Etusivu » Ajankohtaiset » » Suomen edistettävä aktiivisesti seksuaalioikeuksia

Suomen edistettävä aktiivisesti seksuaalioikeuksia

 
Järjestöjen seksuaalioikeusverkosto kehottaa Suomea edistämään aktiivisesti seksuaalioikeuksia EU:n puheenjohtajuuskaudella. Seksuaalioikeusverkosto on suomalaisten ihmisoikeuksia, tasa-arvoa ja globaalia oikeudenmukaisuutta ajavien järjestöjen muodostama vaikuttajaverkosto.

EU-puheenjohtajuuskaudella Suomella on ainutlaatuinen mahdollisuus vahvistaa profiiliaan tasa-arvon edelläkävijänä ja pitää esillä seksuaalioikeuksiin liittyviä kysymyksiä.

Lue Seksuaalioikeusverkoston suositukset Suomen EU-puheenjohtajuuskautta varten.

Seksuaalioikeudet uhattuna

Seksuaalioikeuksia vastustavat ryhmät ovat kasvattaneet voimiaan globaalisti. Maailma tarvitsee kipeästi rohkeita arvojohtajia, jotka edistävät seksuaalioikeuksia äänekkäästi.

Esimerkiksi uskontoon vetoava Agenda Europe-liike on vahvistunut EU:n sisällä. Liikkeen tavoitteena on ”palauttaa luonnollinen järjestys Eurooppaan”, eli kieltää mm. aborttioikeus, vähemmistöjen oikeudet, avioero, ehkäisy ja seksuaalikasvatus. Vastaavia liikkeitä on Euroopassa lähes 500. Samaan aikaan presidentti Trumpin antama Global Gag Rule -asetus leikkaa rahoitusta kansainvälisistä perhesuunnittelu- ja lisääntymisterveysohjelmista.

Tämä heikentää erityisesti kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien mahdollisuuksia saada tarvitsemiaan palveluja ja tietoa.

Kestävä kehitys edellyttää seksuaalioikeuksien toteutumista

Konservatiivisista vastavoimista huolimatta seksuaaliterveys ja lisääntymisoikeudet tunnustetaan mm. kolme vuotta sitten sovituissa YK:n Kestävän kehityksen tavoitteissa (Agenda 2030) yhtenä ratkaisevana tekijänä kestävän kehityksen mahdollistumiseksi. Seksuaalioikeuksien toteutuminen on varsinkin naisten ja tyttöjen koulunkäynnin ja yhteiskunnallisen osallistumisen kulmakivi.

Maailmassa on 214 miljoonaa naista, jotka haluaisivat käyttää turvallista ja tehokasta ehkäisyä, mutta heillä ei ole sitä varten tietoa, ehkäisymenetelmiä tai varaa. Lapsiluku ylittää perheiden toivoman lapsiluvun varsinkin köyhimmissä maissa. Tällä on valtava vaikutus yhteiskuntien ja koko maailman kehitykseen. Myös ulkomaankauppa ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen on toistuvasti painottanut seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja –oikeuksien merkitystä kestävän kehityksen saavuttamiseksi.

Panostus sukupuolten tasa-arvoon sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyteen on tuonut Suomelle vaurautta ja hyvinvointia.

Seksuaalioikeusverkosto

Seksuaalioikeusverkosto on suomalaisten ihmisoikeuksia, tasa-arvoa ja globaalia oikeudenmukaisuutta ajavien järjestöjen muodostama vaikuttajaverkosto, jota koordinoi Väestöliitto. Verkostossa toimivat Amnestyn Suomen osasto, Hivpoint, Ihmisoikeusliitto, Kehys, Monika-Naiset liitto, Naisjärjestöjen keskusliitto, Nytkis, Plan International Suomi, Seta, Sexpo, Solidaarisuus, Suomen UN Women, Suomen World Vision, Vammaiskumppanuus ja Väestöliitto.

Yhteystiedot:

Verkoston koordinaattori:
Elina Korhonen, elina.korhonen@vaestoliitto.fi, p. 050 514 8827
Niina Nurkkala, niina.nurkkala@plan-international.org, p. 050 471 4328
Tommi Paalanen, tommi.paalanen@sexpo.fi, p. 050 469 2937

Seksuaalioikeuksilla tarkoitetaan yksilöiden oikeuksia päättää tietoisesti ja vastuullisesti omaan seksuaalisuuteen ja lisääntymiseen liittyvistä asioista. Jokaisella on oikeus määrätä itse omasta kehostaan ja päättää haluaako olla seksuaalisesti aktiivinen vai ei. Lisäksi seksuaalioikeudet takaavat oikeuden ilmaista ja toteuttaa oman seksuaalisen suuntautumisen mukaista seksuaalisuutta samalla kunnioittaen muiden oikeuksia.

Asiasanat: , , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Kuusivuotias Everlyne haettiin silvottavaksi keskellä yötä. Silpomisen jälkeen Everlyne joutui muuttamaan pois isänsä talosta. Hänestä oli tullut kuusivuotiaana yhteisön silmissä nainen.
Lue lisää »
Kenialaisen opettajan Johnson Mokua Mosen taidekerhossa lapset käsittelevät silpomisperinteen nostattamia tunteita ja levittävät tietoa lasten oikeuksista seinämaalauksilla.
Lue lisää »
 
Tyttöjen sukuelinten silpomiseen liittyvät uskomukset istuvat tiukassa ja ylläpitävät perinnettä. Silpomisen uskotaan olevan tytölle hyväksi.
Lue lisää »
Tyttöjen sukuelinten silpominen on perinteisesti ollut siirtymäriitti tytöstä naiseksi. Solidaarisuuden turvaleireillä Keniassa opetetaan, että naiseksi voi kasvaa ilman silpomista.
Lue lisää »
Rachel Ongiri pakotettiin 12-vuotiaana jonoon muiden kylän tyttöjen kanssa. Heidän sukuelimensä silvottiin veistä ja partakoneen terää käyttäen. Ei ollut mitään mahdollisuutta paeta.
Lue lisää »
Miehen jättäminen ja yksinhuoltajaksi ryhtyminen oli rohkea teko, sillä kisii-kulttuurissa yksin asuva nainen ja viisi silpomatonta tytärtä eivät ole arkipäivää.
Lue lisää »