Etusivu » Ajankohtaiset » Uutiset » Solidaarisuus vetoaa: Suomen otettava kantaa Nicaraguan väkivaltaisuuksien loppumiseksi

Solidaarisuus vetoaa: Suomen otettava kantaa Nicaraguan väkivaltaisuuksien loppumiseksi

 
Solidaarisuus vetoaa yhdessä suomalaisten järjestöjen kanssa ulkoministeri Timo Soiniin, jotta Suomi ottaisi aktiivisesti kantaa Nicaraguan väkivaltaisuuksien lopettamiseksi ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseksi.

Huhtikuun 18. päivän jälkeen Nicaragua ei ole enää ennallaan. Runsaasti yli sadan ihmisen hengen vaatineet väkivaltaisuudet ovat suistaneet maan kaoottiseen tilaan.

Solidaarisuus ilmaisee huolensa Nicaraguan hälyttävästä ihmisoikeustilanteesta ja vetoaa yhdessä Kepan ja muiden järjestöjen kanssa ulkoministeri Timo Soiniin, jotta Suomi reagoisi tilanteeseen määrätietoisesti ja vaikuttaisi myös EU:n kautta kärjistyneen tilanteen laukaisemiseksi.

”Tiesulkujen ja väkivaltaisuuksien eskaloituessa eri puolille maata vaikuttaa siltä, että Nicaraguan hallitus pyrkii voimakeinoin tukahduttamaan kansalaisten liikehdinnän ja saamaan siten tilanteen hallintaan. Voimistuva kansanliike yritetään pelotella hiljaiseksi, mutta toistaiseksi vaikuttaa siltä, että hallituksen toimenpiteet vain lujittavat ihmisten tahtoa muutokseen,” arvioi Solidaarisuuden toiminnanjohtaja Miia Nuikka.

Ihmisoikeustarkkailijat ja -järjestöt ovat raportoineet lukuisia ihmisoikeusloukkauksia Nicaraguan levottomuuksien aikana. Mielenosoituksiin on reagoitu äärimmäisin voimakeinoin ja satoja ihmisiä on kuollut sekä loukkaantunut väkivaltaisuuksissa.

Amnesty International toteaa raportissaan, että väkivallan tavoitteena on ollut vaientaa julkinen keskustelu ja kritiikki. Viralliset lähteet ovat kieltäneet hallituksen osallisuuden väkivaltaisuuksiin. Muun muassa Amnesty International ja Amerikan valtioiden ihmisoikeustoimikunta CIDH ovat vaatineet Nicaraguan hallitusta lopettamaan ihmisoikeusrikkomukset välittömästi.

Myös vaatimukset Nicaraguan presidentti Daniel Ortegan erosta ovat vahvistuneet. Nicaraguan katolisen kirkon piispat keskustelivat viime viikolla presidentti Ortegan ja varapresidentti Rosario Murillon kanssa. Piispainkokouksen kerrotaan esittäneen Ortegalle vetoomuksen siitä, että presidentti harkitsisi eroa ja avaisi siten mahdollisuuden neuvotella aikataulusta sekä keinoista Nicaraguan demokratisoimiseksi.

Väkivaltaisuudet Nicaraguassa kiihtyvät

Kansainvälisistä ja nicaragualaisten vetoomuksista huolimatta väkivaltaisuudet Nicaraguassa jatkuvat. Maanantaina Managuassa poliisit ja hallitusmyönteiset sandinistijoukot hyökkäsivät rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan avoimesti tuliasein.

”Maanantain väkivaltaoperaatio on nähty Ortegan häikäilemättömänä sodanjulistuksena kansalaisille ja ihmiset pelkäävät, että he joutuvat tästä eteenpäin elämään alituisen väkivallan uhan alla. Managuassa kansanliikkeeseen liittyy nyt paljon ihmisiä, jotka ajattelevat, että he voivat puolustautua sandinisteja vastaan vain käyttämällä aseita”, Nuikka toteaa.

Huhtikuun 18. päivän jälkeisissä väkivaltaisuuksissa on CENIDH-ihmisoikeusjärjestön (Centro Nicaraguense de Derechos Humanos) mukaan kuollut kaiken kaikkiaan 146 ihmistä ja yli 1200 ihmistä on loukkaantunut. Eräät muut nicaragualaiset ihmisoikeusjärjestöt arvioivat, että surmansa saaneita on jo yli 150.

Solidaarisuus on toiminut Nicaraguassa vuodesta 1982 ja ollut mukana jälleenrakentamassa maata 1980-luvun sisällissodan jälkeen. Sittemmin Solidaarisuus on kehittänyt maaseutuyhteisöjen toimeentuloa, auttanut viljelijöitä varautumaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ja tukenut pienyrittäjiä pääsemään tuotteineen maailmanmarkkinoille. Naisten aseman parantaminen ja naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen työ on ollut tärkeä osa Nicaraguan toimintaa. Vahva paikallistuntemus ja osaavien osuuskuntakumppaneiden itsenäinen asema ovat taanneet kestävät tulokset ja useiden perheiden nousun pois köyhyydestä.

Lue uutinen Nicaraguan levottomuuksien vaikutuksista Solidaarisuuden hanketyöhön.

Asiasanat:

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Kuusivuotias Everlyne haettiin silvottavaksi keskellä yötä. Silpomisen jälkeen Everlyne joutui muuttamaan pois isänsä talosta. Hänestä oli tullut kuusivuotiaana yhteisön silmissä nainen.
Lue lisää »
Kenialaisen opettajan Johnson Mokua Mosen taidekerhossa lapset käsittelevät silpomisperinteen nostattamia tunteita ja levittävät tietoa lasten oikeuksista seinämaalauksilla.
Lue lisää »
 
Tyttöjen sukuelinten silpomiseen liittyvät uskomukset istuvat tiukassa ja ylläpitävät perinnettä. Silpomisen uskotaan olevan tytölle hyväksi.
Lue lisää »
Tyttöjen sukuelinten silpominen on perinteisesti ollut siirtymäriitti tytöstä naiseksi. Solidaarisuuden turvaleireillä Keniassa opetetaan, että naiseksi voi kasvaa ilman silpomista.
Lue lisää »
Rachel Ongiri pakotettiin 12-vuotiaana jonoon muiden kylän tyttöjen kanssa. Heidän sukuelimensä silvottiin veistä ja partakoneen terää käyttäen. Ei ollut mitään mahdollisuutta paeta.
Lue lisää »
Miehen jättäminen ja yksinhuoltajaksi ryhtyminen oli rohkea teko, sillä kisii-kulttuurissa yksin asuva nainen ja viisi silpomatonta tytärtä eivät ole arkipäivää.
Lue lisää »