Magda Espinoza tuli Solidaarisuuden koulutukseen vajaa vuosi sitten. Estelissä oli ryhdytty tekemään koristekukkia värjätyistä maissinlehdistä. Naisten lauantaikursseilla opeteltiin valmistamaan ruusuja ja liljoja; lattialla lainehti kaikenväristä silppua ja koulutettavien sormet olivat tahmeat liimasta.
Magda Espinoza on kotoisin pienestä maalaiskylästä, Pueblo Nuevosta. Hän perusti neljän toverinsa kanssa käsityöryhmän, koska hän halusi saada omaa rahaa. Valtaosa Nicaraguan viljelysmaista on miesten omistuksessa. Naiset kehittävät uusia elinkeinoja sillä aikaa, kun miehet puurtavat maissipellolla käyttäen viljelytapoja, jotka olivat vanhoja jo kolmesataa vuotta sitten.
Maissikukkia värkätessä oli helppo huomata, että Nicaraguan maaseudun naiset ovat tottuneet kovaan työhön. Suurin osa koulutettavista tarttui pikkuisiin, käyräteräisiin saksiin tuikealla otteella kuin olisivat käyttäneet vesuria. Kymmenet maissinlehdet revähtivät kappaleiksi muutamassa sekunnissa, kun naiset eivät hallinneet voimaansa. Siinä tuli silppua lattialle, ei valmista tuotetta.
Magda Espinoza erottui muista. Hän käsitti heti, miten ruusujen terälehdet kannattaa leikata. Hänen käsissään sakset toimivat kuin tarkkuustyökalu: maissikukat saivat muotonsa muutamassa hetkessä eikä raaka-aineita hukattu. Magda alkoi pian antaa neuvoja muille koulutettaville ja hänen ohjeitaan kuunneltiin tarkasti. Magdasta kasvoi kouluttaja.
Nyt Magda Espinoza kouluttaa käsityöläisiä Pueblo Nuevossa ja Yalaguinassa. Pueblo Nuevon ryhmään kuuluu jo kahdeksan naista, Yalaguinassa koulutetaan osuuskuntalaisia, joiden joukossa on kymmenen miestä ja kuusi naista. Magda Espinozan avulla kehitettyjä bambukukkia myydään jo paikallisilla markkinoilla.
Kouluttajana Magda Espinoza on pidetty ja tarkka. Hän osaa selittää asiat niin, että aloittelijatkin ymmärtävät, mistä tuotteen laatu riippuu. Kaikista koulutukseen osallistuneista naisista ja miehistä ei ole tullut käsityöläisiä, vaikka halua olisi ollut. ”Maanviljelijän ankara työ on kovettanut kädet ja jäykistänyt sormet”, totesi Magda Espinoza joistakin koulutettavistaan. Näissä tapauksissa ihmisen mieli tahtoisi tehdä, mutta ikävä kyllä kädet eivät tottele kun piperretään niitä pieniä, tärkeitä yksityiskohtia, mistä hienot käsityöt syntyvät.
Magda Espinozan työ ei siis aina tuota välitöntä tulosta. Silti hän jatkaa, ystävällisesti ja lannistumatta. Hän opettaa, neuvoo ja rakentaa kehitystä taitavin käsin. Hänen työnsä ansaitsee julkisen tunnustuksen Kansainvälisenä maaseudun naisten päivänä, jota vietetään 15. lokakuuta.
Jukka Pakkala
Kirjoittaja on Solidaarisuuden Nicaraguan maakoordinaattori.
Solidaarisuus toimii -blogissa Solidaarisuuden väki kertoo työstään ja kommentoi maailman menoa.