Etusivu » Ajankohtaiset » Osaajat kertovat » Rael haluttiin ympärileikata salaa kesken synnytyksen

Rael haluttiin ympärileikata salaa kesken synnytyksen

 
Rael Kemunto Nyagwokan anoppi oli valmis silpomaan miniänsä sukuelimet ja salaa kesken synnytyksen. Nykyään naiset tekevät yhdessä silpomisen vastaista työtä – äitinä ja isoäitinä, jotka haluavat pienokaisille hyvän tulevaisuuden.

Rael Kemunto Nyagwokalla, 27, ei ollut paljoa ystäviä koulussa. Se oli Raelin vanhempien syytä.

Oppilaat käänsivät selkänsä Raelille, pilkkalauseet lensivät ja hänen perheelleen naurettiin. Kaikki tämä, koska Rael oli erilainen kuin valtaosa ikätovereistaan.

Raelia ei nimittäin ole ympärileikattu. Hänen vanhempansa olivat päättäneet, ettei heidän tyttärensä tulisi kärsimään sukuelinten silpomisen haitoista.

Päätöksen myötä Rael on saanut kannettavakseen silpomattoman tytön leiman, johon on liittynyt kisii-yhteisössä paljon ennakkoluuloja. Se on typerän, huonotapaisen, vastuuttoman ja keskenkasvuisen tytön leima, joka on näyttäytynyt koulun pihalla ilkkumisena ja yksinäisyytenä.

Tuo leima on seurannut häntä myös avioliittoon. Vaikka mies ajaa silpomisen lopettamista vaimonsa rinnalla, appivanhemmat eivät ole koskaan hyväksyneet poikansa päätöstä avioitua silpomattoman naisen kanssa.

Anopin mukaan miniä ei olisi vakavasti otettava nainen niin pitkään kun häntä ei ole ympärileikattu.

”Anoppini mielestä tyttö aikuistuu vasta, kun hänet ympärileikataan. Hän sanoi, etteivät he muiden naisten kanssa kertoisi minulle salaisuuksiaan. Hän ei puhuisi minulle, koska en ollut riittävän kypsä hänen seuraansa,” Rael muistelee.

Appiukko on ollut vaimonsa kanssa samoilla linjoilla. Hän halveksi Raelia ja tämän perhettä.

”Hän sanoi, ettei olisi koskaan halunnut minua osaksi perhettään.”

 

27-vuotias Rael on kohdannut syrjintää silpomattomuutensa vuoksi.

Aie silpoa kesken synnytyksen

Anoppi ei tyytynyt pelkästään paheksumaan silpomatonta miniäänsä. Hän oli valmis tarttumaan toimiin tehdäkseen Raelista toiveidensa mukaisen vaimon.

Hän pyysi sairaanhoitajia ja lääkäriä ympärileikkaamaan Raelin synnytyksen yhteydessä saadakseen lapsenlapsilleen kunniallisen äidin.

Rael kertoo, että salaa synnytyksen yhteydessä tehtyä ympärileikkausta perustellaan sillä, ettei äiti muiden kipujen ohella huomaa silpomista. Kyseinen toimitus ei ole täysi harvinaisuus kisii-yhteisössä.

Onnekseen Rael säästyi leikkaukselta. Sairaalanhenkilökunta oli kysynyt aviomieheltä, oliko mies samaa mieltä äitinsä kanssa.

Pöyristynyt mies kielsi leikkauksen. Rael sai kuulla anoppinsa aikeista vasta päästyään kotiin sairaalasta.

Anoppi puolusti suunnitelmaansa sillä, että muuten Rael pysyisi huonomaineisena typeryksenä.

”Kysyin häneltä, miten alapääni ja älyni liittyvät toisiinsa. Onko hänet koulutettu alapäästä käsin? Mitä hän oikein haluaa alapääni vielä tekevän? Olen jo synnyttänyt poikia ja tyttären. Onko vielä jokin tehtävä, jota alapääni ei ole tehnyt?” Rael listaa turhautuneena.

Hermostuminen anopille kannatti.

”Siitä päivästä pitäen hän on kunnioittanut minua.”

Yhtenä perheenä silpomista vastaan

Raelin tytär on nyt 2,5-vuotias. Äiti ei aio silpoa tytärtään, vaikka on saanut itse maistaa kiusaamista, jonka kohteeksi silpomattomat tytöt voivat joutua. Hän tietää, että kiusaaminen on pieni hinta, verrattuna niihin kipuihin, joiden kanssa silvotut naiset elävät.

