Etusivu » Ajankohtaiset » Blogi » Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja seksismiä vastustavat miehet esiin poteroista: oppia Intiasta ja Somalimaasta?

Naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja seksismiä vastustavat miehet esiin poteroista: oppia Intiasta ja Somalimaasta?

Maria Väkiparta

Muut kirjoitukset »
 
Naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseen tarvitaan naisia ja miehiä. Miehet pitää nähdä naisten liittolaisina, jotka ymmärtävät myös luopua vallastaan ja antaa tilaa naisille.

Naisvihamieliset asenteet ja seksistinen eli sukupuolten eroja paisutteleva puhe ruokkivat epätasa-arvoa, naisiin kohdistuvaa seksuaalista häirintää ja väkivaltaa. Tähän tartuttiin myös syksyn ensimmäisessä Docventures-jaksossa, jossa Riku ja Tunna etsivät miehisyyden ja #metoo:n rajoja ja julistivat setien jälkeisen ajan alkaneeksi. Heidän mielestään #metoo:ssa on nyt miesten vuoro. 

Poikien ja miesten roolia naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon edistämisessä käsittelee myös Rakkautta ja anarkiaa -festivaalilla 27.9.2018 ensi-iltansa saava Napafilms-tuotantoyhtiön Miehen malli -elokuva. Se kertoo Mumbain slummissa asuvasta 16-vuotiaasta Vedistä, jonka isä on perhettään pelolla hallitseva alkoholisti. Ved osallistuu naapurustossaan järjestettävään kerhoon, jonka toiminta pyrkii kyseenalaistamaan perinteisen ahtaan miehen mallin.  

Pojat nimeävät kehonosia Miehen malli -elokuvassa.

Elokuva tuo hyvin esiin miten ahdas ja aggressiivinen miehen malli ruokkii naisten alistamista ja väkivaltaa, miten ahdas muotti se on nuorille pojille mutta ennen kaikkea miten sitä voidaan purkaa. Elokuva on tärkeä myös purkaessaan toiseuttavaa mielikuvaa kaikista intialaismiehistä naisvihamielisinä. Samanlaista puhetta liitetään usein esimerkiksi muslimimiehiin samalla kun vaalimme mieluusti mielikuvaa omasta maastamme tasa-arvon mallimaana. Tosiasiassa Suomenkin lähihistoria on naisia alistavaa ja monista tärkeistä edistysaskeleista huolimatta Suomi on edelleen Euroopan unionin toiseksi väkivaltaisin maa naisille. Valtaosa väkivallasta tapahtuu kodin seinien sisäpuolella. Meillä voi siis olla opittavaa pojilta ja miehiltä, jotka osallistuvat MAVA-järjestön työhön Miehen malli -elokuvassa tai Solidaarisuuden kumppanijärjestöjen työhön Somalimaassa, Keniassa ja Nicaraguassa. Jaoin Miehen malli -elokuvan herättämiä ajatuksia videolle. 

Solidaarisuuden väkivallan vastaisen työn keskiössä on tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisperinteen ehkäisy Somalimaassa ja Länsi-Keniassa. Tyttären silpomisen toimeenpanevat pääasiassa äidit ja isoäidit, jotka haluavat turvata tytärtensä avioliittokelpoisuuden. He toimivat usein siinä uskossa, että suvun miehet ja tulevat aviomiehet edellyttävät tytön silpomista. Tosiasiassa yhä useammat miehet – erityisesti nuoret, koulutetut ja kaupunkilaiset – vastustavat silpomista. Heidän mielestään siveys, esiaviollisesta seksistä pidättäytyminen tai ’naiseksi tuleminen’ ei edellytä sukuelinten silpomista. Nämä miehet pitää osallistaa silpomisen vastaiseen työhön, jotta silpomisesta päättävät vanhemmat tiedostavat miesten muuttuvat näkemykset ja he voivat luottaa silpomattoman tytön tulevan hyväksytyksi. Miesten osallistuminen silpomisperinteen ehkäisyyn purkaa myös myyttiä siitä, että kyseessä olisi vain naisten asia. 

