Etusivu » Ajankohtaiset » Blogi » Solidaarisuus auttaa silpomisvaarassa olevia tyttöjä

Solidaarisuus auttaa silpomisvaarassa olevia tyttöjä

 
Nenäpäivän tuella Solidaarisuus rakentaa itäafrikkalaisille tytöille väkivallatonta tulevaisuutta. Koulutamme lapsia, vanhempia ja johtajia tyttöjen sukuelinten silpomisen haitoista. Kampanjan avulla parannamme tuhansien lasten ruokaturvaa kuivuudesta kärsivässä Somalimaassa.

Itäisessä Afrikassa ympärileikkaus suoritetaan yleensä 6–9-vuotiaille tytöille, mutta tyttöjä on alettu silpoa yhä nuorempina, jolloin he eivät vielä ymmärrä mitä heille tehdään. He eivät osaa vastustaa toimenpidettä. Nenäpäivän varoilla Solidaarisuus auttaa silpomisvaarassa olevia tyttöjä Keniassa ja Somalimaassa.

Asennemuutostyö vaatii aikaa ja rohkeutta. Työstä tekee vaativaa se, että haitallinen silpomisperinne on juurtunut syvälle ihmisten uskomuksiin ja arkeen. Vanhemmat ajattelevat, että tyttö ei pääse naimisiin, jos sukuelimiä ei ole leikattu ja alapäätä ommeltu kiinni.

Keniassa kristityn kisii-heimon alueella tytöt ja pojat osallistuvat Solidaarisuuden tukemiin, koulujen kanssa yhteistyössä järjestettäviin tilaisuuksiin ja leireihin. Lapset saavat tietoa silpomisperinteen haitoista ikätasoon sopivalla tavalla. Lasten loma-aikoina järjestettävillä leireillä välittömässä silpomisvaarassa olevat tytöt ovat turvassa toimenpiteeltä.

Kylätapaamisissa ja vertaisryhmissä koulutetaan lasten vanhempia ja kerrotaan silpomisen terveydellisistä, sosiaalisista ja psykologisista haitoista, jotka seuraavat silvottuja tyttöjä ja naisia läpi heidän elämänsä.

Sekä Keniassa että Somalimaassa koulutamme muun muassa opettajia, kyläpäälliköitä, viranomaisia, toimittajia ja muita mielipidejohtajia, jotka puhuvat silpomisperinteen lopettamisen puolesta.

Keniassa levitämme tietoa silpomisen kieltävästä laista. Somalimaassa tuemme silpomisen kieltävän lain valmistelua sekä kerromme uskonnollisten johtajien silpomista vastustavista kannoista.

Ruokaturvaa kuivuusalueiden lapsille

Somalimaassa parannamme Nenäpäivän tuella perheiden ja lasten ruokaturvaa kuivuudesta kärsivillä alueilla. Etsimme kestäviä ratkaisuja rakentamalla sade- ja tulvavedenkeruujärjestelmiä sekä tukemalla naisten pyörittämää hedelmä- ja vihannesosuuskuntaa.

Kuiville alueille sopivia siemenlajikkeita kehitetään Solidaarisuuden tuella perustetulla tutkimustilalla, josta jaetaan siemeniä yhteisöjen omille siemenpankeille. Näin vahvistetaan hauraan alueen omavaraisuutta ja perheiden kestävää toimeentuloa. Pienviljelijäperheiden ruokaturvan parantamiseen tähtäävä työ Somalimaassa koskettaa suoraan noin 2000 lasta. Nenäpäivän tuella perustetuista palveluista hyötyy yhteensä 38 000 lasta.

Yhdessä olemme vahvempia

Solidaarisuus on mukana Nenäpäivässä, koska uskomme että yhdessä olemme vahvempia. Me kaikki voimme vaikuttaa, että maailman lasten ihmisoikeudet toteutuvat.

Haluamme, että avun tarpeessa olevat tytöt ja pojat sekä heidän perheensä tulevat aidosti kuulluiksi ja nähdyiksi. Meillä on suora yhteys paikallisyhteisöihin. Toimimme luotettavien ja osaavien paikallisten kumppaneiden kanssa.

Toivon että tänä syksynä yhä useampi suomalainen osallistuu kampanjaan ja vaikuttaa maailman lasten hyväksi. Nenäpäivä tekee hyvää meille ja maailmalle.

Miia Nuikka,
Solidaarisuuden toiminnanjohtaja

 

kuvat: Ali Mohamoud Abdulahi, Sarah Waiswa

Asiasanat: , ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
 
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »
Kolmen tyttären isän unelmana on, ettei yhdenkään tytön tarvitsisi joutua silvotuksi. Ei nyt joulunpyhien alla, eikä muinakaan ajankohtina. ”Visiomme on kasvattaa silpomaton sukupolvi ja saada silpomisperinne lopulliseen päätökseensä”, kertoo Bernard…
Lue lisää »
Pienten siskosten, Vivianin ja Michellen, sukuelinten silpominen oli jo lyöty lukkoon, mutta lopulta isän pää kääntyi. Nyt isä Jared taistelee silpomisperinteen lopettamiseksi.
Lue lisää »
Kuusivuotias Everlyne haettiin silvottavaksi keskellä yötä. Silpomisen jälkeen Everlyne joutui muuttamaan pois isänsä talosta. Hänestä oli tullut kuusivuotiaana yhteisön silmissä nainen.
Lue lisää »