Etusivu » Ajankohtaiset » Osaajat kertovat » Muutos on mahdollinen

Muutos on mahdollinen

 
Keniassa Manga Heartin toimistolla uurastaa talousassistenttina nuori Beatrice Nyang’ara, joka haluaa päättäväisesti olla mukana lopettamassa silpomisperinnettä. ”Uskon, että muutos on mahdollinen.”

Manga Heart on yksi Solidaarisuuden kumppanijärjestöistä Keniassa. Manga Heartin riveistä löytyy myös 25-vuotias Beatrice Nyang’ara.

Täysin arkista elämää viettävä Beatrice nauttii elokuvien ja sarjojen katsomisesta, sekä matkustelusta. Työpaikalla työkavereiden kanssa hän käy silloin tällöin nauttimassa kahvit tai jopa yhdet oluet.

 

Beatrice tuntee hyvin silpomisperinteen kitkemiseen liittyvät haasteet. Mielipiteiden muuttaminen kisii-yhteisössä vaatii aikaa, mutta muutos on mahdollinen.

 

Beatrice on talousassistentti. Työhön kuuluu kirjanpitoa ja shekkien kirjoittamista. Arkisella puurtamisella on tärkeä päämäärä. Hän on osallisena hankkeessa, jonka tavoitteena on vähentää tyttöjen sukuelinten silpomista esimerkiksi lisäämällä tietoisuutta. Manga Heartin projekti on antanut Beatricelle upean mahdollisuuden kerryttää kokemusta ja vaikuttaa omaan yhteisöönsä.

Työssään Beatrice löytää motivaatiota yhteisön ihmisistä, jotka hänen mukaansa osallistuvat kokoontumisiin aina runsain joukoin sekä ovat kiinnostuneita osallistumaan toimintaan ja oppimaan lisää naisten sukuelinten silpomisesta. Beatrice kokee, ettei muutaman vuoden vasta käynnissä ollut projekti ole vielä saanut aikaan merkittävää muutosta, mutta suunta on oikea.

”Me olemme aloittaneet työn, ja uskon, että muutos on mahdollinen”, Beatrice toteaa topakasti.

”Olemme tavoittaneet monia ihmisiä. Naisia, vastuunkantajia, oppilaita…”, hän jatkaa.

Hitaan muutoksen syyksi Beatrice kertoo ihmisten ajatusmaailman muuttamisen vaikeuden.

”Haastavinta on saada ihmiset muuttamaan mielipiteensä silpomisperinteestä. Se on kulttuurissa. Se on haastavaa. Se vaatii aikaa”, Beatrice toteaa.

Silpomisperinteestä on niin terveydellistä kuin psykologista haittaa tytöille. Mahdollisten pitkä- ja lyhytaikaisten terveysongelmien lisäksi Beatrice kertoo leikkauksen alentavan tyttöjen itsetuntoa. Toisaalta kisii-yhteisössä leikkaamattomia tyttöjä kutsutaan haukkumanimellä ebisagane, joka tarkoittaa silpomatonta. Silpomattomuus toimii pilkkanimenä, mikä kertoo silpomisen vielä vahvasta perinteestä ja asemasta.

 

Beatricesta tuntuu pahalta, että aina vain nuoremmat tytöt joutuvat ympärileikattaviksi.

 

”Silpominen on siirtymäriitti”, kertoo Beatrice.

Yhtenä ongelmana silpomiseen liittyy myös ajatusmaailma, että leikkauksen jälkeen tyttö on aikuinen nainen ja valmis menemään naimisiin.

Beatrice kertoo, että aina vain nuoremmat tytöt joutuvat leikattaviksi.

”Ei ole hyvä, että heidät leikataan.”

Hänellä on silti toivoa paremman tulevaisuuden puolesta ja päättäväisyyttä sen toteuttamiseksi.

 

Haastattelu ja kuvat: Samuli Tarvainen

Litterointi ja teksti: Liisa Karlsson

Asiasanat: , , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Silpomisperinteen taustalla vaikuttavat monenlaiset syyt, jotka vaihtelevat maasta, alueesta ja kulttuurista toiseen, usein toisiinsa kietoutuneina. Perinteen poistamiseksi ei siksi ole olemassa yhtä patenttiratkaisua.
Lue lisää »
Miten ilmastokriisin kanssa eletään maailman köyhimmillä ja kuivimmilla alueilla? Solidaarisuuden Viimeinen pisara -pulmapeli haastaa oppilaat ratkomaan kuivuuteen ja ruokaturvaan liittyviä kysymyksiä. Pelin kouluvierailu on tilattavissa maksutta pääkaupunkiseudun kouluihin.
Lue lisää »
 
Suomalaiset lahjoittivat yli 83 000 euroa joulun alla tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön. Kerätyillä varoilla järjestetään silpomisvaarassa oleville tytöille turvaleirejä ja koulutetaan vanhempia silpomisen haitoista.
Lue lisää »
”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »