Etusivu » Ilmastokestävyyttä maaseudulle

Ilmastokestävyyttä maaseudulle


Maa: Nicaragua
Tavoite: Maatalouden tuottavuuden ja ilmastokestävyyden parantaminen
Kumppani: Cooperativa Multisectorial Campo Verde Madriz R.L (COMCAVEM R.L)
Kesto: 2015-2020
Budjetti: 96 364€ (2018)


Ilmastonmuutos uhkaa Pohjois-Nicaraguan kuivia alueita, joilla maatalouden ja erityisesti karjatalouden kilpailukyky on jo nyt heikkoa. Keskilämpötilan lievä nousu ja sateiden muutokset vaikeuttavat ratkaisevasti maatalousyrittäjien perinteisten elinkeinojen kestävyyttä ja kannattavuutta.

Tavoitteenamme on parantaa pienviljelijöiden ja -yrittäjien maatalouden tuottavuutta ja kannattavuutta riskialtteissa ilmasto-olosuhteissa niin, että he saavat tuotannostaan kohtuullisen toimeentulon.

Ratkaisuina ilmastonmuutoksen haasteisiin ovat uudet elinkeinot ja vanhojen tuotantomenetelmien kehittäminen. Kehitämme uutta, lupaavaa tuotantoketjua – vuohitaloutta. Ilmastoon sopiva vuohilajike on kartoitettu hankkeen ensimmäsinä vuosina osuuskunnan omalla koetilalla. Osuuskunnan tehtävänä on huolehtia laatuketjun toimivuudesta ja tuotteiden myynnistä.

Vuohenmaidon ja -lihan tuotantoa kasvatetaan.Uusia tuotteita jalostetaan ja ne on juurrutettava osaksi paikallisia markkinoita.

Osuuskunnan jäsenten maatilojen tehokkuutta parannetaan tarkoilla osuuskunnan asiantuntijoiden laatimilla suunnitelmilla, jotta maanviljelijät käyttävät vähäiset luonnonresurssinsa, kuten pienen maatilkkunsa, mahdollisimman tuottavasti.

Yhteisöjen vedensaantia parannetaan rakentamalla vesipumppuja ja kastelujärjestelmiä sekä keräämällä sadevettä.

Naisten osallisuus on tärkeä osa koko yhteisön onnistumista. Kasvatamme naisten mahdollisuuksia osallistua perheiden, tuottajajärjestöjen ja yhteiskunnan päätöksentekoon yhdenvertaisina miesten kanssa.

Etsimme jatkuvasti täydentäviä elinkeinoja ilmastonmuutoksesta kärsivien elinkeinojen rinnalle. Uutena tuotteena Solidaarisuus on tukenut Tierra Nuevan kurkuman tuotantoa, jalostusta ja myyntiä. Osa Comcavem-osuuskunnan jäsenistä on tuottanut kurkumaa Tierra Nuevan myytäväksi.

Mitä jos ei sada?

Malpason kylässä Nicaraguassa on kuivaa. Pitkät kuivuuskaudet ovat aiheuttaneet korvaamattomia menetyksiä pienviljelijöille. Perheillä ei ole ruokaa, jos viljely ei onnistu. Solidaarisuuden Nicaraguan maapäällikkö Jukka on kohdannut perheitä, joissa ei ole syöty päiväkausiin. Haluamme taata kotiseutuaan rakastaville nicaragualaisille mahdollisuuden saada ruokaa pöytään.
Näin se tapahtuu


Nicaragua_ilmastokestavyys01

Jokaiselle maatilalle laaditaan oma kehityssuunnitelma, jotta luonnonvaroja osattaisiin käyttää pitkäjänteisemmin ja tilan kannattavuus paranisi.


Uganda_ruokaturva03

Lisäämme maa- ja karjatalouden tuottavuutta tehostamalla luonnonvarojen, erityisesti vesivarojen, käyttöä kestävällä ja ympäristön tilaa kohentavalla tavalla. Esimerkkinä tästä ovat tippakastelujärjestelmät ja vedenkeruualtaat.


 

Nicaragua_kauppaverkostot01

Panostamme kannattavuuteen ja tuotantoketjujen tehostamiseen. Maataloustuotannosta tehdään yhdessä osuuskuntien kanssa suunnitelmallisempaa.


Nicaragua_ilmastokestavyys05

Etsimme mahdollisuuksia kehittää yhä parempia ja laadukkaampia tuotteita kotimaan ja maailman markkinoille yhdessä pienviljelijöiden kanssa.

Nicaragua_ilmastokestavyys06

Vuohitaloudesta kehitetään alueelle uusi, kannattava elinkeino. Pohjois-Nicaraguan kuivuuskriisit ovat osoittaneet, että nautakarjan kasvatus on haavoittuva elinkeino kuivilla alueilla.

Nicaragua_hunajantuotanto02

Tärkeä osa työtä on sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen. Vahvistamme naisten osallistumista ja seuraamme hankkeen tuloksia ja vaikutuksia erikseen miesten ja naisten osalta.

 

 

 

 

Ihmisten tarinoita

Ismael Rocha iskee kuokkansa maahan niin lujasti, että multa pöllähtää. Hän muokkaa kasvimaata Garnachan kylän laidalla Pohjois-Nicaraguassa. Ilma on viileä, ympärillä kasvaa mäntyjä. ”Pienviljelijällä ei ole muuta konetta kuin omat…
Lue koko tarina »
Margaret Nassiwa koki suuren elämänmuutoksen mangopuun alla. Hänen rohkea asenteensa muutti koko kyläyhteisön elämää pysyvästi. Margaret Nassiwa. Kuva: Anna Autio. On kuuma ja aurinkoinen iltapäivä, kun kyläläiset kerääntyvät hiljalleen mangopuun…
Lue koko tarina »
Ana ja Andres Palma. Kuva: Jukka Pakkala. Andres Palma ja hänen tyttärensä Ana Sujey Palma ovat innokkaita mehiläishoitajia San Pedron kylästä, Pohjois-Nicaraguasta. Palman perhe asuu pienellä Paratiisiksi kutsutulla tilalla muutaman…
Lue koko tarina »
Tatiana Zeledon  ja hänen miehensä Marvin Hernandez ovat nuoria pienviljelijöitä. Heillä on pieni poika, Edras Nehemias. Perhe asuu pienessä, kahden huoneen talossa Aguascalientesin kylässä lähellä Somoton kaupunkia. Heidän maatilansa nimi…
Lue koko tarina »
Maanviljelijä Abdi Egeh Deria asuu perheensä kanssa Beeraton kylässä. Perhe on mukana Solidaarisuuden ruokaturvahankkeessa, joka helpottaa kyläläisten toimeentuloa. Erityisesti Abdi Egeh Deria toivoo tukea maanviljelyyn, jotta perhe selviäisi paremmin kuivien…
Lue koko tarina »
Ahmedin perhe uuden, valmistumassa olevan talonsa edessä. Kuva: Anna-Sofia Joro.   Ahmed Mohamed Ibrahim perheineen asuu Jaleelon kylässä. Perheeseen kuuluu vaimo Safia sekä seitsemän lasta, kuusi poikaa ja kuopus, tyttö.…
Lue koko tarina »