Etusivu » Ajankohtaiset » Yleinen » Isä suojelee tyttäriään silpomiselta

Isä suojelee tyttäriään silpomiselta

 
Pieni Nima-tyttö on onnekas, sillä hänen isänsä ei aio silpoa omia tyttäriään.

”Opin ympärileikkauksen vaaroista viime vuonna, kun osallistuin koulutukseen. Ennen sitä, huomasin vaimoni kärsivän leikkauksen tuomista kivuista ennen kaikkea yhdynnän aikana. Hänen kehostaan puuttui nautintoa tuova osa, klitoris, ja hän ei nauttinut seksistä. Myös hänen synnytykset olivat erittäin vaikeita ja kivuliaita.”

Näin kertoo taksikuskina työskentelevä Deek Abdi Ali Biyo-Shinahan kylästä Somalimaasta.

”En ikinä voisi leikata omia tyttäriäni. Minulla on viisi lasta, joista kaksi on tyttöjä. Islam kieltää heihin koskemisen. Vaimoni on myös muuttanut omaa mieltään, tiedon ja kipujensa kautta. Hän on nyt samassa veneessä kanssani.”

Koulutuksessa opittu tieto jatkaa leviämistään eteenpäin yhteisöissä.

”On muutamia uskonnollisia johtajia, jotka puhuvat leikkauksen yhteydestä naisen nautintoon. Monet meistä miehistä ajattelemme, että naisen tulisi myös nauttia. Tieto siitä, että leikattu klitoris on olennainen nautinnon kannalta, on miehille uutta, mutta saatuaan tietoa, he ovat muuttaneet mieltään vastustamaan leikkausta.

Somalit ovat keskittyneet asumaan hyvin pitkälle maaseudulle. Tämän takia on tärkeää tuoda tieto heidän luokseen. Voimme lähettää pieniä ryhmiä puhumaan ja kouluttamaan heitä. Jos menemme uskonnollisten johtajien kanssa, on todennäköisempää, että meitä kunnioitetaan. Kaikki ovat kiinnostuneita islamista ja terveysasioista. Vakuutettuamme ihmiset, he voivat jatkaa ympärileikkauksen vastaista sanomaa eteenpäin.”

Haastattelu ja valokuva: Meeri Koutaniemi

Solidaarisuuden silpomisen vastaista työtä tuetaan Nenäpäivä-varoin.

Asiasanat: ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Haaveiletko työstä, jolla on syvempi merkitys ja jossa voit kehittyä talouden ammattilaisena? Solidaarisuus uudistaa taloushallintoaan ja lahjoittajapalveluaan. Tule ottamaan vastuu kasvuhakuisen järjestön talouden, lahjoittajapalvelun ja hallinnon perustehtävistä. Pääset osallistumaan myös…
Lue lisää »
Terveyskeskuksen johtaja Fadhya Mahamed Ege kertoo silpomisen vaaroista kaikille terveyskeskuksessa vieraileville, mutta näin ei ole aina ollut. Hänkin oli aiemmin yksi ympärileikkausperinteen kannattajista.
Lue lisää »
 
Haluamme, että avun tarpeessa olevat tytöt ja pojat sekä heidän perheensä tulevat aidosti kuulluiksi ja nähdyiksi. Meillä on suora yhteys paikallisyhteisöihin. Toimimme luotettavien ja osaavien paikallisten kumppaneiden kanssa.
Lue lisää »
Pieni Nima-tyttö on onnekas, sillä hänen isänsä ei aio silpoa omia tyttäriään.
Lue lisää »
Tyttöjen ympärileikkaus tapahtuu usein tytön äidin suostumuksella sosiaalisen paineen siivittämänä. Miesten hiljaisuus puolestaan ylläpitää traditiota yhteisöissä.
Lue lisää »
Seksuaalioikeusverkosto on suomalaisten ihmisoikeuksia, tasa-arvoa ja globaalia oikeudenmukaisuutta ajavien järjestöjen muodostama vaikuttajaverkosto, jota koordinoi Väestöliitto. Verkostossa toimivat Amnestyn Suomen osasto, Hivpoint, Ihmisoikeusliitto, Kehys, Monika-Naiset liitto, Naisjärjestöjen keskusliitto, Nytkis, Plan International Suomi, Seta, Sexpo, Solidaarisuus, Suomen UN Women, Suomen World Vision, Vammaiskumppanuus ja Väestöliitto.
Lue lisää »