Etusivu » Ajankohtaiset » Uutiset » Nicaraguan levottomuudet vaikeuttavat hanketyötä

Nicaraguan levottomuudet vaikeuttavat hanketyötä

 
Nicaraguan kuohunta haittaa Solidaarisuuden ja kumppanien tekemää käsityöelinkeinojen kehitystyötä. Työ kuivan alueen pientilallisten ilmastokestävyyden parantamiseksi etenee sunnitelmien mukaan.

”Nicaraguan matkailu on romahtanut ja siksi käsityöläiset ovat menettäneet tärkeimmän asiakaskuntansa”, kiteyttää käsityöhankkeen vetäjä Franklin Sanchez. Valtateillä on kansanliikkeen pystyttämiä tiesulkuja, jotka vaikeuttavat liikkumista. Käsityöläisten tuotteet eivät nyt pääse kauppoihin. Ryöstelyn pelko on pakottanut sulkemaan kauppoja tilapäisesti.

”Kouluttajamme eivät pääse käsityöläisten kyliin tiesulkujen vuoksi”, Franklin Sanchez sanoo. Projekti keskittyy nyt uusien tuotteiden kehittelyyn ja käsityöläisten koulutusta tehdään pääasiassa Estelin kaupungissa, missä hanketiimin jäsenet asuvat.

Somoton pienviljelijöiden kanssa yhteistyössä tehtävä ilmastokestävyystyö jatkuu keskeytyksettä. Nicaraguan sadekausi on juuri alkanut ja viljelijät valmistautuvat kylvöihin. Ruoan tuotannon ylläpitäminen on levottomissa oloissa entistä tärkeämpää.

Nicaraguan kuohunta alkoi huhtikuussa, kun presidentti Ortegan hallitus julkaisi suunnitelman uudistaa sosiaaliturva- ja eläkelakia. Uusi laki korotti sosiaalimaksuja ja alensi eläkkeitä.

Lakia vastaan järjestettiin Managuassa pieni mielenosoitus, jonka poliisi ja sandinistinuoret tukahduttivat väkivaltaisesti. Tämä synnytti kaikkialla maassa uusia mielenosoituksia, joiden yhteydessä poliisi ja hallitusta tukevat aseelliset ryhmät ovat tähän mennessä surmanneet yli 70 ihmistä. Laaja kansanliike vaatii nyt Ortegan ja sandinistihallituksen eroa.

Amerikan valtioiden järjestön ihmisoikeustoimikunta on tuominnut poliisin ja hallitusta tukevien aseellisten ryhmien harjoittaman väkivallan ja laittomat pidätykset.

Solidaarisuuden Nicaraguan maapäällikkö Jukka Pakkala seuraa tilanteen kehittymistä paikan päällä.

Asiasanat: , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Kuusivuotias Everlyne haettiin silvottavaksi keskellä yötä. Silpomisen jälkeen Everlyne joutui muuttamaan pois isänsä talosta. Hänestä oli tullut kuusivuotiaana yhteisön silmissä nainen.
Lue lisää »
Kenialaisen opettajan Johnson Mokua Mosen taidekerhossa lapset käsittelevät silpomisperinteen nostattamia tunteita ja levittävät tietoa lasten oikeuksista seinämaalauksilla.
Lue lisää »
 
Tyttöjen sukuelinten silpomiseen liittyvät uskomukset istuvat tiukassa ja ylläpitävät perinnettä. Silpomisen uskotaan olevan tytölle hyväksi.
Lue lisää »
Tyttöjen sukuelinten silpominen on perinteisesti ollut siirtymäriitti tytöstä naiseksi. Solidaarisuuden turvaleireillä Keniassa opetetaan, että naiseksi voi kasvaa ilman silpomista.
Lue lisää »
Rachel Ongiri pakotettiin 12-vuotiaana jonoon muiden kylän tyttöjen kanssa. Heidän sukuelimensä silvottiin veistä ja partakoneen terää käyttäen. Ei ollut mitään mahdollisuutta paeta.
Lue lisää »
Miehen jättäminen ja yksinhuoltajaksi ryhtyminen oli rohkea teko, sillä kisii-kulttuurissa yksin asuva nainen ja viisi silpomatonta tytärtä eivät ole arkipäivää.
Lue lisää »