Etusivu » Ajankohtaiset » Uutiset » Nicaraguan levottomuudet vaikeuttavat hanketyötä

Nicaraguan levottomuudet vaikeuttavat hanketyötä

 
Nicaraguan kuohunta haittaa Solidaarisuuden ja kumppanien tekemää käsityöelinkeinojen kehitystyötä. Työ kuivan alueen pientilallisten ilmastokestävyyden parantamiseksi etenee sunnitelmien mukaan.

”Nicaraguan matkailu on romahtanut ja siksi käsityöläiset ovat menettäneet tärkeimmän asiakaskuntansa”, kiteyttää käsityöhankkeen vetäjä Franklin Sanchez. Valtateillä on kansanliikkeen pystyttämiä tiesulkuja, jotka vaikeuttavat liikkumista. Käsityöläisten tuotteet eivät nyt pääse kauppoihin. Ryöstelyn pelko on pakottanut sulkemaan kauppoja tilapäisesti.

”Kouluttajamme eivät pääse käsityöläisten kyliin tiesulkujen vuoksi”, Franklin Sanchez sanoo. Projekti keskittyy nyt uusien tuotteiden kehittelyyn ja käsityöläisten koulutusta tehdään pääasiassa Estelin kaupungissa, missä hanketiimin jäsenet asuvat.

Somoton pienviljelijöiden kanssa yhteistyössä tehtävä ilmastokestävyystyö jatkuu keskeytyksettä. Nicaraguan sadekausi on juuri alkanut ja viljelijät valmistautuvat kylvöihin. Ruoan tuotannon ylläpitäminen on levottomissa oloissa entistä tärkeämpää.

Nicaraguan kuohunta alkoi huhtikuussa, kun presidentti Ortegan hallitus julkaisi suunnitelman uudistaa sosiaaliturva- ja eläkelakia. Uusi laki korotti sosiaalimaksuja ja alensi eläkkeitä.

Lakia vastaan järjestettiin Managuassa pieni mielenosoitus, jonka poliisi ja sandinistinuoret tukahduttivat väkivaltaisesti. Tämä synnytti kaikkialla maassa uusia mielenosoituksia, joiden yhteydessä poliisi ja hallitusta tukevat aseelliset ryhmät ovat tähän mennessä surmanneet yli 70 ihmistä. Laaja kansanliike vaatii nyt Ortegan ja sandinistihallituksen eroa.

Amerikan valtioiden järjestön ihmisoikeustoimikunta on tuominnut poliisin ja hallitusta tukevien aseellisten ryhmien harjoittaman väkivallan ja laittomat pidätykset.

Solidaarisuuden Nicaraguan maapäällikkö Jukka Pakkala seuraa tilanteen kehittymistä paikan päällä.

Asiasanat: , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Solidaarisuuden uusi vuosikertomus paljastaa, miten sitoutuneella ja tehokkaalla toimintatavalla on mahdollista tukea ihmisiä valtavissakin kriiseissä ja auttaa yhteisöjä puhumaan vaietuista ongelmista.
Lue lisää »
”Tämänkaltaiset näyttelyt saavat meidät arvostamaan ja kunnioittamaan rohkeita ihmisoikeuksien puolustajia”, toteaa galleristi Kirsi Järvinen. Muutoksentekijät-näyttely Galleriapuoti Aistinjyvässä 5.7. asti.
Lue lisää »
 
Solidaarisuus vetoaa yhdessä suomalaisten järjestöjen kanssa ulkoministeri Timo Soiniin, jotta Suomi ottaisi aktiivisesti kantaa Nicaraguan väkivaltaisuuksien lopettamiseksi ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseksi.
Lue lisää »
Solidaarisuuden asiantuntijat keskustelivat Maailma kylässä -festivaalilla ihmisten kanssa muun muassa tyttöjen sukuelinten silpomisesta ja ilmastonmuutoksesta.
Lue lisää »
Nicaraguan kuohunta haittaa Solidaarisuuden ja kumppanien tekemää käsityöelinkeinojen kehitystyötä. Työ kuivan alueen pientilallisten ilmastokestävyyden parantamiseksi etenee sunnitelmien mukaan.
Lue lisää »
Solidaarisuus osallistui tänä vuonna 800 nuorelle järjestetylle Unelmafoorumi-nuorisofestivaalille.
Lue lisää »