Etusivu » Ajankohtaiset » Uutiset » Nicaraguan levottomuudet vaikeuttavat hanketyötä

Nicaraguan levottomuudet vaikeuttavat hanketyötä

 
Nicaraguan kuohunta haittaa Solidaarisuuden ja kumppanien tekemää käsityöelinkeinojen kehitystyötä. Työ kuivan alueen pientilallisten ilmastokestävyyden parantamiseksi etenee sunnitelmien mukaan.

”Nicaraguan matkailu on romahtanut ja siksi käsityöläiset ovat menettäneet tärkeimmän asiakaskuntansa”, kiteyttää käsityöhankkeen vetäjä Franklin Sanchez. Valtateillä on kansanliikkeen pystyttämiä tiesulkuja, jotka vaikeuttavat liikkumista. Käsityöläisten tuotteet eivät nyt pääse kauppoihin. Ryöstelyn pelko on pakottanut sulkemaan kauppoja tilapäisesti.

”Kouluttajamme eivät pääse käsityöläisten kyliin tiesulkujen vuoksi”, Franklin Sanchez sanoo. Projekti keskittyy nyt uusien tuotteiden kehittelyyn ja käsityöläisten koulutusta tehdään pääasiassa Estelin kaupungissa, missä hanketiimin jäsenet asuvat.

Somoton pienviljelijöiden kanssa yhteistyössä tehtävä ilmastokestävyystyö jatkuu keskeytyksettä. Nicaraguan sadekausi on juuri alkanut ja viljelijät valmistautuvat kylvöihin. Ruoan tuotannon ylläpitäminen on levottomissa oloissa entistä tärkeämpää.

Nicaraguan kuohunta alkoi huhtikuussa, kun presidentti Ortegan hallitus julkaisi suunnitelman uudistaa sosiaaliturva- ja eläkelakia. Uusi laki korotti sosiaalimaksuja ja alensi eläkkeitä.

Lakia vastaan järjestettiin Managuassa pieni mielenosoitus, jonka poliisi ja sandinistinuoret tukahduttivat väkivaltaisesti. Tämä synnytti kaikkialla maassa uusia mielenosoituksia, joiden yhteydessä poliisi ja hallitusta tukevat aseelliset ryhmät ovat tähän mennessä surmanneet yli 70 ihmistä. Laaja kansanliike vaatii nyt Ortegan ja sandinistihallituksen eroa.

Amerikan valtioiden järjestön ihmisoikeustoimikunta on tuominnut poliisin ja hallitusta tukevien aseellisten ryhmien harjoittaman väkivallan ja laittomat pidätykset.

Solidaarisuuden Nicaraguan maapäällikkö Jukka Pakkala seuraa tilanteen kehittymistä paikan päällä.

Asiasanat: , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Tyttöjen ympärileikkaus tapahtuu usein tytön äidin suostumuksella sosiaalisen paineen siivittämänä. Miesten hiljaisuus puolestaan ylläpitää traditiota yhteisöissä.
Lue lisää »
Seksuaalioikeusverkosto on suomalaisten ihmisoikeuksia, tasa-arvoa ja globaalia oikeudenmukaisuutta ajavien järjestöjen muodostama vaikuttajaverkosto, jota koordinoi Väestöliitto. Verkostossa toimivat Amnestyn Suomen osasto, Hivpoint, Ihmisoikeusliitto, Kehys, Monika-Naiset liitto, Naisjärjestöjen keskusliitto, Nytkis, Plan International Suomi, Seta, Sexpo, Solidaarisuus, Suomen UN Women, Suomen World Vision, Vammaiskumppanuus ja Väestöliitto.
Lue lisää »
 
Yritykset, ammattiliitot ja järjestöt kirittävät Suomea säätämään yritysvastuulain - #ykkösketjuun-kampanja käynnistyy tänään.
Lue lisää »
Naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseen tarvitaan naisia ja miehiä. Miehet pitää nähdä naisten liittolaisina, jotka ymmärtävät myös luopua vallastaan ja antaa tilaa naisille.
Lue lisää »
"Erityisen tärkeää minulle on kaikenlaisen väkivallan vastustaminen. On siis itsestäänselvyys, että olen mukana tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaisessa työssä Muutoksentekijänä."
Lue lisää »
"Näyttely tuo lähemmäksi ne yksilöt, jotka ovat nousseet kehittämään sisältä päin omaa kulttuuriaan ja vaatimaan pysyvää muutosta koko yhteisölleen. Nämä yksilöt osoittavat, kuinka hiljaisuuden tabu rikotaan vain ääntä pitämällä", Meeri Koutaniemi kertoo Muutoksentekijät-valokuvanäyttelystään.
Lue lisää »