Etusivu » Ajankohtaiset » Uutiset » Pulmapeli ilmastokriisin käsittelyyn oppitunneilla

Pulmapeli ilmastokriisin käsittelyyn oppitunneilla

 
Miten ilmastokriisin kanssa eletään maailman köyhimmillä ja kuivimmilla alueilla? Solidaarisuuden Viimeinen pisara -pulmapeli haastaa oppilaat ratkomaan kuivuuteen ja ruokaturvaan liittyviä kysymyksiä. Pelin kouluvierailu on tilattavissa maksutta pääkaupunkiseudun kouluihin.

Solidaarisuus ja Viimeinen pisara -peli herättivät suurta kiinnostusta Educa-messujen kävijöiden keskuudessa.

Solidaarisuuden tämän vuoden messuständillä esiteltiin järjestön toiminnan ohella Viimeinen pisara -pulmapeli, jonka tiimoilta on syksystä 2018 lähtien tehty kouluvierailuja pääkaupunkiseudun yläkouluihin ja lukioihin. Ständillä messuvieraat pääsivät myös kokeilemaan, miten tehtäviä ratkotaan käytännössä.

Viimeinen pisara -pelin ideana on saada oppilaat ymmärtämään veden merkitys jokapäiväisessä elämässä. Aitojen tarinoiden kautta kaukaiselta tuntuvat ongelmat tulevat hyvin lähelle.

Viimeisen pisaran teemat pitävät sisällään erilaisia pelejä ja pulmatilanteita, jotka kehittävät samalla esimerkiksi oppilaiden ryhmätyötaitoja, ongelmanratkaisukykyjä, tekstinlukutaitoa ja matemaattista osaamista.

Viimeinen pisara -kouluvierailua tarjotaan maksutta pääkaupunkiseudun yläkouluille ja lukioille, minkä lisäksi peli ja sen teemat on mahdollista ottaa myös koulujen päivätyökeräyksen kohteeksi. Oppituntien pituudeksi suositellaan 90 minuuttia (minimi 75 minuuttia), jolloin jää aikaa pelin aiheiden purkamisella ja käsittelylle koko luokan yhteisenä loppukeskusteluna.

Viimeinen pisara -pulmapelin voi tilata maksutta pääkaupunkiseudun yläkouluihin ja lukioihin. Solidaarisuuden kouluttamat kouluvierailijat ohjaavat pelin ja pitävät oppitunnin.

Moni messuilla vieraillut opettaja tarttuikin tilaisuuteen tilata omalle koululleen kouluvierailu tai myöhemmin keväällä julkaistava Viimeinen pisara -materiaalipaketti.

Viimeinen pisara -materiaalipaketin avulla opettajat voivat käsitellä pulmapelin teemoja oppilaiden kanssa joko erillisinä kokonaisuuksina tai jatkona kouluvierailulle. Materiaalipaketti on tilattavissa ympäri Suomea.

Viimeinen pisara -pelistä ilmestyy myöhemmin tänä vuonna helpotettu versio, joka sopii myös alakoulun kuutosluokkalaisille.

Suomen johtava opetus- ja kasvatusalan Educa-messut keräävät vuosittain saman katon alle ison joukon opettajia, kasvattajia, kouluttajia ja opiskelijoita eri puolilta Suomea. Myös Solidaarisuus oli mukana viime viikolla järjestetyssä tapahtumassa Kansalaisvaikuttamisen torilla yhdessä muiden järjestöjen kanssa.

Lisätiedot Viimeinen pisara -pelistä ja kouluvierailuiden varaukset:

Liisa Nerg
Vapaaehtoistoiminnan ja globaalikasvatuksen suunnittelija
+358 50 526 2720
Liisa.Nerg@solidaarisuus.fi

 

Viimeinen pisara -pulmapeliä tilattiin ahkerasti kouluihin Educa-messuilla.

Teksti: Tiia Kostiainen
Kuvat: Ada Bergroth

Asiasanat: , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Silpomisperinteen taustalla vaikuttavat monenlaiset syyt, jotka vaihtelevat maasta, alueesta ja kulttuurista toiseen, usein toisiinsa kietoutuneina. Perinteen poistamiseksi ei siksi ole olemassa yhtä patenttiratkaisua.
Lue lisää »
Miten ilmastokriisin kanssa eletään maailman köyhimmillä ja kuivimmilla alueilla? Solidaarisuuden Viimeinen pisara -pulmapeli haastaa oppilaat ratkomaan kuivuuteen ja ruokaturvaan liittyviä kysymyksiä. Pelin kouluvierailu on tilattavissa maksutta pääkaupunkiseudun kouluihin.
Lue lisää »
 
Suomalaiset lahjoittivat yli 83 000 euroa joulun alla tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön. Kerätyillä varoilla järjestetään silpomisvaarassa oleville tytöille turvaleirejä ja koulutetaan vanhempia silpomisen haitoista.
Lue lisää »
”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »