Etusivu » Ajankohtaiset » Osaajat kertovat » ”Näin lapsuuteni aikana, kuinka jotkut tytöistä kuolivat – he vuotivat kuiviin”

”Näin lapsuuteni aikana, kuinka jotkut tytöistä kuolivat – he vuotivat kuiviin”

 
Rachel Ongiri pakotettiin 12-vuotiaana jonoon muiden kylän tyttöjen kanssa. Heidän sukuelimensä silvottiin veistä ja partakoneen terää käyttäen. Ei ollut mitään mahdollisuutta paeta.

”Olin 12-vuotias, kun minut leikattiin. Meitä oli 20-30 tyttöä ja heräsimme aikaisin aamulla. Teimme jonon, ja joku tytöistä yritti juosta karkuun. Hänet otettiin kiinni ja tuotiin takaisin.

Jos lapsi ei suostu leikattavaksi, hänet ajetaan yhteisön ulkopuolelle. Ei ole mitään mahdollisuutta paeta, vaan leikkaus on pakotettu. Leikkaukseen käytettiin veistä ja partakoneenterää.

Näin lapsuuteni aikana, kuinka jotkut tytöistä kuolivat – he vuotivat kuiviin. Joskus vuotaminen yritettiin lopettaa työntämällä maan multaa haavaan.

Tue tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista työtä >>

Kenian Kisiissä opettajana työskentelevä Rachel Ongiri pakotettiin ympärileikkaukseen 12-vuotiaana. Kuva: Meeri Koutaniemi

Leikkauksen jälkeen pysyin sisällä puolitoista kuukautta. Tytär ei saa nähdä ketään miespuolista henkilöä, ei edes isäänsä tai veljiänsä. Tytön täytyy olla täydellisessä eristyksessä muusta maailmasta.

Ympärileikkaus tulisi poistaa meidän kulttuurista totaalisesti. Yleensä se uhkaa rikkoa perheitä, koska naisen seksuaaliterveys voi huonosti. Yhdynnät ovat kivuliaita, ja mies voi etsiä toisen vaimon tai rakastajan.

Nykyään moni tytöistä tietää, että voivat raportoida vaarasta tulla leikatuksi tai paeta kylästään. Kylän vanhimmat ja poliisi voivat auttaa heitä.

Tärkeintä on luoda tietoisuutta. Koska olen opettaja, olen asemassa, jossa pystyn puhumaan lasten kanssa. Tällä hetkellä koulussa lapset keksivät tapoja ilmaista asenteitaan ympärileikkausta vastaan. He esimerkiksi laulavat lauluja leikkauksen seurauksista ja muut lapset kiinnostuvat kysymään heidän tekemistään sanoituksista, mistä laulut oikein kertovat. Näin tieto leviää luonnollisesti.”

Sinä voit auttaa Rachelia silpomisen vastaisessa työssä. Lahjoita nyt.

Rachel Ongiri opettaa lapsille Solidaarisuuden turvaleireillä, kenen puoleen tytöt voivat kääntyä, jos he epäilevät olevansa vaarassa joutua silvotuksi. Kuva: Ulla Sarén

Haastattelu ja tarina: Meeri Koutaniemi
Valokuvat: Meeri Koutaniemi, Ulla Sarén

Asiasanat: ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
 
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »
Kolmen tyttären isän unelmana on, ettei yhdenkään tytön tarvitsisi joutua silvotuksi. Ei nyt joulunpyhien alla, eikä muinakaan ajankohtina. ”Visiomme on kasvattaa silpomaton sukupolvi ja saada silpomisperinne lopulliseen päätökseensä”, kertoo Bernard…
Lue lisää »
Pienten siskosten, Vivianin ja Michellen, sukuelinten silpominen oli jo lyöty lukkoon, mutta lopulta isän pää kääntyi. Nyt isä Jared taistelee silpomisperinteen lopettamiseksi.
Lue lisää »
Kuusivuotias Everlyne haettiin silvottavaksi keskellä yötä. Silpomisen jälkeen Everlyne joutui muuttamaan pois isänsä talosta. Hänestä oli tullut kuusivuotiaana yhteisön silmissä nainen.
Lue lisää »