Etusivu » Ajankohtaiset » Blogi » Kuoleman jälkeen on elämää

Kuoleman jälkeen on elämää

Zuhur Abdi Jama

Muut kirjoitukset »
 
Aviomies kuoli vain päivä isän menehtymisen jälkeen. Zuhur kertoo blogissaan, kuinka oppi elämään surun kanssa auttamalla yhteisönsä naisia. Hän haluaa lopettaa tyttöjen silpomisen.

Synnyin Hargeisaan, Somalimaahan 32 vuotta sitten. Tulin osaksi isoa perhettä, jossa kanssani eli 9 siskoa ja 15 veljeä. Isälläni oli neljä vaimoa ja takana kaksi avioeroa. Asuin äitini kodissa sisarusteni kanssa.

Isäni sairastui vakavasti huhtikuun 23. päivä vuonna 2015. Matkustin heti Buraon kaupunkiin huolehtiakseni isästä, joka lääkäreiden mukaan tulisi toipumaan. Huhtikuun 24. päivä hän oli kuitenkin poissa.

Aviomieheni kiirehti toisesta kylästä luoksemme osallistuakseen isäni hautaamiseen tapojemme mukaan. Hän saapui paikalle puoliltapäivin.

Seuraavana aamuna mieheni kuoli auto-onnettomuudessa.

Hän työskenteli eräässä kylässä ja lähti takaisin aikaisin aamulla, hautajaisten jälkeen. Ollessaan vain minuuttien päässä päämäärästään, hän joutui kohtalokkaaseen onnettomuuteen. Mieheni ei jättänyt jälkeensä testamenttia.

Vajosin elämäni synkimpään, surullisimpaan aikaan.

Mieheni ja isäni olivat aina vastanneet toimeentulostani ja elatuksestani, kuten Somalimaassa usein on. Heidän menetyksensä vavisutti elämäni perustuksia! En pysty kuvaamaan, miten synkässä paikassa olin.

Vuoden 2016 lopussa näin mahdollisuuden nousta seisomaan omille jaloilleni. Solidaarisuus etsi hanketyöntekijää ja näin tilaisuuteni tulleen. Hain paikkaa ja sain lopulta mahdollisuuden näyttää osaamiseni osana Solidaarisuuden henkilökuntaa.

Samaan aikaan töiden kanssa alkoi paraneminen. Kipu ja suru väistyivät, elämässäni alkoi uusi aika.

Haaveenani on ollut auttaa yhteisöni haavoittuvassa asemassa olevia naisia. Somalit harjoittavat naisten ja tyttöjen sukuelinten silpomista, lähes jokainen tyttö silvotaan. Solidaarisuus taas työskentelee naisten oikeuksien puolesta ja väkivaltaa vastaan. Sain mahdollisuuden saavuttaa unelmani.

Kuulin silpomisesta ensimmäistä kertaa ollessani 7-vuotias. Koulukaverini olivat poissa koulusta 5 peräkkäistä päivää. Kysyin heiltä missä he olivat olleet niin monta päivää. Yksi heistä lopulta uskoutui, että kesällä iso osa tytöistä käy läpi ympärileikkauksen.

En niin pienenä ymmärtänyt perinteen haitallisuutta. Uskoin siihen, mitä meille toisteltiin: kyseessä on arvokas perinne, jonka myötä tytöistä tulee arvostettuja ja kunnioitettuja yhteisön jäseniä.

Tulen surulliseksi kun ajattelen, että tänäkin päivänä niin moni tyttö ei saa arvostaa kehoaan sellaisenaan eikä tietää silpomisen lukuisista haitoista. Jotain kertoo se, että kotikylässäni kaikki tytöt on leikattu, mukaan lukien siskoni.

Asiasanat: , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Tyttöjen ympärileikkaus tapahtuu usein tytön äidin suostumuksella sosiaalisen paineen siivittämänä. Miesten hiljaisuus puolestaan ylläpitää traditiota yhteisöissä.
Lue lisää »
Seksuaalioikeusverkosto on suomalaisten ihmisoikeuksia, tasa-arvoa ja globaalia oikeudenmukaisuutta ajavien järjestöjen muodostama vaikuttajaverkosto, jota koordinoi Väestöliitto. Verkostossa toimivat Amnestyn Suomen osasto, Hivpoint, Ihmisoikeusliitto, Kehys, Monika-Naiset liitto, Naisjärjestöjen keskusliitto, Nytkis, Plan International Suomi, Seta, Sexpo, Solidaarisuus, Suomen UN Women, Suomen World Vision, Vammaiskumppanuus ja Väestöliitto.
Lue lisää »
 
Yritykset, ammattiliitot ja järjestöt kirittävät Suomea säätämään yritysvastuulain - #ykkösketjuun-kampanja käynnistyy tänään.
Lue lisää »
Naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseen tarvitaan naisia ja miehiä. Miehet pitää nähdä naisten liittolaisina, jotka ymmärtävät myös luopua vallastaan ja antaa tilaa naisille.
Lue lisää »
"Erityisen tärkeää minulle on kaikenlaisen väkivallan vastustaminen. On siis itsestäänselvyys, että olen mukana tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaisessa työssä Muutoksentekijänä."
Lue lisää »
"Näyttely tuo lähemmäksi ne yksilöt, jotka ovat nousseet kehittämään sisältä päin omaa kulttuuriaan ja vaatimaan pysyvää muutosta koko yhteisölleen. Nämä yksilöt osoittavat, kuinka hiljaisuuden tabu rikotaan vain ääntä pitämällä", Meeri Koutaniemi kertoo Muutoksentekijät-valokuvanäyttelystään.
Lue lisää »