Etusivu » Ajankohtaiset » Yleinen » Isä suojelee tyttäriään silpomiselta

Isä suojelee tyttäriään silpomiselta

 
Pieni Nima-tyttö on onnekas, sillä hänen isänsä ei aio silpoa omia tyttäriään.

”Opin ympärileikkauksen vaaroista viime vuonna, kun osallistuin koulutukseen. Ennen sitä, huomasin vaimoni kärsivän leikkauksen tuomista kivuista ennen kaikkea yhdynnän aikana. Hänen kehostaan puuttui nautintoa tuova osa, klitoris, ja hän ei nauttinut seksistä. Myös hänen synnytykset olivat erittäin vaikeita ja kivuliaita.”

Näin kertoo taksikuskina työskentelevä Deek Abdi Ali Biyo-Shinahan kylästä Somalimaasta.

”En ikinä voisi leikata omia tyttäriäni. Minulla on viisi lasta, joista kaksi on tyttöjä. Islam kieltää heihin koskemisen. Vaimoni on myös muuttanut omaa mieltään, tiedon ja kipujensa kautta. Hän on nyt samassa veneessä kanssani.”

Koulutuksessa opittu tieto jatkaa leviämistään eteenpäin yhteisöissä.

”On muutamia uskonnollisia johtajia, jotka puhuvat leikkauksen yhteydestä naisen nautintoon. Monet meistä miehistä ajattelemme, että naisen tulisi myös nauttia. Tieto siitä, että leikattu klitoris on olennainen nautinnon kannalta, on miehille uutta, mutta saatuaan tietoa, he ovat muuttaneet mieltään vastustamaan leikkausta.

Somalit ovat keskittyneet asumaan hyvin pitkälle maaseudulle. Tämän takia on tärkeää tuoda tieto heidän luokseen. Voimme lähettää pieniä ryhmiä puhumaan ja kouluttamaan heitä. Jos menemme uskonnollisten johtajien kanssa, on todennäköisempää, että meitä kunnioitetaan. Kaikki ovat kiinnostuneita islamista ja terveysasioista. Vakuutettuamme ihmiset, he voivat jatkaa ympärileikkauksen vastaista sanomaa eteenpäin.”

Haastattelu ja valokuva: Meeri Koutaniemi

Solidaarisuuden silpomisen vastaista työtä tuetaan Nenäpäivä-varoin.

Asiasanat: ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
 
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »
Kolmen tyttären isän unelmana on, ettei yhdenkään tytön tarvitsisi joutua silvotuksi. Ei nyt joulunpyhien alla, eikä muinakaan ajankohtina. ”Visiomme on kasvattaa silpomaton sukupolvi ja saada silpomisperinne lopulliseen päätökseensä”, kertoo Bernard…
Lue lisää »
Pienten siskosten, Vivianin ja Michellen, sukuelinten silpominen oli jo lyöty lukkoon, mutta lopulta isän pää kääntyi. Nyt isä Jared taistelee silpomisperinteen lopettamiseksi.
Lue lisää »
Kuusivuotias Everlyne haettiin silvottavaksi keskellä yötä. Silpomisen jälkeen Everlyne joutui muuttamaan pois isänsä talosta. Hänestä oli tullut kuusivuotiaana yhteisön silmissä nainen.
Lue lisää »