Etusivu » Ajankohtaiset » Blogi » Silpomisperinteen lopettamiseen ei ole yhtä patenttiratkaisua

Silpomisperinteen lopettamiseen ei ole yhtä patenttiratkaisua

Maria Väkiparta

Muut kirjoitukset »
 
Silpomisperinteen poistamiseksi ei ole olemassa yhtä ratkaisun avainta, vaan tarvitaan nippu erilaisia avaimia.

Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomista on pyritty ehkäisemään vuosikymmeniä terveysriskeistä valistamalla.

1990-luvulla kansainvälinen yhteisö alkoi puhua silpomisesta yhä useammin ihmisoikeusrikkomuksena, jonka seurauksena se kriminalisoitiin monessa maassa.

Kriminalisoinnin vaikutukset eivät aina ole olleet toivotunlaisia: tyttöjä silvotaan yhä nuorempina, lähetetään naapurimaihin silvottaviksi, eikä silpomisesta aiheutuneita terveysongelmia uskalleta hoidattaa rikosseuraamusten pelossa.

Vallitseva käsitys on, että rikosseuraamuspelote ja tieto terveysriskeistä tukevat silpomisen ehkäisyä parhaiten silloin, kun silpomista ylläpitävät sosiaaliset normit ovat alkaneet murentua muiden toimenpiteiden seurauksena.

Silpomisperinnettä ylläpitävät syyt vaihtelevat kulttuureittain

Silpomisperinteen taustalla vaikuttavat monenlaiset syyt, jotka vaihtelevat maasta, alueesta ja kulttuurista toiseen, usein toisiinsa kietoutuneina. Perinteen poistamiseksi ei siksi ole olemassa yhtä patenttiratkaisua.

Ehkäisykeinot on räätälöitävä sen mukaan, mitkä syyt ja uskomukset ylläpitävät silpomista kussakin yhteisössä.

Mikäli silpomisella esimerkiksi ylläpidetään kulttuurista identiteettiä, on pohdittava millaisia kulttuurin muita elementtejä vaalivia vaihtoehtoisia ’siirtymäriittejä’ tytöstä naiseksi voidaan kehittää.

Usein silpomista harjoitetaan uskonnon nimissä, vaikka mikään uskonto ei sitä vaadi. Silloin on vaikutettava uskonnollisten johtajien tulkintoihin pyhistä teksteistä ja tuettava heidän julkista valistustyötään.

Mikäli silpomisen avulla halutaan varmistaa tytön neitsyys, on lisättävä ymmärrystä siitä, ettei siveys asu jalkojen vaan korvien välissä, ja tytöt ja naiset kykenevät halutessaan itse kontrolloimaan esiaviollisia suhteitaan.

Mikäli silpomisen uskotaan lisäävän hygieenisyyttä ja suojelevan emätintä taudeilta tai lialta, tarvitaan terveydenhoidon ammattilaisia murtamaan näitä myyttejä.

Sosiaalinen paine yhteinen nimittäjä

Yhdistävä nimittäjä monissa silpomista harjoittavissa yhteisöissä on sosiaalinen paine jatkaa perinnettä, ja pelko tyttären ja perheen syrjimisestä, ellei näin tehdä.

Sosiaalisen normin murtaminen edellyttää, että luopumista harkitsevat ja luopumispäätöksen tehneet perheet kertovat aikeistaan kollektiivisesti ja julkisesti, ja moraaliset johtajat tukevat luopumispäätöstä julkisilla kannanotoillaan.

Kylien kollektiivinen julistus luopua silpomisesta on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi kitkeä haitallista perinnettä.

Vanhemmat eivät perinteen jatkamisella pyri turvaamaan vain sosiaalista hyväksyntää, vaan myös tyttärensä avioliittokelpoisuuden, jonka ehtona silpominen ja sen ’tuottama’ neitsyys ja puhtaus usein on.

Syvästi patriarkaalisissa yhteisöissä avioliitto on edelleen naisen taloudellisen ja sosiaalisen turvan varmin tae. Sen lisäksi, että Solidaarisuus kumppaneineen purkaa silpomista ylläpitäviä uskomuksia, tukee FGM-lakien säätämistä ja toimeenpanoa, teemme työtä naisten taloudellisen roolin vahvistamiseksi ja siten avioliittoriippuvaisuuden purkamiseksi.

Kun nainen voi elättää itsensä omalla työllään ilman pelkoa syrjinnästä tai väkivallasta, vanhempien ei tarvitse vaarantaa tyttärensä terveyttä taatakseen hänelle taloudellisesti turvatun tulevaisuuden.

Asiasanat:

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Silpomisperinteen taustalla vaikuttavat monenlaiset syyt, jotka vaihtelevat maasta, alueesta ja kulttuurista toiseen, usein toisiinsa kietoutuneina. Perinteen poistamiseksi ei siksi ole olemassa yhtä patenttiratkaisua.
Lue lisää »
Miten ilmastokriisin kanssa eletään maailman köyhimmillä ja kuivimmilla alueilla? Solidaarisuuden Viimeinen pisara -pulmapeli haastaa oppilaat ratkomaan kuivuuteen ja ruokaturvaan liittyviä kysymyksiä. Pelin kouluvierailu on tilattavissa maksutta pääkaupunkiseudun kouluihin.
Lue lisää »
 
Suomalaiset lahjoittivat yli 83 000 euroa joulun alla tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön. Kerätyillä varoilla järjestetään silpomisvaarassa oleville tytöille turvaleirejä ja koulutetaan vanhempia silpomisen haitoista.
Lue lisää »
”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »