Etusivu » Ajankohtaiset » Blogi » Kehyleikkaukset keikuttavat yhteistä venettä

Kehyleikkaukset keikuttavat yhteistä venettä

 
Humanitäärinen apu, rauhanvälitys, jälleenrakennus ja kehitysyhteistyö tukevat ja täydentävät toisiaan. Ratkaisumme täällä vaikuttavat suoraan ihmisten ratkaisuihin muualla. Maailmamme on yhteinen.

Viimeviikkoisen kehysriihen päätös 25 miljoonan lisäleikkauksista jo kertaalleen lähes puolitettuihin kehitysmäärärahoihin on isku vasten kasvoja. Näen mielessäni Somalimaassa kohtaamani nuoret ja heidän vanhempansa. Aikamme suuri humanitaarinen kriisi toteutuu heidän arjessaan; he elävät sitä. Meidän ratkaisumme täällä vaikuttavat suoraan heidän ratkaisuihinsa siellä; ja toisin päin. Maailmamme on yhteinen.

Somalimaan väestöstä suurin osa on nuoria ja suurin osa heistä on työttöminä . Ilman työtä ja tulevaisuuden uskoa nuorison valtava, turhautumista tihkuva energia on kuin ruutitynnyri. Häikäilemättömät haistavat tilaisuuden.  Salakuljettajat houkuttelevat nuoria lähtemään maasta ja radikalisoituneet tyrkyttävät yksinkertaistettuja ratkaisuja nuorten ongelmiin niin siellä kuin täällä.

Suomessa pelätään , miten saapuvien pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden kanssa pärjätään. Somalimaassa pelätään, miten heidän yhteiskuntansa rakentamisen käy, jos rohkeat ja älykkäät nuoret muuttavat pois. Kotoaan lähteneiden vanhemmat elävät piinaavassa huolessa ja kun puhelin soi, se voi merkitä mitä vain: kiristystä, pahoinpitelyä, katoamista, kuolemaa tai perillepääsyä outoon maahan, epäluuloisten ihmisten keskelle.

Abdiresak kertoi minulle naapurin pojastaan, jonka tilanne oli monelle Somalimaassa liian tuttu: ”Hän katosi. Viikkoa myöhemmin kiristäjät pakottivat pojan soittamaan vanhemmilleen keskeltä autiomaata. Jos vanhemmat eivät lähettäisi rahaa, poika kuolisi. Vanhemmat myivät ensin maatilkkunsa ja sitten talonsa, kun kiristys jatkui. Lopulta poika pääsi hengissä Italiaan. Elämä siellä oli rankkaa ja perheen tilanne Somalimaassa pahempi kuin koskaan.”

Maailmaa ei voida halkoa osiin, vaan ihmisten elämät vaikuttavat toisiinsa; elämän reunaehdot ja todellisuudet ovat jaettuja. Yhteisvastuu, valtioiden tasa-arvoisuus ja yhteistyö – näitä painottaa myös tuore Ulkoasiainvaliokunnan mietintö kehityspoliittisesta selonteosta. Mietintö tuo esille tärkeän, pitkäjänteisen jatkumon, jossa humanitäärinen apu, rauhanvälitys, jälleenrakennus ja kehitysyhteistyö tukevat ja täydentävät toisiaan.

Valiokunta painottaa myös nuorisotyöttömyyteen – kehitysmaiden aikapommiin – puuttumisen välttämättömyyttä. Keskeistä on vaikuttaa lähtömaiden olosuhteisiin niin, ettei ihmisten tarvitse lähteä kotimaastaan. Ihmisoikeuksien edistäminen vaatii työtä ja tilannekohtaista pureutumista. Mietintö painottaa suomalaisten kansalaisjärjestöjen merkittävää roolia, erityisosaamista ja kontaktien lisäarvoa ja merkitystä kehityspolitiikassa.

Kehitysyhteistyöstä vastaava ministeri Lenita Toivakka toteaa blogissaan (6.4.) lähtökohdaksi sen, että ”jo isojen säästöjen eteen joutuneen suomalaisen kansalaisjärjestökentän kokonaisrahoitusta ei enää lasketa.” Tämä onkin vähintä, mitä ministeri voi luvata, kun järjestöjen työstä on jo leikattu kohtuuttomasti ja äkkipikaisesti. Nyt odotamme Toivakalta näyttöjä siitä, että hän ymmärtää ja kunnioittaa järjestöjen pitkäjänteistä työtä, eikä sitä tuhota säästöpaniikissa.

Juweria_400x400

Juweria Abdi Ahmed. Kuva: Siru Aura.

Tapasin Somalimaassa naapurukset Juwerian ja Fuaadin, jotka olivat kohdanneet hengenvaarallisella venematkalla työn perässä kohti Saudi-Arabiaa. Heillä oli yksimielinen vastaus kysymykseeni, millaisesta tilanteesta he eivät olisi lähteneet. Jos heillä olisi ollut työpaikka, jossa he tienaisivat 200 dollaria kuussa, ei heille olisi tullut mieleenkään lähteä.

Samaan kysymykseen saimme vastaukset myös muualle Nicaraguasta, Keniasta ja Suomesta muuttaneilta ihmisiltä. Tuoreen Solidaarisuus-lehden Maailma liikkeessä -teemanumero porautuu siihen, miten, minne ja miksi ihmiset muuttavat. Ja he muuttavat, se on tosiasia. Kuten myös se, että kehitysyhteistyöllä voimme vaikuttaa pitkäjänteisesti muuttajien määrään, suuntaan ja reitteihin.

 

Lue Solidaarisuus-lehden Maailma liikkeessä -teemanumero.

Solidaarisuus vähentää nuorisotyöttömyyttä Somalimaassa

Solidaarisuuden pitkäjänteisellä kehitysyhteistyöllä tähdätään siihen, että ihmiset voivat tulla toimeen omalla työllään ja asua siellä, missä heidän kotinsa on. Solidaarisuus edistää Somalimaan nuorten työllistymistä sekä maatalouden kehittämistä.

 

Asiasanat: ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Silpomisperinteen taustalla vaikuttavat monenlaiset syyt, jotka vaihtelevat maasta, alueesta ja kulttuurista toiseen, usein toisiinsa kietoutuneina. Perinteen poistamiseksi ei siksi ole olemassa yhtä patenttiratkaisua.
Lue lisää »
Miten ilmastokriisin kanssa eletään maailman köyhimmillä ja kuivimmilla alueilla? Solidaarisuuden Viimeinen pisara -pulmapeli haastaa oppilaat ratkomaan kuivuuteen ja ruokaturvaan liittyviä kysymyksiä. Pelin kouluvierailu on tilattavissa maksutta pääkaupunkiseudun kouluihin.
Lue lisää »
 
Suomalaiset lahjoittivat yli 83 000 euroa joulun alla tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön. Kerätyillä varoilla järjestetään silpomisvaarassa oleville tytöille turvaleirejä ja koulutetaan vanhempia silpomisen haitoista.
Lue lisää »
”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »