Etusivu » Ajankohtaiset » Uutiset » Ilmastonmuutos tuo rajuja kuivuuskausia

Ilmastonmuutos tuo rajuja kuivuuskausia

 
Ilmastonmuutoksen aiheuttamat rajut sääilmiöt ovat olleet jo pitkään todellisuutta useilla haavoittuvilla alueilla. Itäisen Afrikan kuivuuskriisi vuonna 2017 suisti maanosan hätätilaan. Latinalaisessa Amerikassa köyhät maanviljelijät kamppailevat kuivuuden kanssa, kun vettä satojen kasteluun ei ole.

Lue Solidaarisuuden vuosikertomus 2017

Ilmastonmuutoksen tuomat rajut sääilmiöt ja muutokset sadekausirytmissä osuvat äärimmäisen ankarasti Somalimaahan ja Pohjois-Nicaraguaan, jotka ovat Solidaarisuuden toiminta-aluetta. Solidaarisuuden tavoitteena on ollut löytää kestäviä ratkaisuja, joilla hauraiden alueiden ihmiset voivat varautua ilmastonmuutoksen aiheuttamiin väistämättömiin muutoksiin. Erityistä huomiota kiinnitetään naisten aseman turvaamiseen.

Vuosi 2017 oli kuivuuden aiheuttamien katastrofien kannalta erityisen haastava. Solidaarisuus keskittyi luomaan järjestelmiä, joiden avulla ihmiset toipuvat ilmastonmuutoksen aiheuttamista katastrofeista nopeammin.

300 perhettä saatiin kastelujärjestelmien piiriin.

Ihmiset oppivat kasvattamaan toimeentuloaan kestävällä tavalla. Esimerkiksi kauppa- ja vertaistukikouluttajien verkostot, kastelujärjestelmät, siemenpankit ja monipuoliset elinkeinot tarjosivat konkreettisia työkaluja selvitä kuivuudesta.

29 700 puuta istutettiin suojelemaan vesilähteitä Nicaraguassa.

Uudenlaiset toimeentulokeinot ovat aivainasemassa, kun perinteiset maanviljelyn ja karjankasvatuksen menetelmät alkavat käydä kestämättömiksi. Tulojen kasvua tapahtuikin kaikkein haavoittuvimmissa ryhmissä, kuten naisten keskuudessa.

2600 ihmistä sai kestävää toimeentuloa kuivuuden keskellä: tuotesuunnittelua, markkinointioppia, koulutusta, keinoja selvitä kuivuudesta.

Esimerkiksi Somalimaan maaseudulla sisalkasvia viljelevissä ja hyödyntävissä naisryhmissä kaikki naiset (100 %) kasvattivat tulojaan, kun vastaava luku oli vuonna 2014 vain 12 %.

Maaperää suojeltiin eroosiolta 1500 hehtaaria Somalimaassa ja Nicaraguassa.

Pohjois-Nicaraguan hankkeissa käsityö ja maataloustuotteiden myynti kasvoi kuivuusvuosina 2015-2017 liki 800 000 dollarilla.

Kuivuuden keskellä on mahdollista löytää ratkaisuja, mutta ei ilman apua.

Lahjoita, ja auta hauraiden alueiden ihmisiä voittamaan kuivuus tänäkin vuonna

Asiasanat: , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Kuusivuotias Everlyne haettiin silvottavaksi keskellä yötä. Silpomisen jälkeen Everlyne joutui muuttamaan pois isänsä talosta. Hänestä oli tullut kuusivuotiaana yhteisön silmissä nainen.
Lue lisää »
Kenialaisen opettajan Johnson Mokua Mosen taidekerhossa lapset käsittelevät silpomisperinteen nostattamia tunteita ja levittävät tietoa lasten oikeuksista seinämaalauksilla.
Lue lisää »
 
Tyttöjen sukuelinten silpomiseen liittyvät uskomukset istuvat tiukassa ja ylläpitävät perinnettä. Silpomisen uskotaan olevan tytölle hyväksi.
Lue lisää »
Tyttöjen sukuelinten silpominen on perinteisesti ollut siirtymäriitti tytöstä naiseksi. Solidaarisuuden turvaleireillä Keniassa opetetaan, että naiseksi voi kasvaa ilman silpomista.
Lue lisää »
Rachel Ongiri pakotettiin 12-vuotiaana jonoon muiden kylän tyttöjen kanssa. Heidän sukuelimensä silvottiin veistä ja partakoneen terää käyttäen. Ei ollut mitään mahdollisuutta paeta.
Lue lisää »
Miehen jättäminen ja yksinhuoltajaksi ryhtyminen oli rohkea teko, sillä kisii-kulttuurissa yksin asuva nainen ja viisi silpomatonta tytärtä eivät ole arkipäivää.
Lue lisää »