Etusivu » Ajankohtaiset » Uutiset » Solidaarisuus vaatii: Suomi mukaan yritysvastuun ykkösketjuun

Solidaarisuus vaatii: Suomi mukaan yritysvastuun ykkösketjuun

 
Yritykset, ammattiliitot ja järjestöt kirittävät Suomea säätämään yritysvastuulain - #ykkösketjuun-kampanja käynnistyy tänään.

Solidaarisuus parantaa Somalimaassa ja Nicaraguassa köyhien käsityöläisten ja maanviljelijöiden yritystoiminnan kannattavuutta. Naisilla on lähtökohtaisesti vähän vaikutusmahdollisuuksia omaan elämäänsä. Naisten asema tekstiiliteollisuuden ja maatalouden pitkissä toimitusketjuissa on huono. Alhaisten palkkojen lisäksi naiset joutuvat miehiä useammin väkivallan uhreiksi työssään.

Köyhimmillä alueilla pienyrittäjät voivat menettää toimeentulonsa kokonaan, kun epäreilulla tavalla tuotetut, halvat tuotteet valtaavat markkinat.

Solidaarisuus haluaa, että Suomi säätää yritysvastuulain, joka velvoittaisi suomalaiset yritykset kehittämään hankintaketjujen ihmisoikeusvastuuta ja omalta osaltaan edistämään tavoitetta poistaa köyhyys maailmasta.

Monet yritykset noudattavat jo nyt ihmisoikeusperiaatteita. Hankintaketjujen läpinäkyvyys ja vastuullisuus ovat kuluttajan, tavarantoimittajan sekä ketjujen alimmassa päässä olevien, usein maailman köyhimpien etu. Ranskassa, Sveitsissä ja Alankomaissa on jo lähdetty säätämään yrityksille sitovaa ihmisoikeuksia koskevaa huolellisuusvelvoitetta.

#Ykkösketjuun-kampanja kutsuu kaikki suomalaiset mukaan. Kampanjan verkkosivuilla tukensa laille voivat ilmoittaa niin eduskuntavaaliehdokkaat, yritykset, järjestöt kuin yksityishenkilötkin.

Lue lisää #ykkösketjuun-kampanjasta.

Asiasanat: ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Silpomisperinteen taustalla vaikuttavat monenlaiset syyt, jotka vaihtelevat maasta, alueesta ja kulttuurista toiseen, usein toisiinsa kietoutuneina. Perinteen poistamiseksi ei siksi ole olemassa yhtä patenttiratkaisua.
Lue lisää »
Miten ilmastokriisin kanssa eletään maailman köyhimmillä ja kuivimmilla alueilla? Solidaarisuuden Viimeinen pisara -pulmapeli haastaa oppilaat ratkomaan kuivuuteen ja ruokaturvaan liittyviä kysymyksiä. Pelin kouluvierailu on tilattavissa maksutta pääkaupunkiseudun kouluihin.
Lue lisää »
 
Suomalaiset lahjoittivat yli 83 000 euroa joulun alla tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön. Kerätyillä varoilla järjestetään silpomisvaarassa oleville tytöille turvaleirejä ja koulutetaan vanhempia silpomisen haitoista.
Lue lisää »
”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »