Etusivu » Ajankohtaiset » Blogi » Kuoleman jälkeen on elämää

Kuoleman jälkeen on elämää

Zuhur Abdi Jama

Muut kirjoitukset »
 
Aviomies kuoli vain päivä isän menehtymisen jälkeen. Zuhur kertoo blogissaan, kuinka oppi elämään surun kanssa auttamalla yhteisönsä naisia. Hän haluaa lopettaa tyttöjen silpomisen.

Synnyin Hargeisaan, Somalimaahan 32 vuotta sitten. Tulin osaksi isoa perhettä, jossa kanssani eli 9 siskoa ja 15 veljeä. Isälläni oli neljä vaimoa ja takana kaksi avioeroa. Asuin äitini kodissa sisarusteni kanssa.

Isäni sairastui vakavasti huhtikuun 23. päivä vuonna 2015. Matkustin heti Buraon kaupunkiin huolehtiakseni isästä, joka lääkäreiden mukaan tulisi toipumaan. Huhtikuun 24. päivä hän oli kuitenkin poissa.

Aviomieheni kiirehti toisesta kylästä luoksemme osallistuakseen isäni hautaamiseen tapojemme mukaan. Hän saapui paikalle puoliltapäivin.

Seuraavana aamuna mieheni kuoli auto-onnettomuudessa.

Hän työskenteli eräässä kylässä ja lähti takaisin aikaisin aamulla, hautajaisten jälkeen. Ollessaan vain minuuttien päässä päämäärästään, hän joutui kohtalokkaaseen onnettomuuteen. Mieheni ei jättänyt jälkeensä testamenttia.

Vajosin elämäni synkimpään, surullisimpaan aikaan.

Mieheni ja isäni olivat aina vastanneet toimeentulostani ja elatuksestani, kuten Somalimaassa usein on. Heidän menetyksensä vavisutti elämäni perustuksia! En pysty kuvaamaan, miten synkässä paikassa olin.

Vuoden 2016 lopussa näin mahdollisuuden nousta seisomaan omille jaloilleni. Solidaarisuus etsi hanketyöntekijää ja näin tilaisuuteni tulleen. Hain paikkaa ja sain lopulta mahdollisuuden näyttää osaamiseni osana Solidaarisuuden henkilökuntaa.

Samaan aikaan töiden kanssa alkoi paraneminen. Kipu ja suru väistyivät, elämässäni alkoi uusi aika.

Haaveenani on ollut auttaa yhteisöni haavoittuvassa asemassa olevia naisia. Somalit harjoittavat naisten ja tyttöjen sukuelinten silpomista, lähes jokainen tyttö silvotaan. Solidaarisuus taas työskentelee naisten oikeuksien puolesta ja väkivaltaa vastaan. Sain mahdollisuuden saavuttaa unelmani.

Kuulin silpomisesta ensimmäistä kertaa ollessani 7-vuotias. Koulukaverini olivat poissa koulusta 5 peräkkäistä päivää. Kysyin heiltä missä he olivat olleet niin monta päivää. Yksi heistä lopulta uskoutui, että kesällä iso osa tytöistä käy läpi ympärileikkauksen.

En niin pienenä ymmärtänyt perinteen haitallisuutta. Uskoin siihen, mitä meille toisteltiin: kyseessä on arvokas perinne, jonka myötä tytöistä tulee arvostettuja ja kunnioitettuja yhteisön jäseniä.

Tulen surulliseksi kun ajattelen, että tänäkin päivänä niin moni tyttö ei saa arvostaa kehoaan sellaisenaan eikä tietää silpomisen lukuisista haitoista. Jotain kertoo se, että kotikylässäni kaikki tytöt on leikattu, mukaan lukien siskoni.

Asiasanat: , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Haemme Helsingin tiimiimme energistä ja tuloshakuista varainhankinta- ja viestintäjohtajaa toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen.
Lue lisää »
"Maapallolla on lukuisia vääryyksiä ja epäkohtia. Usein niistä kärsivät erityisesti naiset ja tytöt. Solidaarisuuden silpomattomuustyöhön lahjoittaminen on satsaus väkivallattomaan, vakaampaan, vauraampaan tulevaisuuteen laajoille ihmisyhteisöille esimerkiksi Somalimaassa ja Keniassa."
Lue lisää »
 
Sukuelinten silpominen on monelle tytölle ja naiselle edelleen arkipäivää. Kammottava perinne on jatkunut maassa jo tuhansia vuosia, mutta vihdoin tunnelin päässä alkaa häämöttää valoa – kiitos Nimo Ibrahim Abdin kaltaisten vapaaehtoistyöntekijöiden, jotka kiertävät ympäri kotimaataan kertomassa ihmisille silpomisen haittavaikutuksista.
Lue lisää »
Ratkaise kuivuushaasteita yläasteikäisten nuorten kanssa – Hae Game Masteriksi Viimeinen Pisara -pulmapeliin!
Lue lisää »
Lomakaudet ovat Kenian Kisiissä tytöille riskiaikaa joutua sukuelinten silpomisen uhriksi. Solidaarisuus järjestää leirejä, joilla tytöt ovat turvassa silpomiselta.
Lue lisää »
Pikkutyttö, jonka kuuluisi saada rakastavaa huolenpitoa ja suojelua, joutuu kohtaamaan mitä julminta väkivaltaa niiltä ihmisiltä, joita hän eniten rakastaa ja joihin hän luottaa.
Lue lisää »