Etusivu » Ajankohtaiset » Osaajat kertovat » Silpomisperinnettä käsitellään taiteen avulla

Silpomisperinnettä käsitellään taiteen avulla

 
Kenialaisen opettajan Johnson Mokua Mosen taidekerhossa lapset käsittelevät silpomisperinteen nostattamia tunteita ja levittävät tietoa lasten oikeuksista seinämaalauksilla.

Kenialaisen koulun ulkoseinät on maalattu ihmisoikeuksia käsittelevillä teemoilla. Työt ovat syntyneet seinille koulun taidekerhon toimesta, jossa taide ja piirtäminen ovat välineitä yhteiskunnan asettamien haasteiden käsittelyssä. Samalla taidekerhoon osallistuvat lapset oppivat omista oikeuksistaan. Tekemällä ihmisoikeuksia käsitteleviä muraaleja, taidekerholaiset muistuttavat kaikkia muitakin oppilaita vaatimaan itselleen kuuluvia oikeuksia.

Naom on säästynyt silpomiselta. Hän haluaa seinämaalauksilla levittää tietoa muille lapsille heidän oikeuksistaan.

13-vuotias Naom on kahdestakymmenestä jäsenestä koostuvan taidekerhon johtaja ja todella lahjakas piirtäjä. Hän esittelee vihkoaan, jonne hän on koonnut piirustuksiaan. Yhdessä kuvassa on ympärileikattu tyttö, joka on vuotanut kuoliaaksi. Toisessa kuvassa lukee “AIDS kills”. Kuvia löytyy myös linnuista, puista ja omasta kodista. Naomin vihkoa selaamalla huomaa, miten tärkeä työväline piirtäminen voi olla vaikeiden asioiden nostattamien tunteiden käsittelyssä.

Jokainen ohikulkija näkee taidekerhon lasten maalaaman teoksen viestin. Opettaja Johnson Mokua Mose on ylpeä lasten töistä.

 

“Piirtäminen on tärkeää, koska se on näkyvä, mutta hiljainen kommunikaation muoto”, sanoo Naomin opettaja-taiteilija Johnson Mokua Mose. Hänestä on hienoa, että piirretyt ohjeet pysyvät ihmisten nähtävillä. Esimerkiksi jos talon seinässä on naisten ympärileikkausta vastustava muraali, jokainen ohikulkija näkee sen, oli sitten päivä tai yö.

13-vuotias Naom (oik.) pitää taidekerhoa opettajansa Johnson Mokua Mosen johdolla.

Naomia ei itseään ole ympärileikattu, mutta hän tuntee monia tyttöjä, jotka on.

Nykyään Naom voi puhua asiasta perheenjäsenten ja niiden ystävien kanssa, joiden mielestä ympärileikkaus on väärin. Ennen Naom ajatteli useiden ystäviensä tavoin, että tyttöjen ympärileikkaaminen on jotenkin oikein, mutta nyt monet ovat opetuksen ja silpomiselta suojelevien leirien kautta huomanneet, miten vaarallinen, pelottava ja surullinenkin toimenpide on.

Isona Naom haluaisi olla sairaanhoitaja sairaalassa ja hän haluaisi auttaa tyttöjä, jotka on ympärileikattu. Hänen unelmanaan on piirtää paljon ja matkustaa Amerikkaan.

Teksti: Kirsikka Manninen
Haastattelut ja kuvat: Ulla Sarén
Litterointi: Henna Sahlberg

Katso videolta, millaisia kuvia Naom on piirtänyt vihkoonsa:

Asiasanat: , , , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
 
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »
Kolmen tyttären isän unelmana on, ettei yhdenkään tytön tarvitsisi joutua silvotuksi. Ei nyt joulunpyhien alla, eikä muinakaan ajankohtina. ”Visiomme on kasvattaa silpomaton sukupolvi ja saada silpomisperinne lopulliseen päätökseensä”, kertoo Bernard…
Lue lisää »
Pienten siskosten, Vivianin ja Michellen, sukuelinten silpominen oli jo lyöty lukkoon, mutta lopulta isän pää kääntyi. Nyt isä Jared taistelee silpomisperinteen lopettamiseksi.
Lue lisää »
Kuusivuotias Everlyne haettiin silvottavaksi keskellä yötä. Silpomisen jälkeen Everlyne joutui muuttamaan pois isänsä talosta. Hänestä oli tullut kuusivuotiaana yhteisön silmissä nainen.
Lue lisää »