Yhteisöt, joissa silpominen on yleistä, ovat usein hyvin patriarkaalisia. Miehet ovat päättävissä asemissa uskonnollisina ja poliittisina johtajina, klaani- ja kyläpäällikköinä. Ilman heidän tukeaan silpomista on vaikea ehkäistä. Päättävässä asemassa olevien miesten ohella on tärkeää tavoittaa ns. tavallisia miehiä ja nuoria. Solidaarisuuden tukemissa hankkeissa Somalimaassa esimerkiksi yliopisto-opiskelijoita (miehiä ja naisia) koulutetaan vaikuttamaan perinteisessä ja sosiaalisessa mediassa. Kenian hankkeissa nuorisoryhmiin koulutetaan vapaaehtoisia nais- ja miesvertaiskouluttajia, jotka kertovat silpomisen haitoista. Miehistä on koottu Male Champions -ryhmiä puhumaan naisten oikeuksista muille miehille. 

Nicaraguassa Solidaarisuus kumppaneineen on onnistunut haastamaan ahtaat sukupuoliroolit ja -normit yhdistämällä niihin liittyviä keskusteluja elinkeinojen kehittämistä koskeviin koulutuksiin. Miehet ymmärtävät tasa-arvon ja naisten taloudellisen roolin merkityksen huomatessaan sen vahvistavan koko perhettä ja yhteisöä. Joskus miehet kokevat asemansa perheessä uhatuksi, kun naisen taloudellinen rooli kasvaa. Se voi kasvattaa lähisuhdeväkivallan riskiä. Siksi Solidaarisuus pyrkii luomaan naisille elinkeinojen arvoketjuissa täysin uusia toimeentulomahdollisuuksia perinteisten rinnalle. Se vähentää miesten ja naisten vastakkainasettelua ja helpottaa samalla perheiden varautumista ilmastonmuutokseen ja kuivuuskausiin, kun puolisoiden elanto ei ole kiinni samasta tulonlähteestä.  

Miesten osallistaminen tasa-arvotyöhön ja väkivallan ehkäisyyn ei saa tarkoittaa sitä, että tila ja toimijuus viedään naisilta tai että miehet valjastetaan suojelemaan naisia. Muuten ylläpidetään ahtaita ja konservatiivisia sukupuolinormeja, jotka ruokkivat epätasa-arvoa. Miehet kannattaa sen sijaan nähdä naisten liittolaisina.

Asiasanat: , , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Kuusivuotias Everlyne haettiin silvottavaksi keskellä yötä. Silpomisen jälkeen Everlyne joutui muuttamaan pois isänsä talosta. Hänestä oli tullut kuusivuotiaana yhteisön silmissä nainen.
Lue lisää »
Kenialaisen opettajan Johnson Mokua Mosen taidekerhossa lapset käsittelevät silpomisperinteen nostattamia tunteita ja levittävät tietoa lasten oikeuksista seinämaalauksilla.
Lue lisää »
 
Tyttöjen sukuelinten silpomiseen liittyvät uskomukset istuvat tiukassa ja ylläpitävät perinnettä. Silpomisen uskotaan olevan tytölle hyväksi.
Lue lisää »
Tyttöjen sukuelinten silpominen on perinteisesti ollut siirtymäriitti tytöstä naiseksi. Solidaarisuuden turvaleireillä Keniassa opetetaan, että naiseksi voi kasvaa ilman silpomista.
Lue lisää »
Rachel Ongiri pakotettiin 12-vuotiaana jonoon muiden kylän tyttöjen kanssa. Heidän sukuelimensä silvottiin veistä ja partakoneen terää käyttäen. Ei ollut mitään mahdollisuutta paeta.
Lue lisää »
Miehen jättäminen ja yksinhuoltajaksi ryhtyminen oli rohkea teko, sillä kisii-kulttuurissa yksin asuva nainen ja viisi silpomatonta tytärtä eivät ole arkipäivää.
Lue lisää »