Etusivu » Ajankohtaiset » Osaajat kertovat » ”Näin lapsuuteni aikana, kuinka jotkut tytöistä kuolivat – he vuotivat kuiviin”

”Näin lapsuuteni aikana, kuinka jotkut tytöistä kuolivat – he vuotivat kuiviin”

 
Rachel Ongiri pakotettiin 12-vuotiaana jonoon muiden kylän tyttöjen kanssa. Heidän sukuelimensä silvottiin veistä ja partakoneen terää käyttäen. Ei ollut mitään mahdollisuutta paeta.

”Olin 12-vuotias, kun minut leikattiin. Meitä oli 20-30 tyttöä ja heräsimme aikaisin aamulla. Teimme jonon, ja joku tytöistä yritti juosta karkuun. Hänet otettiin kiinni ja tuotiin takaisin.

Jos lapsi ei suostu leikattavaksi, hänet ajetaan yhteisön ulkopuolelle. Ei ole mitään mahdollisuutta paeta, vaan leikkaus on pakotettu. Leikkaukseen käytettiin veistä ja partakoneenterää.

Näin lapsuuteni aikana, kuinka jotkut tytöistä kuolivat – he vuotivat kuiviin. Joskus vuotaminen yritettiin lopettaa työntämällä maan multaa haavaan.

Kenian Kisiissä opettajana työskentelevä Rachel Ongiri pakotettiin ympärileikkaukseen 12-vuotiaana. Kuva: Meeri Koutaniemi

Leikkauksen jälkeen pysyin sisällä puolitoista kuukautta. Tytär ei saa nähdä ketään miespuolista henkilöä, ei edes isäänsä tai veljiänsä. Tytön täytyy olla täydellisessä eristyksessä muusta maailmasta.

Ympärileikkaus tulisi poistaa meidän kulttuurista totaalisesti. Yleensä se uhkaa rikkoa perheitä, koska naisen seksuaaliterveys voi huonosti. Yhdynnät ovat kivuliaita, ja mies voi etsiä toisen vaimon tai rakastajan.

Nykyään moni tytöistä tietää, että voivat raportoida vaarasta tulla leikatuksi tai paeta kylästään. Kylän vanhimmat ja poliisi voivat auttaa heitä.

Tärkeintä on luoda tietoisuutta. Koska olen opettaja, olen asemassa, jossa pystyn puhumaan lasten kanssa. Tällä hetkellä koulussa lapset keksivät tapoja ilmaista asenteitaan ympärileikkausta vastaan. He esimerkiksi laulavat lauluja leikkauksen seurauksista ja muut lapset kiinnostuvat kysymään heidän tekemistään sanoituksista, mistä laulut oikein kertovat. Näin tieto leviää luonnollisesti.”

Rachel Ongiri opettaa lapsille Solidaarisuuden turvaleireillä, kenen puoleen tytöt voivat kääntyä, jos he epäilevät olevansa vaarassa joutua silvotuksi. Kuva: Ulla Sarén

Haastattelu ja tarina: Meeri Koutaniemi
Valokuvat: Meeri Koutaniemi, Ulla Sarén

Sinä voit auttaa Rachelia silpomisen vastaisessa työssä. Lahjoita nyt.

Asiasanat: ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Pienten siskosten, Vivianin ja Michellen, sukuelinten silpominen oli jo lyöty lukkoon, mutta lopulta isän pää kääntyi. Nyt isä Jared taistelee silpomisperinteen lopettamiseksi.
Lue lisää »
Kuusivuotias Everlyne haettiin silvottavaksi keskellä yötä. Silpomisen jälkeen Everlyne joutui muuttamaan pois isänsä talosta. Hänestä oli tullut kuusivuotiaana yhteisön silmissä nainen.
Lue lisää »
 
Kenialaisen opettajan Johnson Mokua Mosen taidekerhossa lapset käsittelevät silpomisperinteen nostattamia tunteita ja levittävät tietoa lasten oikeuksista seinämaalauksilla.
Lue lisää »
Tyttöjen sukuelinten silpomiseen liittyvät uskomukset istuvat tiukassa ja ylläpitävät perinnettä. Silpomisen uskotaan olevan tytölle hyväksi.
Lue lisää »
Tyttöjen sukuelinten silpominen on perinteisesti ollut siirtymäriitti tytöstä naiseksi. Solidaarisuuden turvaleireillä Keniassa opetetaan, että naiseksi voi kasvaa ilman silpomista.
Lue lisää »
Rachel Ongiri pakotettiin 12-vuotiaana jonoon muiden kylän tyttöjen kanssa. Heidän sukuelimensä silvottiin veistä ja partakoneen terää käyttäen. Ei ollut mitään mahdollisuutta paeta.
Lue lisää »