Etusivu » Ajankohtaiset » Uutiset » Solidaarisuus vaatii: Suomi mukaan yritysvastuun ykkösketjuun

Solidaarisuus vaatii: Suomi mukaan yritysvastuun ykkösketjuun

 
Yritykset, ammattiliitot ja järjestöt kirittävät Suomea säätämään yritysvastuulain - #ykkösketjuun-kampanja käynnistyy tänään.

Solidaarisuus parantaa Somalimaassa ja Nicaraguassa köyhien käsityöläisten ja maanviljelijöiden yritystoiminnan kannattavuutta. Naisilla on lähtökohtaisesti vähän vaikutusmahdollisuuksia omaan elämäänsä. Naisten asema tekstiiliteollisuuden ja maatalouden pitkissä toimitusketjuissa on huono. Alhaisten palkkojen lisäksi naiset joutuvat miehiä useammin väkivallan uhreiksi työssään.

Köyhimmillä alueilla pienyrittäjät voivat menettää toimeentulonsa kokonaan, kun epäreilulla tavalla tuotetut, halvat tuotteet valtaavat markkinat.

Solidaarisuus haluaa, että Suomi säätää yritysvastuulain, joka velvoittaisi suomalaiset yritykset kehittämään hankintaketjujen ihmisoikeusvastuuta ja omalta osaltaan edistämään tavoitetta poistaa köyhyys maailmasta.

Monet yritykset noudattavat jo nyt ihmisoikeusperiaatteita. Hankintaketjujen läpinäkyvyys ja vastuullisuus ovat kuluttajan, tavarantoimittajan sekä ketjujen alimmassa päässä olevien, usein maailman köyhimpien etu. Ranskassa, Sveitsissä ja Alankomaissa on jo lähdetty säätämään yrityksille sitovaa ihmisoikeuksia koskevaa huolellisuusvelvoitetta.

#Ykkösketjuun-kampanja kutsuu kaikki suomalaiset mukaan. Kampanjan verkkosivuilla tukensa laille voivat ilmoittaa niin eduskuntavaaliehdokkaat, yritykset, järjestöt kuin yksityishenkilötkin.

Lue lisää #ykkösketjuun-kampanjasta.

Asiasanat: ,

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Kuusivuotias Everlyne haettiin silvottavaksi keskellä yötä. Silpomisen jälkeen Everlyne joutui muuttamaan pois isänsä talosta. Hänestä oli tullut kuusivuotiaana yhteisön silmissä nainen.
Lue lisää »
Kenialaisen opettajan Johnson Mokua Mosen taidekerhossa lapset käsittelevät silpomisperinteen nostattamia tunteita ja levittävät tietoa lasten oikeuksista seinämaalauksilla.
Lue lisää »
 
Tyttöjen sukuelinten silpomiseen liittyvät uskomukset istuvat tiukassa ja ylläpitävät perinnettä. Silpomisen uskotaan olevan tytölle hyväksi.
Lue lisää »
Tyttöjen sukuelinten silpominen on perinteisesti ollut siirtymäriitti tytöstä naiseksi. Solidaarisuuden turvaleireillä Keniassa opetetaan, että naiseksi voi kasvaa ilman silpomista.
Lue lisää »
Rachel Ongiri pakotettiin 12-vuotiaana jonoon muiden kylän tyttöjen kanssa. Heidän sukuelimensä silvottiin veistä ja partakoneen terää käyttäen. Ei ollut mitään mahdollisuutta paeta.
Lue lisää »
Miehen jättäminen ja yksinhuoltajaksi ryhtyminen oli rohkea teko, sillä kisii-kulttuurissa yksin asuva nainen ja viisi silpomatonta tytärtä eivät ole arkipäivää.
Lue lisää »