”Olen onnekas, ettei minua ole silvottu. Vaikka minulle naurettiin, se ei kiinnostanut minua. Vanhempieni viesti oli minulla mukana sydämessä, tiesin, että he olivat säästäneet minut vääryydeltä. Aion puhua silpomista vastaan niin kauan, että tapa on pyyhkiytynyt kokonaan pois.”

Vakaa luottamus omaan sanomaan auttaa myös muita muuttamaan mielipiteitään.

Rael tekee silpomisen vastaista työtä vapaaehtoisena Thumpissa. Kuvassa hän poseeraa yhdessä muiden thumpin vapaaehtoisten sekä Solidaarisuuden viestintäpäällikkö Siru Auran kanssa.

 

”Vanhempani eivät muuttaneet mieltään suhteeni, eivät silloinkaan, kun menimme tapaamaan isoäitiäni, joka olisi halunnut, että minut silvotaan. Vanhempani sanoivat, että heidän lapsensa saavat olla sellaisia kuin ovat,” Rael kertoo.

”Lopulta isoäitini kunnioitti heitä ja heidän päätöstään. Samalla vakaumuksella olen vastustanut, jos joku on vaatinut tyttäreni silpomista.”

Nyt Raelin anoppi on muuttanut mielensä silpomisen suhteen. Hän ei halua enää nähdä tyttöjä leikattavan. Hän toivoo, että lapset ja hänen lapsenlapsensa saisivat kasvaa sellaisina kuin he ovat. Samalla Raelin käly on säästänyt tyttärensä silpomiselta.

Niin ikään Raelia halveksinut appiukko on kääntänyt myös kelkkansa. Apesta on tullut yhteisössään aktiivinen toimija silpomista vastaan. Hän toimii nykyään vapaaehtoisena Solidaarisuuden kumppanijärjestö Thumpissa.

”Kerran Thumpin kokouksessa appiukkoni nousi kiittämään vanhempiani, jotka eivät olleet silponeet lapsiaan. Hän kehui heitä ja sanoi, että he tiesivät jo silloin, mitä tekivät. Se kiitos kuului myös silpomisen vastaiselle työlle Kisiissä. Ennen appeni kohautti olkiansa, jos joku sanoi, ettei tyttöjä saisi silpoa. Nyt hän tekee aktiivisesti töitä, jotta tämä viesti leviäisi laajalle.”

 

teksti: Vilma Vuorio

haastattelu ja kuvat: Siru Aura

Haluatko auttaa lopettamaan silpomisen?

25 € lahjoitussummalla äiti pääsee kahden päivän koulutukseen silpomisen haittavaikutuksista
50 € lahjoitussummalla 12 oppilasta pääsee silpomista käsittelevään työpajaan
100 € lahjoitussummalla tyttö pääsee leirille koulujen loma-aikoina, jolloin hän olisi vaarassa joutua silvotuksi

Lahjoita täällä.

Asiasanat: , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Tabitha Onsare on erityisopettaja, joka liittyi silpomisen vastaiseen rintamaan puolustaakseen oppilaidensa oikeuksia.
Lue lisää »
Äärimmäisen kuivuudenkin keskellä on mahdollista selvitä, kun uusia ratkaisuja otetaan rohkeasti käyttöön. Kuivuutta hyvin sietävän sisalin viljelyn aloittaminen Somalimaassa on oiva esimerkki toimivasta taistelusta kuivuutta vastaan.
Lue lisää »
 
Kouluille suunnattu Viimeinen pisara -pakohuonepeli pistää oppilaat miettimään veden merkitystä. Parhaimmillaan se motivoi keksimään ratkaisuja kuivuuskysymykseen.
Lue lisää »
”Olin ylpeä itsestäni, sillä isoisäni kehotti minua olemaan kuuntelematta muiden mielipiteitä.”
Lue lisää »
Olen muuttunut ikävuosien karttuessa. Tiedän, etten voi ottaa enää passiivista sivustaseuraajan roolia, kuten ennen. En voi osallistua juhliin tai nauttia perinteestä, joka vahingoittaa pieniä tyttöjä. Toivon kyläni jokaiselle tytölle silpomisesta vapaata joulua.
Lue lisää »
Rachel Kemunto Utuira on kuuden lapsen äiti, joka ei halua enää synnyttää kovien kipujensa takia. Hän taistelee tyttöjen sukuelinten silpomista vastaan vapaaehtoisena terveydenhoitajan työtä tehden kisii-yhteisössä.
Lue lisää »