Etusivu » Ajankohtaiset » Blogi » Ilmastokestävyys paranee Nicaraguassa: Sadevesi kerätään kuivuuden varalle

Ilmastokestävyys paranee Nicaraguassa: Sadevesi kerätään kuivuuden varalle

 
Vuosi sitten Somoton pientilalliset myivät suuren osan lehmistään kuivuuden vuoksi. Maidon tuotanto romahti. Kuivuuteen varaudutaan nyt rakentamalla sadevesien keruualtaita. Niitä käytetään karjan juottamiseen ja tippakasteluun. Kuivillakin alueilla voidaan kohta kasvattaa vihanneksia.

Solidaarisuuden hankkima puskutraktori kaivaa isoa kuoppaa Terreron kylän rinteeseen. Nicaraguassa on nyt kuiva kausi. Maissinviljelijät odottavat toukokuussa alkavaa sadekautta päästäkseen kevätkylvöihin. Karjanomistajat seuraavat huolissaan, kuinka vesi vähenee kaivossa.

Maansiirtokoneen työpaikka on valittu huolellisesti. Valmistuva allas kerää sadevedet kahdesta suunnasta. Sadekauden aikana vettä pitäisi kertyä niin paljon, että Terreron karja selviää vaikeuksitta ensi vuoden kuivan kauden yli.

”Taivaalta tulee kuivillakin seuduilla paljon vettä, mutta rankkasateet lankeavat yhdellä kertaa ja valtaosa vedestä karkaa jokiin ja mereen”, selittää maatalousneuvoja William Moreira. Varastointialtaiden rakentaminen on yksinkertainen ja kestävä ratkaisu tähän pulmaan.

”Tätä keinoa on käytetty eri puolilla maailmaa satojen vuosien ajan”, Moreira muistuttaa.

Ismael Rocha2_EsteliLive_600

 

Solidaarisuuden ilmastokestävyyshankkeessa on rakennettu jo kahdeksan sadevesien varastointiallasta. Niistä neljää aiotaan käyttää vihannesmaiden kasteluun ja kolmea karjan juottamiseen. Yksi allas on tehty parantamaan Terreron kyläläisten talousveden saantia.

”Viime vuonna kylän kaivot kuivuivat melkein kokonaan ennen kuin sadekausi alkoi”, William Moreira kertoo. ”Se on ihmisille vakava paikka: eihän kukaan voi elää ilman vettä”.

Terreron vesiongelmia pahentaa se, että suuri osa rinnemaista on vuosia sitten hakattu paljaiksi. Monet entiset vesilähteet ovat tuhoutuneet. Sadevesialtaiden ympäristöön istutetaan ensi vuonna satoja puita pienilmaston parantamiseksi.

Solidaarisuuden nelivuotisen ilmastokestävyyshankkeen hyödynsaajina on 1550 ihmistä, joista yli puolet on naisia.

 

Kuva: EsteliLive

Asiasanat: ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Silpomisperinteen taustalla vaikuttavat monenlaiset syyt, jotka vaihtelevat maasta, alueesta ja kulttuurista toiseen, usein toisiinsa kietoutuneina. Perinteen poistamiseksi ei siksi ole olemassa yhtä patenttiratkaisua.
Lue lisää »
Miten ilmastokriisin kanssa eletään maailman köyhimmillä ja kuivimmilla alueilla? Solidaarisuuden Viimeinen pisara -pulmapeli haastaa oppilaat ratkomaan kuivuuteen ja ruokaturvaan liittyviä kysymyksiä. Pelin kouluvierailu on tilattavissa maksutta pääkaupunkiseudun kouluihin.
Lue lisää »
 
Suomalaiset lahjoittivat yli 83 000 euroa joulun alla tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön. Kerätyillä varoilla järjestetään silpomisvaarassa oleville tytöille turvaleirejä ja koulutetaan vanhempia silpomisen haitoista.
Lue lisää »
”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »