Etusivu » Ajankohtaiset » Uutiset » Ilmastonmuutos tuo rajuja kuivuuskausia

Ilmastonmuutos tuo rajuja kuivuuskausia

 
Ilmastonmuutoksen aiheuttamat rajut sääilmiöt ovat olleet jo pitkään todellisuutta useilla haavoittuvilla alueilla. Itäisen Afrikan kuivuuskriisi vuonna 2017 suisti maanosan hätätilaan. Latinalaisessa Amerikassa köyhät maanviljelijät kamppailevat kuivuuden kanssa, kun vettä satojen kasteluun ei ole.

Lue Solidaarisuuden vuosikertomus 2017

Ilmastonmuutoksen tuomat rajut sääilmiöt ja muutokset sadekausirytmissä osuvat äärimmäisen ankarasti Somalimaahan ja Pohjois-Nicaraguaan, jotka ovat Solidaarisuuden toiminta-aluetta. Solidaarisuuden tavoitteena on ollut löytää kestäviä ratkaisuja, joilla hauraiden alueiden ihmiset voivat varautua ilmastonmuutoksen aiheuttamiin väistämättömiin muutoksiin. Erityistä huomiota kiinnitetään naisten aseman turvaamiseen.

Vuosi 2017 oli kuivuuden aiheuttamien katastrofien kannalta erityisen haastava. Solidaarisuus keskittyi luomaan järjestelmiä, joiden avulla ihmiset toipuvat ilmastonmuutoksen aiheuttamista katastrofeista nopeammin.

300 perhettä saatiin kastelujärjestelmien piiriin.

Ihmiset oppivat kasvattamaan toimeentuloaan kestävällä tavalla. Esimerkiksi kauppa- ja vertaistukikouluttajien verkostot, kastelujärjestelmät, siemenpankit ja monipuoliset elinkeinot tarjosivat konkreettisia työkaluja selvitä kuivuudesta.

29 700 puuta istutettiin suojelemaan vesilähteitä Nicaraguassa.

Uudenlaiset toimeentulokeinot ovat aivainasemassa, kun perinteiset maanviljelyn ja karjankasvatuksen menetelmät alkavat käydä kestämättömiksi. Tulojen kasvua tapahtuikin kaikkein haavoittuvimmissa ryhmissä, kuten naisten keskuudessa.

2600 ihmistä sai kestävää toimeentuloa kuivuuden keskellä: tuotesuunnittelua, markkinointioppia, koulutusta, keinoja selvitä kuivuudesta.

Esimerkiksi Somalimaan maaseudulla sisalkasvia viljelevissä ja hyödyntävissä naisryhmissä kaikki naiset (100 %) kasvattivat tulojaan, kun vastaava luku oli vuonna 2014 vain 12 %.

Maaperää suojeltiin eroosiolta 1500 hehtaaria Somalimaassa ja Nicaraguassa.

Pohjois-Nicaraguan hankkeissa käsityö ja maataloustuotteiden myynti kasvoi kuivuusvuosina 2015-2017 liki 800 000 dollarilla.

Kuivuuden keskellä on mahdollista löytää ratkaisuja, mutta ei ilman apua.

Lahjoita, ja auta hauraiden alueiden ihmisiä voittamaan kuivuus tänäkin vuonna

Asiasanat: , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Haemme Helsingin tiimiimme energistä ja tuloshakuista varainhankinta- ja viestintäjohtajaa toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen.
Lue lisää »
"Maapallolla on lukuisia vääryyksiä ja epäkohtia. Usein niistä kärsivät erityisesti naiset ja tytöt. Solidaarisuuden silpomattomuustyöhön lahjoittaminen on satsaus väkivallattomaan, vakaampaan, vauraampaan tulevaisuuteen laajoille ihmisyhteisöille esimerkiksi Somalimaassa ja Keniassa."
Lue lisää »
 
Sukuelinten silpominen on monelle tytölle ja naiselle edelleen arkipäivää. Kammottava perinne on jatkunut maassa jo tuhansia vuosia, mutta vihdoin tunnelin päässä alkaa häämöttää valoa – kiitos Nimo Ibrahim Abdin kaltaisten vapaaehtoistyöntekijöiden, jotka kiertävät ympäri kotimaataan kertomassa ihmisille silpomisen haittavaikutuksista.
Lue lisää »
Ratkaise kuivuushaasteita yläasteikäisten nuorten kanssa – Hae Game Masteriksi Viimeinen Pisara -pulmapeliin!
Lue lisää »
Lomakaudet ovat Kenian Kisiissä tytöille riskiaikaa joutua sukuelinten silpomisen uhriksi. Solidaarisuus järjestää leirejä, joilla tytöt ovat turvassa silpomiselta.
Lue lisää »
Pikkutyttö, jonka kuuluisi saada rakastavaa huolenpitoa ja suojelua, joutuu kohtaamaan mitä julminta väkivaltaa niiltä ihmisiltä, joita hän eniten rakastaa ja joihin hän luottaa.
Lue lisää »