Etusivu » Ajankohtaiset » Blogi » Käsityöläisnaiset voittavat köyhyyden

Käsityöläisnaiset voittavat köyhyyden

 
”Käsityöläisnaiset hyödyntävät männynneulaset ja loihtivat niistä koruja”, kertoo nicaragualaisten käsityöläisnaisten koulutusohjelman vetäjä Ingrid Soza.

Maanviljelijä, käsityöläinen ja pikkukauppias ovat Nicaraguan yleisimpiä ammatteja. Mihinkään niistä ei ole tarjolla ammattikoulutusta.

Kouluttamattomuus antaa heikot eväät, kun pientuottaja yrittää pärjätä vahvempien joukossa markkinoilla. Nicaraguan käsityöläisten työtavat ovat usein vanhanaikaisia ja tuotteiden myynti sattumanvaraista.

Solidaarisuuden koulutuksen ansiosta monet Pohjois-Nicaraguan köyhät käsityöläisnaiset pystyvät nyt hankkimaan perheelleen toimeentulon ja tekemään tehokkaasti töitä paremman huomisen puolesta.

 

Nicaragua_käsityöläisnainen

Kuva: Anna-Sofia Joro.

 

Käsityöläisnaiset ovat koulutuksen myötä oppineet markkinoimaan käsitöitään paremmin ja esimerkiksi luomaan omille yrityksilleen ilmeen ja logon. Kauniit käsityöt syntyvät kekseliäistä materiaaleista.

”Käsityöläisnaiset hyödyntävät korujen tekoon männynneulasia, joille ei olisi muuten käyttöä ”, toteaa yrittäjätaitojen kouluttaja Ingrid Soza.

Tämän lisäksi käsityöläisnaiset arvostavat saamaansa tasa-arvokoulutusta.

”Itselleni tärkein on ollut naisten voimaantumista käsittelevä koulutus. Nyt tiedämme enemmän myös naisiin kohdistuvasta väkivallasta”, kertoo koulutuksiin osallistunut käsityöläinen Dulce Maria Figueras.

 

Katso nicaragualaisista käsityöläisnaisista kertova video.

Kuvat, videon kuvaus, editointi, käännös ja tekstitys: Anna-Sofia Joro

Asiasanat: ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Silpomisperinteen taustalla vaikuttavat monenlaiset syyt, jotka vaihtelevat maasta, alueesta ja kulttuurista toiseen, usein toisiinsa kietoutuneina. Perinteen poistamiseksi ei siksi ole olemassa yhtä patenttiratkaisua.
Lue lisää »
Miten ilmastokriisin kanssa eletään maailman köyhimmillä ja kuivimmilla alueilla? Solidaarisuuden Viimeinen pisara -pulmapeli haastaa oppilaat ratkomaan kuivuuteen ja ruokaturvaan liittyviä kysymyksiä. Pelin kouluvierailu on tilattavissa maksutta pääkaupunkiseudun kouluihin.
Lue lisää »
 
Suomalaiset lahjoittivat yli 83 000 euroa joulun alla tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön. Kerätyillä varoilla järjestetään silpomisvaarassa oleville tytöille turvaleirejä ja koulutetaan vanhempia silpomisen haitoista.
Lue lisää »
”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »