Etusivu » Ajankohtaiset » Blogi » On joulun ja silpomisen aika

On joulun ja silpomisen aika

 
"Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa."

Joulu on täällä taas, eikä ole epäilystäkään, etteikö tämä olisi vuoden parasta aikaa. Me kaikki rakastamme joulua. Rakastamme lomatunnelmaa, kerääntymistä yhteen rakkaimpien kanssa, hyvää ruokaa sekä riemukkaita hetkiä yhdessä. Täällä Kisiissä nämä kaikki kuuluvat jouluun. Lapset ovat lomalla ja ympärillämme. Oma pesueeni on kasassa ja joka aamu minut hukutetaan suukkoihin ja iltaisin hyvän yön toivotuksiin. Ei ole olemassa ihanampaa aikaa kuin joululoma. 

Mutta tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa. Välittömästi koulujen sulkiessa ovensa, ensimmäiset tytöt silvotaan. Suurin osa tytöistä odottaa vuoroaan tähän hetkeen, lähelle joulua. Todella moni tyttö ympärileikataan nyt ja osa aivan joulun alla, jotta he ehtivät toipua. Parantumisen jälkeen vietettävää suurta, naiseksi kasvamisen “Ulostulo”-seremoniaa juhlitaan heti vuodenvaihteen jälkeen.  

Tämä on strategista monin tavoin. 

Tytöille ostetaan uusia vaatteita juhlaseremoniaa varten ja he voivat käyttää niitä jo joululomalla. 

Tyttöjen “Ulostulo”-seremoniassa ihmiset voivat jatkaa joulun herkuttelua syömällä ja juomalla hyvin. 

Ja tärkeintä on se, että nämä leikatut tytöt ovat valmiita ottamaan Jeesuksen vastaan, kun hän syntyy jouluna. 

Ihmisiltä puuttuu vielä paljon tietoa tyttöjen sukuelinten silpomisen haittavaikutuksista. Kerron haitoista kaikkialla ja joka käänteessä. Opetan kirkossa sunnuntain pyhäkoulussa lapsille silpomisen negatiivisista seurauksista. 

Suurin osa näistä lapsista ei ole kuullut silpomisen haitoista aikaisemmin. 

Minä ja kirkkomme nuorista välittävä pastori olemme lyöneet hynttyyt yhteen. Hän antoi meille palstatilaa kirkon lehteen ja sitä kautta voimme saada äänemme kuuluviin laajalle joukolle ja tavoittaa mahdollisimman monta ihmistä. 

Meidän on liittouduttava, jotta voimme nousta toimenpidettä vastaan. 

Meillä kaikilla on hyödynnettävissä olevia kanavia taistella silpomisperinnettä vastaan. 

Meidän on käytettävä kaikki mahdolliset keinot, jotta joulun vietosta Kisiissä tulisi juhla, jossa keskitytään joulun sanomaan eikä tyttöjen sukuelinten silpomiseen. 

 

Teksti: Grace Kerubo
Kuvat: Aino Huhtaniemi, Sarah Waiswa
Suomennos ja editointi: Ada Bergroth

Auta Gracea silpomisen vastaisessa työssä.

 

Asiasanat: , , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
 
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »
Kolmen tyttären isän unelmana on, ettei yhdenkään tytön tarvitsisi joutua silvotuksi. Ei nyt joulunpyhien alla, eikä muinakaan ajankohtina. ”Visiomme on kasvattaa silpomaton sukupolvi ja saada silpomisperinne lopulliseen päätökseensä”, kertoo Bernard…
Lue lisää »
Pienten siskosten, Vivianin ja Michellen, sukuelinten silpominen oli jo lyöty lukkoon, mutta lopulta isän pää kääntyi. Nyt isä Jared taistelee silpomisperinteen lopettamiseksi.
Lue lisää »
Kuusivuotias Everlyne haettiin silvottavaksi keskellä yötä. Silpomisen jälkeen Everlyne joutui muuttamaan pois isänsä talosta. Hänestä oli tullut kuusivuotiaana yhteisön silmissä nainen.
Lue lisää »