Etusivu » Ajankohtaiset » Uutiset » Ilmastonmuutos tuo rajuja kuivuuskausia

Ilmastonmuutos tuo rajuja kuivuuskausia

 
Ilmastonmuutoksen aiheuttamat rajut sääilmiöt ovat olleet jo pitkään todellisuutta useilla haavoittuvilla alueilla. Itäisen Afrikan kuivuuskriisi vuonna 2017 suisti maanosan hätätilaan. Latinalaisessa Amerikassa köyhät maanviljelijät kamppailevat kuivuuden kanssa, kun vettä satojen kasteluun ei ole.

Lue Solidaarisuuden vuosikertomus 2017

Ilmastonmuutoksen tuomat rajut sääilmiöt ja muutokset sadekausirytmissä osuvat äärimmäisen ankarasti Somalimaahan ja Pohjois-Nicaraguaan, jotka ovat Solidaarisuuden toiminta-aluetta. Solidaarisuuden tavoitteena on ollut löytää kestäviä ratkaisuja, joilla hauraiden alueiden ihmiset voivat varautua ilmastonmuutoksen aiheuttamiin väistämättömiin muutoksiin. Erityistä huomiota kiinnitetään naisten aseman turvaamiseen.

Vuosi 2017 oli kuivuuden aiheuttamien katastrofien kannalta erityisen haastava. Solidaarisuus keskittyi luomaan järjestelmiä, joiden avulla ihmiset toipuvat ilmastonmuutoksen aiheuttamista katastrofeista nopeammin.

300 perhettä saatiin kastelujärjestelmien piiriin.

Ihmiset oppivat kasvattamaan toimeentuloaan kestävällä tavalla. Esimerkiksi kauppa- ja vertaistukikouluttajien verkostot, kastelujärjestelmät, siemenpankit ja monipuoliset elinkeinot tarjosivat konkreettisia työkaluja selvitä kuivuudesta.

29 700 puuta istutettiin suojelemaan vesilähteitä Nicaraguassa.

Uudenlaiset toimeentulokeinot ovat aivainasemassa, kun perinteiset maanviljelyn ja karjankasvatuksen menetelmät alkavat käydä kestämättömiksi. Tulojen kasvua tapahtuikin kaikkein haavoittuvimmissa ryhmissä, kuten naisten keskuudessa.

2600 ihmistä sai kestävää toimeentuloa kuivuuden keskellä: tuotesuunnittelua, markkinointioppia, koulutusta, keinoja selvitä kuivuudesta.

Esimerkiksi Somalimaan maaseudulla sisalkasvia viljelevissä ja hyödyntävissä naisryhmissä kaikki naiset (100 %) kasvattivat tulojaan, kun vastaava luku oli vuonna 2014 vain 12 %.

Maaperää suojeltiin eroosiolta 1500 hehtaaria Somalimaassa ja Nicaraguassa.

Pohjois-Nicaraguan hankkeissa käsityö ja maataloustuotteiden myynti kasvoi kuivuusvuosina 2015-2017 liki 800 000 dollarilla.

Kuivuuden keskellä on mahdollista löytää ratkaisuja, mutta ei ilman apua.

Lahjoita, ja auta hauraiden alueiden ihmisiä voittamaan kuivuus tänäkin vuonna

Asiasanat: , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Tyttöjen ympärileikkaus tapahtuu usein tytön äidin suostumuksella sosiaalisen paineen siivittämänä. Miesten hiljaisuus puolestaan ylläpitää traditiota yhteisöissä.
Lue lisää »
Seksuaalioikeusverkosto on suomalaisten ihmisoikeuksia, tasa-arvoa ja globaalia oikeudenmukaisuutta ajavien järjestöjen muodostama vaikuttajaverkosto, jota koordinoi Väestöliitto. Verkostossa toimivat Amnestyn Suomen osasto, Hivpoint, Ihmisoikeusliitto, Kehys, Monika-Naiset liitto, Naisjärjestöjen keskusliitto, Nytkis, Plan International Suomi, Seta, Sexpo, Solidaarisuus, Suomen UN Women, Suomen World Vision, Vammaiskumppanuus ja Väestöliitto.
Lue lisää »
 
Yritykset, ammattiliitot ja järjestöt kirittävät Suomea säätämään yritysvastuulain - #ykkösketjuun-kampanja käynnistyy tänään.
Lue lisää »
Naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseen tarvitaan naisia ja miehiä. Miehet pitää nähdä naisten liittolaisina, jotka ymmärtävät myös luopua vallastaan ja antaa tilaa naisille.
Lue lisää »
"Erityisen tärkeää minulle on kaikenlaisen väkivallan vastustaminen. On siis itsestäänselvyys, että olen mukana tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaisessa työssä Muutoksentekijänä."
Lue lisää »
"Näyttely tuo lähemmäksi ne yksilöt, jotka ovat nousseet kehittämään sisältä päin omaa kulttuuriaan ja vaatimaan pysyvää muutosta koko yhteisölleen. Nämä yksilöt osoittavat, kuinka hiljaisuuden tabu rikotaan vain ääntä pitämällä", Meeri Koutaniemi kertoo Muutoksentekijät-valokuvanäyttelystään.
Lue lisää »