Etusivu » Ajankohtaiset » Uutiset » Ilmastonmuutos tuo rajuja kuivuuskausia

Ilmastonmuutos tuo rajuja kuivuuskausia

 
Ilmastonmuutoksen aiheuttamat rajut sääilmiöt ovat olleet jo pitkään todellisuutta useilla haavoittuvilla alueilla. Itäisen Afrikan kuivuuskriisi vuonna 2017 suisti maanosan hätätilaan. Latinalaisessa Amerikassa köyhät maanviljelijät kamppailevat kuivuuden kanssa, kun vettä satojen kasteluun ei ole.

Lue Solidaarisuuden vuosikertomus 2017

Ilmastonmuutoksen tuomat rajut sääilmiöt ja muutokset sadekausirytmissä osuvat äärimmäisen ankarasti Somalimaahan ja Pohjois-Nicaraguaan, jotka ovat Solidaarisuuden toiminta-aluetta. Solidaarisuuden tavoitteena on ollut löytää kestäviä ratkaisuja, joilla hauraiden alueiden ihmiset voivat varautua ilmastonmuutoksen aiheuttamiin väistämättömiin muutoksiin. Erityistä huomiota kiinnitetään naisten aseman turvaamiseen.

Vuosi 2017 oli kuivuuden aiheuttamien katastrofien kannalta erityisen haastava. Solidaarisuus keskittyi luomaan järjestelmiä, joiden avulla ihmiset toipuvat ilmastonmuutoksen aiheuttamista katastrofeista nopeammin.

300 perhettä saatiin kastelujärjestelmien piiriin.

Ihmiset oppivat kasvattamaan toimeentuloaan kestävällä tavalla. Esimerkiksi kauppa- ja vertaistukikouluttajien verkostot, kastelujärjestelmät, siemenpankit ja monipuoliset elinkeinot tarjosivat konkreettisia työkaluja selvitä kuivuudesta.

29 700 puuta istutettiin suojelemaan vesilähteitä Nicaraguassa.

Uudenlaiset toimeentulokeinot ovat aivainasemassa, kun perinteiset maanviljelyn ja karjankasvatuksen menetelmät alkavat käydä kestämättömiksi. Tulojen kasvua tapahtuikin kaikkein haavoittuvimmissa ryhmissä, kuten naisten keskuudessa.

2600 ihmistä sai kestävää toimeentuloa kuivuuden keskellä: tuotesuunnittelua, markkinointioppia, koulutusta, keinoja selvitä kuivuudesta.

Esimerkiksi Somalimaan maaseudulla sisalkasvia viljelevissä ja hyödyntävissä naisryhmissä kaikki naiset (100 %) kasvattivat tulojaan, kun vastaava luku oli vuonna 2014 vain 12 %.

Maaperää suojeltiin eroosiolta 1500 hehtaaria Somalimaassa ja Nicaraguassa.

Pohjois-Nicaraguan hankkeissa käsityö ja maataloustuotteiden myynti kasvoi kuivuusvuosina 2015-2017 liki 800 000 dollarilla.

Kuivuuden keskellä on mahdollista löytää ratkaisuja, mutta ei ilman apua.

Lahjoita, ja auta hauraiden alueiden ihmisiä voittamaan kuivuus tänäkin vuonna

Asiasanat: , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Silpomisperinteen taustalla vaikuttavat monenlaiset syyt, jotka vaihtelevat maasta, alueesta ja kulttuurista toiseen, usein toisiinsa kietoutuneina. Perinteen poistamiseksi ei siksi ole olemassa yhtä patenttiratkaisua.
Lue lisää »
Miten ilmastokriisin kanssa eletään maailman köyhimmillä ja kuivimmilla alueilla? Solidaarisuuden Viimeinen pisara -pulmapeli haastaa oppilaat ratkomaan kuivuuteen ja ruokaturvaan liittyviä kysymyksiä. Pelin kouluvierailu on tilattavissa maksutta pääkaupunkiseudun kouluihin.
Lue lisää »
 
Suomalaiset lahjoittivat yli 83 000 euroa joulun alla tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön. Kerätyillä varoilla järjestetään silpomisvaarassa oleville tytöille turvaleirejä ja koulutetaan vanhempia silpomisen haitoista.
Lue lisää »
”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »