Etusivu » Ajankohtaiset » Osaajat kertovat » Siskokset säästyivät täpärästi silpomiselta

Siskokset säästyivät täpärästi silpomiselta

 
Pienten siskosten, Vivianin ja Michellen, sukuelinten silpominen oli jo lyöty lukkoon, mutta onneksi tyttöjen isän pää kääntyi. Nyt isä Jared taistelee itse silpomisperinteen lopettamiseksi.

Tapasimme viime huhtikuussa suloiset siskokset 9-vuotiaan Vivianin ja 7-vuotiaan Michellen.

Heidän isänsä oli jo kevättalvella päättänyt, että tytöt ympärileikataan huhtikuun loman aikana. Kuten lähes jokaisessa kisiiläisperheessä, silpominen oli jo pitkään ollut itsestään selvä osa suvun jokaisen naisen ja tytön elämää.

 

Michelle (vas.) 7-vuotiaana ja siskonsa Vivian 9-vuotiaana.

Juuri ennen huhtikuuta tyttöjen isä osallistui Solidaarisuuden järjestämään tilaisuuteen. Siellä hän sai kuulla, mitä silpominen oikeasti tarkoittaa ja minkälaisia pitkäaikaisia seurauksia sillä on tyttöjen kasvulle ja terveydelle.

”Käytyäni koulutuksen ymmärsin, että tyttöjen sukuelinten silpominen on väärin. Mieleni muutti silpomisesta aiheutuvat terveyshaitat”, Jared kertoo.

 

Isä Jared tyttärensä Michellen kanssa.

 

Nyt Jared taistelee silpomisperinteen lopettamiseksi. Hän kouluttaa yhteisöään silpomisen haitoista, jottei yhdenkään tytön tarvitsisi kokea sitä, mitä Michelle ja Vivian melkein kokivat.

”Silpomista on tehty perinteen vuoksi, eivätkä vanhemmat sukupolvet ole tienneet sen haitoista”, hän kertoo.

Hän näkee, että tiedon leviäminen on avain perinteen loppumiselle.

”Jos ihmiset tietävät silpomisen haitoista, he eivät vie tyttäriään ympärileikattavaksi”

 

Vivian ja Michelle ovat nyt turvassa silpomiselta ja saavat keskittyä rakastamiinsa asioihin, kuten matematiikkaan ilman kipuja ja pelkoa.

 

Vivian ja Michelle ovat nyt turvassa silpomiselta.

Auta meitä kouluttamaan lasten vanhempia, jotta muutkin tytöt säästyisivät sukuelinten silpomiselta.

 

teksti: Henna Sahlberg
kuvat: Ulla Sarén

Asiasanat: , , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
 
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »
Kolmen tyttären isän unelmana on, ettei yhdenkään tytön tarvitsisi joutua silvotuksi. Ei nyt joulunpyhien alla, eikä muinakaan ajankohtina. ”Visiomme on kasvattaa silpomaton sukupolvi ja saada silpomisperinne lopulliseen päätökseensä”, kertoo Bernard…
Lue lisää »
Pienten siskosten, Vivianin ja Michellen, sukuelinten silpominen oli jo lyöty lukkoon, mutta lopulta isän pää kääntyi. Nyt isä Jared taistelee silpomisperinteen lopettamiseksi.
Lue lisää »
Kuusivuotias Everlyne haettiin silvottavaksi keskellä yötä. Silpomisen jälkeen Everlyne joutui muuttamaan pois isänsä talosta. Hänestä oli tullut kuusivuotiaana yhteisön silmissä nainen.
Lue lisää »