Etusivu » Ajankohtaiset » Osaajat kertovat » Selviytyminen alkaa, kun häpeästä on vapauduttu

Selviytyminen alkaa, kun häpeästä on vapauduttu

 
Kuvanveistäjä ja vaatesuunnittelija Goa von Zweygbergk on lähtenyt silpomattomuuden puolustajaksi. Hän haluaa olla murtamassa vaikenemisen ja häpeän kulttuuria. Kevään aikana hän antaa vaatemerkkinsä alla myytyjen turbaanien tuotosta 10 prosenttia Silpomaton-kampanjalle.

”Rakastan sanaa repair, korjata. Vaatteita, taloja ja ihmissuhteitakin voi korjata. Ne kaikki voivat eheytyä pitkänkin ajan päästä. On ihanaa ajatella, että korjaaminen on mahdollista”, pohtii Goa von Zweygbergk.

Goa on kuvanveistäjä, vaatesuunnittelija ja esimerkiksi kuvajournalisti Meeri Koutaniemen ”hoviturbaanintekijä”. Hän tekee Defender-vaatemerkillensä mielekästä muotia, joka valmistuu kierrätyskankaista ja -vaatteista.

”Kun olen keski-ikäistynyt, olen huomannut, että käy raskaammaksi säilyttää usko siihen, että omilla pienillä valinnoilla arjessa olisi merkitystä. Lähtien ihan siitä, että jaksaako kierrättää metallit, muovit ja paperit omiin astioihinsa. Nimeän Defenderiksi sen, joka suojelee uskoani, kun se on heikko tai horjuu. Haluan ajatella, että on joku, joka on vahvempi kuin minä.”

 

Jokainen Defender-turbaani on uniikki. Goa muotoilee niitä niin pitkään, että ne asettuvat kukin omaan muotoonsa.

 

Pienillä valinnoilla on kuitenkin paljon merkitystä. Kuten näkee Goan omasta vaatemerkistäkin. Defender on saanut alkunsa jostain, mikä voi vaikuttaa merkityksettömältä – hävikkivaatteiden merestä. Asioita korjaamalla ja muokkaamalla on mahdollista saada aikaan jotain uutta ja kaunista.

On olemassa kuitenkin myös asioita, jotka ovat peruuttamattomia.

”Tyttöjen sukuelinten silpominen on kokemus, jota ei voi korjata, vaikka siitä voi selviytyä. Sen takia sitä ei pidä tapahtua. Meidän on tehtävä kaikkemme, ettei yksikään tyttö tule silvotuksi. Teon peruuttamattomuus viiltää minua syvältä.”

Tehdään kenialaistytöt näkyviksi

Goa on valmistanut kierrätyskankaista ja -vaatteista turbaaneita noin neljän vuoden ajan. Päähineet ovat tulleet tutuksi esimerkiksi Meeri Koutaniemen päällä. Kevään aikana turbaanit saavat uutta painoarvoa. Kuka tahansa voi olla turbaanin ostamalla mukana silpomisen vastaisessa työssä.

Maaliskuusta toukokuuhan 2017 Goa lahjoittaa 10 prosenttia Defender-turbaanien tuotosta Silpomaton-kampanjalle.

Tyttöjen ympärileikkausten vastainen työ on lähellä Goan sydäntä, sillä hän tietää miltä tuntuu tulla satutetuksi.

”Olen ollut huomaavinani, että joillekin sukuelinten silpominen tuntuu Suomessa kaukaiselta asialta, eikä se välttämättä siksi kosketa. Mutta ihmiset, jotka ovat kohdanneet seksuaalista hyväksikäyttöä, voivat löytää yhtymäkohdan tähän asiaan.”

 

Defenderin tuotteita on myynnissä Kalliossa sijaitsevassa HOOD-kaupassa.

 

Niin silpominen kuin seksuaalinen hyväksikäyttökin ovat vaikeita aiheita, joista keskusteleminen ei ole helppoa. Goa toivoisi, ettei kenenkään tarvitsisi vaieta ja kantaa sisällään häpeää sen takia, että jokin kokemus on muille ihmisille vaikea kohdata.

”Uskon, että selviytyminen alkaa siitä, että ihmisellä on mahdollisuus olla kosketuksissa kaikkein vaikeimpien ja kipeimpien asioiden kanssa. Tunteet ovat varmasti eri näköiset ympärileikatulla tytöllä ja esimerkiksi seksuaalisesti häväistyllä ihmisellä meidän kulttuurissamme. Mutta uskon, että kumpaankin liittyy hahmottamattomia, kipeitä, valtavia tunteita, jotka jäävät ihmisen sisälle möykyksi. Kun häpeän saa kohdata ja tulla sinuiksi sen kanssa, siitä vapautuu ja siitä voi selviytyä. Se edellyttää rinnallakulkijan ja sen, että ihminen tulee nähdyksi.”

Goa haluaa nyt tehdä näkyväksi kenialaiset tytöt.

”Kannan sisälläni kuvaa pienestä tytöstä, jonka elämä voi muuttua. Minun sisälläni asuu se pieni ihminen. Annan hänen näkyä mielessäni.”

Unelmana onnellinen vanhuus

Korjaamisesta ammentava Goa uskoo myös siihen, että ihmisellä on voimavaroja selviytyä.

Hän on kokenut kipua ja kantanut häpeää, mutta hän on saanut tukea ja apua, joiden myötä hän on selvinnyt.

”Olen kiitollinen siitä, että saan elää. Olen 52-vuotias ja elän unelmieni elämää. En ole koskaan toivonut sen enempää kuin, että saisin herätä aamulla ja minulla olisi hyvä olla”, hän kertoo hymyillen.

 

”Nimeän Defenderiksi sen, joka suojelee uskoani, kun se on heikko tai horjuu.”

 

Hänellä on nyt yksi unelma, jonka hän toivoo saavuttavansa.

”Unelmoin siitä, että saan olla onnellinen vanhus. Vanhat ihmiset ovat usein niin katkeria. Vanhuus ei ole ihana asia aina. Harva ihminen saa elää vanhaksi ja olla kiitollinen elämästään.”

Onnellista vanhuutta hän toivoo kaikille ihmisille maailmassa.

”Haluan olla onnellinen vanhus. Sellainen, jonka katse syttyy, kun lapsenlapset tulevat kylään. Nyt on sellainen olo, että ollaan matkalla siihen.”

Osallistu Silpomattomuuden puolustajat -kampanjaan ja hanki oma Defender-turbaani HOOD-liikkeestä, Kolmas Linja 12, Helsinki. Kuvaa itsesi turbaani päässä ja jaa se saatteilla #Muutoksentekijä, #Silpomaton ja #DefenderFashion.

teksti ja kuvat: Vilma Vuorio

Asiasanat: , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Tabitha Onsare on erityisopettaja, joka liittyi silpomisen vastaiseen rintamaan puolustaakseen oppilaidensa oikeuksia.
Lue lisää »
Äärimmäisen kuivuudenkin keskellä on mahdollista selvitä, kun uusia ratkaisuja otetaan rohkeasti käyttöön. Kuivuutta hyvin sietävän sisalin viljelyn aloittaminen Somalimaassa on oiva esimerkki toimivasta taistelusta kuivuutta vastaan.
Lue lisää »
 
Kouluille suunnattu Viimeinen pisara -pakohuonepeli pistää oppilaat miettimään veden merkitystä. Parhaimmillaan se motivoi keksimään ratkaisuja kuivuuskysymykseen.
Lue lisää »
”Olin ylpeä itsestäni, sillä isoisäni kehotti minua olemaan kuuntelematta muiden mielipiteitä.”
Lue lisää »
Olen muuttunut ikävuosien karttuessa. Tiedän, etten voi ottaa enää passiivista sivustaseuraajan roolia, kuten ennen. En voi osallistua juhliin tai nauttia perinteestä, joka vahingoittaa pieniä tyttöjä. Toivon kyläni jokaiselle tytölle silpomisesta vapaata joulua.
Lue lisää »
Rachel Kemunto Utuira on kuuden lapsen äiti, joka ei halua enää synnyttää kovien kipujensa takia. Hän taistelee tyttöjen sukuelinten silpomista vastaan vapaaehtoisena terveydenhoitajan työtä tehden kisii-yhteisössä.
Lue lisää »