Etusivu » Ajankohtaiset » Blogi » Naisen paikka

Naisen paikka

Milla Mäkinen

Muut kirjoitukset »
 
Naisen paikka muodostuu ennen kaikkea omien korviemme välissä. Monessa maassa naisen paikka on edelleen kodin seinien sisäpuolella. Suomessa olemme näyttäneet, että nainen voi olla jopa presidenttinä.

Vaikka naiset edustavat puolta maailman väestöstä, tuhansille heistä ei ole edelleenkään tarjolla paikkoja poliittisessa päätöksenteossa. Syrjitty sukupuoli joutuu taistelemaan paikastaan politiikan huipulle hiki hatussa ympäri maailmaa. Päätöksentekoasemaan pääsy vaatii naisilta strategista sukkulointia, pitkää pinnaa ja kasapäin kärsivällisyyttä. Se vaati myös oikeudenmukaisuuden tajua  – meiltä kaikilta.

Senegalissa juhlittiin elokuussa, kun ennätysmäärä naisia valittiin maan parlamentin 150-jäseniseen alahuoneeseen – kiitos maassa voimassa olevan kiintiölain. Lain mukaan maan kaikissa vaaleissa ehdokkaista puolet täytyy olla naisia. Lakimuutoksen seurauksena naisten määrä parlamentissa tuplaantui. Nyt edustajista 43 prosenttia on naisia, aivan niin kuin meidän eduskunnassamme.

Myös Solidaarisuuden pitkäaikaisessa kumppanimaassa, Somalimaassa, naiset ovat kampanjoineet ahkerasti vuosien ajan kiintiölain hyväksymiseksi. Kiintiölakiehdotus kuitenkin jyrättiin ensin Somalimaan parlamentin ylähuoneessa, guurtissa, ja sen jälkeen maan parlamentissa. Naisten tie kohti päätösvalta-asemaa on pitkä ja mutkikas sodan jäljiltä toipuvassa, erittäin patriarkaalisessa yhteiskunnassa, kuten käy ilmi myös Solidaarisuuden Somalimaassa teettämästä tuoreesta tasa-arvoselvityksestä. Marraskuussa pidettävissä Somalimaan paikallisvaaleissa naisten poliittisen aseman vahvistumisesta voi tällä hetkellä vain haaveilla.

Rakenteellisten esteiden poistaminen ehdokasasettelusta on tasa-arvon takaamiseksi välttämätöntä. Demokratian toteutumisesta on turha puhua, ellei kaikilla ole samoja mahdollisuuksia asettua ehdokkaaksi. Myös Suomessa naisten matka kohti päätösvaltaa on vienyt aikansa – vuoden 2011 eduskuntavaaliehdokkaistakin edelleen vain 39 prosenttia oli naisia. Naisten ovet päätöksenteon huipulle avautuvat maailmassa vasta silloin, kun kaikki omaksuvat sen, että naiset ja miehet ovat yhtä eteviä päättämään niin omasta elämästään kuin yhteiskuntansa kehityksestä.  

Naisen paikka muodostuu ennen kaikkea omien korviemme välissä. Suomessakin on uskottu vuosikymmeniä, että naisen paikka on hellan ääressä. Naisia pidetään edelleen tiukasti ja tietoisesti muiden heille määrittelemässä paikassa ympäri maailmaa – naisten poliittisen vaikutuspiirin laajenemista poljetaan lakialoitteilla, tyttöjen koulutusmahdollisuuksia rajoittamalla ja jopa väkivallalla. Monessa maassa naisen paikka on edelleen kodin seinien sisäpuolella. Suomessa olemme näyttäneet, että nainen voi olla jopa presidenttinä.

Parhaillaan valmistaudumme lokakuun kunnallisvaaleihin. Niiden myötä meillä on mahtava mahdollisuus osoittaa esimerkkiä siitä, että avoimessa yhteiskunnassa ei rajoiteta kenenkään mahdollisuuksia vaikuttaa omaan elämäänsä. Sekä naisilla että miehillä on oikeus määrätä omassa elämässään oma paikkansa – naapurin tai kumppanin mielipiteestä huolimatta.

Asiasanat:

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Silpomisperinteen taustalla vaikuttavat monenlaiset syyt, jotka vaihtelevat maasta, alueesta ja kulttuurista toiseen, usein toisiinsa kietoutuneina. Perinteen poistamiseksi ei siksi ole olemassa yhtä patenttiratkaisua.
Lue lisää »
Miten ilmastokriisin kanssa eletään maailman köyhimmillä ja kuivimmilla alueilla? Solidaarisuuden Viimeinen pisara -pulmapeli haastaa oppilaat ratkomaan kuivuuteen ja ruokaturvaan liittyviä kysymyksiä. Pelin kouluvierailu on tilattavissa maksutta pääkaupunkiseudun kouluihin.
Lue lisää »
 
Suomalaiset lahjoittivat yli 83 000 euroa joulun alla tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön. Kerätyillä varoilla järjestetään silpomisvaarassa oleville tytöille turvaleirejä ja koulutetaan vanhempia silpomisen haitoista.
Lue lisää »
”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »