Etusivu » Ajankohtaiset » Yleinen » Nenäpäivällä tytöille ehjä elämä

Nenäpäivällä tytöille ehjä elämä

 
Nenäpäivä-kampanjan varoilla tuetaan tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaista työtä.

Tyttöjen sukuelinten silpominen ja naisiin kohdistuva väkivalta ovat Kenian kisii-yhteisössä merkittävä ongelma. Jopa 96 % tytöistä silvotaan, loput saavat halventavan nimityksen ebisagane, joka merkitsee silpomatonta. Silpomattomia tyttöjä ja heidän perheitään syrjitään yhteisöissä.

Yksi viidestä kenialaisesta 15-49-vuotiaasta naisesta on kokenut elämässään fyysistä väkivaltaa. Joka neljäs kenialainen nainen on joutunut kumppaninsa pahoinpitelemäksi. Perheväkivaltaa pidetään osana avioliittoa ja perhe-elämää.

Vaikka naisen ympärileikkaus ja naisiin kohdistuva väkivalta on laissa kielletty, ongelmat elävät yhteisöissä. Silpomista tapahtuu edelleen piilotetusti ja yhä nuorempia tyttöjä silvotaan. Poliisi voi olla haluton tutkimaan perheväkivaltatapauksia. Asenteet ja uskomukset johtavat toistuvasti siihen, että naisten koskemattomuutta rikotaan.

Nenäpäivä-kampanjan varoilla tuetaan tyttöjen silpomisen vastaista työtä

Muutos asenteissa tapahtuu aina yhteisön sisällä. Siksi Solidaarisuus tukee kolmea kenialaista järjestöä, jotka ovat tehneet Kisiin alueella jo pitkään töitä naisiin kohdistuvien väkivaltatekojen lopettamiseksi.

Tärkeimmät tavoitteet tyttöjen silpomisen vastaisessa työssä ovat:

-asennemuutos koulutusten avulla yhteisössä

-tietotason lisääminen

-yhteisön vahvistaminen ja toimijuuden kasvattaminen

-päättäjien ja mielipidevaikuttajien mukaan saaminen silpomisperinteen lopettamiseen

Koulutuksella tavoitetaan opettajia, lääkäreitä, viranomaisia, kyläpäälliköitä ja uskonnollisia johtajia. Koulutuksissa keskustellaan silpomisen haitoista, siihen liittyvästä lainsäädännöstä ja keskustellaan miten asiaa voi käsitellä yhteisöissä. Asenteiden muuttuminen vaatii monien erilaisten ryhmien tavoittamista.

Kouluissa järjestetään koululaisryhmiä, joissa vastustetaan tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa. Yhteisöissä tunnistetaan ja koulutetaan vapaaehtoisia puhumaan silpomista vastaan. Lisäksi paikallisten kumppanijärjestöjen osaamista vahvistetaan, jotta he voivat toimia ruohonjuuritasolla yhä tehokkaammin.

Tuloksia saadaan aikaiseksi

Poikien rohkeus puhua tyttöjen kohtaamasta väkivallasta on kasvanut. Ennen koulutusta pojista vain 33 prosenttia uskalsi puhua aiheesta. Koulutuksen jälkeen peräti 70 prosenttia pojista uskaltaa puhua tyttöihin ja naisiin kohdistuvasta väkivallasta.

Koulutuksiin osallistuneista opettajista 60 prosenttia lisäsi tietoa silpomisen haitoista omaan opetukseensa.

66 prosenttia koulutuksiin osallistuneista oppilaista jakaa tietoa silpomisen haittavaikutuksista eteenpäin.

Ole mukana lopettamassa silpomisperinne. Lahjoita: www.nenäpäivä.fi

Asiasanat: ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Silpomisperinteen taustalla vaikuttavat monenlaiset syyt, jotka vaihtelevat maasta, alueesta ja kulttuurista toiseen, usein toisiinsa kietoutuneina. Perinteen poistamiseksi ei siksi ole olemassa yhtä patenttiratkaisua.
Lue lisää »
Miten ilmastokriisin kanssa eletään maailman köyhimmillä ja kuivimmilla alueilla? Solidaarisuuden Viimeinen pisara -pulmapeli haastaa oppilaat ratkomaan kuivuuteen ja ruokaturvaan liittyviä kysymyksiä. Pelin kouluvierailu on tilattavissa maksutta pääkaupunkiseudun kouluihin.
Lue lisää »
 
Suomalaiset lahjoittivat yli 83 000 euroa joulun alla tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön. Kerätyillä varoilla järjestetään silpomisvaarassa oleville tytöille turvaleirejä ja koulutetaan vanhempia silpomisen haitoista.
Lue lisää »
”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »