Railan piti myös julistautua presidentiksi. Mutta aukio, jossa tapahtuma piti järjestää, sotkettiin ihmisulosteella edellisenä yönä. Uusi päivä sovittiin Kenian itsenäisyyspäiväksi 12.12. Kansainvälinen yhteisö, diplomaatit, uskonnolliset johtajat ja ammattiliitot puuttuivat asiaan. Raila suostui odottamaan vuoropuhelua Uhurun kanssa, mutta tätä ei tähän päivään mennessä ole tapahtunut. Nyt Raila on päättänyt pitää virkaanastujaiset tänään tiistaina 30.1.

Kenian jakaantuminen on nyt selvempää kuin koskaan aikaisemmin eikä osapuolten välillä ole minkäänlaista neuvotteluyhteyttä, koska se on Uhurun mielestä turhaa.

On myös paljon puhetta siitä, että Kenian tulisi etnisesti jakaantua kahtia. Kalenzit ja kikujyt muodostaisivat oman valtion ja loput heimoista oman valtion. Kukaan aito kenialainen ei sydämestään tätä halua.

Tämän päivän agenda on tarkasti mietitty. Raila julistautuu presidentiksi ja vaaliliiton toinen kumppani, Kalonzo varapresidentiksi. Railan People’s Republic of Keniaksi nimettyä valtiota tulee johtamaan National People’s Assembly ja Uhuru jatkaa puolestaan Central Republic of Kenyan presidenttinä. Railan Keniassa elintarvikkeet ovat edullisia ja koulutus ja oikeusjärjestelmän uusimiset ovat etusijalla.

Kukaan ei tiedä onko tämä mahdollista. Mutta se tiedetään, että Railan kannatus ihmisten presidenttinä on suuri ja hänen ajatuksiaan ja toimiaan tuetaan laajasti.

Kun kirjoitan tätä blogia, miljoonia ihmisiä on kerääntynyt Uhuru-puistoon Nairobin keskustaan, jossa Raila vannoo presidentinvalan. Kaikki televisiokanavat on suljettu, joten kukaan ei näe livenä mitä siellä tapahtuu.

Asiasanat: ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Keniassa Manga Heartin toimistolla uurastaa talousassistenttina nuori Beatrice Nyang’ara, joka haluaa päättäväisesti olla mukana lopettamassa silpomisperinnettä. ”Uskon, että muutos on mahdollinen.”
Lue lisää »
Truphena taistelee niin intohimoisesti tyttöjen ja naisten sukupuolten silpomista vastaan, että häntä kutsutaan parhaaksi vapaaehtoiseksi.
Lue lisää »
 
"Tavoitteeni on, että seuraava sukupolvi voisi olla kokonaan vapaa silpomisesta. Haluaisin itse avioitua leikkaamattoman naisen kanssa", toteaa 24-vuotias Khalid Somalimaasta.
Lue lisää »
Yleensä tyttöjen sukuelinten silpomisoperaatio on se käänteentekevä hetki, jonka jälkeen tytöt tulevat tietoisiksi omista vartaloistaan.
Lue lisää »
Finlayson kerää nimiä kansalaisaloitteeseen tyttöjen sukuelinten kieltävän erillislain säätämiseksi. Lain seurauksista on kuitenkin erilaisia näkemyksiä. "Erillislain säätämisen sijaan tarvittaisiin rikoslain määrätietoista toimeenpanoa ja ruohonjuuritason ennaltaehkäisevää koulutusta riskiryhmien parissa", sanoo tasa-arvoasiantuntija Maria Väkiparta.
Lue lisää »
Haemme Helsingin tiimiimme kokenutta ja uudistushakuista talous- ja hallintopäällikköä toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen.
Lue lisää »