Etusivu » Ajankohtaiset » Uutiset » Solidaarisuus vetoaa: Suomen otettava kantaa Nicaraguan väkivaltaisuuksien loppumiseksi

Solidaarisuus vetoaa: Suomen otettava kantaa Nicaraguan väkivaltaisuuksien loppumiseksi

 
Solidaarisuus vetoaa yhdessä suomalaisten järjestöjen kanssa ulkoministeri Timo Soiniin, jotta Suomi ottaisi aktiivisesti kantaa Nicaraguan väkivaltaisuuksien lopettamiseksi ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseksi.

Huhtikuun 18. päivän jälkeen Nicaragua ei ole enää ennallaan. Runsaasti yli sadan ihmisen hengen vaatineet väkivaltaisuudet ovat suistaneet maan kaoottiseen tilaan.

Solidaarisuus ilmaisee huolensa Nicaraguan hälyttävästä ihmisoikeustilanteesta ja vetoaa yhdessä Kepan ja muiden järjestöjen kanssa ulkoministeri Timo Soiniin, jotta Suomi reagoisi tilanteeseen määrätietoisesti ja vaikuttaisi myös EU:n kautta kärjistyneen tilanteen laukaisemiseksi.

”Tiesulkujen ja väkivaltaisuuksien eskaloituessa eri puolille maata vaikuttaa siltä, että Nicaraguan hallitus pyrkii voimakeinoin tukahduttamaan kansalaisten liikehdinnän ja saamaan siten tilanteen hallintaan. Voimistuva kansanliike yritetään pelotella hiljaiseksi, mutta toistaiseksi vaikuttaa siltä, että hallituksen toimenpiteet vain lujittavat ihmisten tahtoa muutokseen,” arvioi Solidaarisuuden toiminnanjohtaja Miia Nuikka.

Ihmisoikeustarkkailijat ja -järjestöt ovat raportoineet lukuisia ihmisoikeusloukkauksia Nicaraguan levottomuuksien aikana. Mielenosoituksiin on reagoitu äärimmäisin voimakeinoin ja satoja ihmisiä on kuollut sekä loukkaantunut väkivaltaisuuksissa.

Amnesty International toteaa raportissaan, että väkivallan tavoitteena on ollut vaientaa julkinen keskustelu ja kritiikki. Viralliset lähteet ovat kieltäneet hallituksen osallisuuden väkivaltaisuuksiin. Muun muassa Amnesty International ja Amerikan valtioiden ihmisoikeustoimikunta CIDH ovat vaatineet Nicaraguan hallitusta lopettamaan ihmisoikeusrikkomukset välittömästi.

Myös vaatimukset Nicaraguan presidentti Daniel Ortegan erosta ovat vahvistuneet. Nicaraguan katolisen kirkon piispat keskustelivat viime viikolla presidentti Ortegan ja varapresidentti Rosario Murillon kanssa. Piispainkokouksen kerrotaan esittäneen Ortegalle vetoomuksen siitä, että presidentti harkitsisi eroa ja avaisi siten mahdollisuuden neuvotella aikataulusta sekä keinoista Nicaraguan demokratisoimiseksi.

Väkivaltaisuudet Nicaraguassa kiihtyvät

Kansainvälisistä ja nicaragualaisten vetoomuksista huolimatta väkivaltaisuudet Nicaraguassa jatkuvat. Maanantaina Managuassa poliisit ja hallitusmyönteiset sandinistijoukot hyökkäsivät rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan avoimesti tuliasein.

”Maanantain väkivaltaoperaatio on nähty Ortegan häikäilemättömänä sodanjulistuksena kansalaisille ja ihmiset pelkäävät, että he joutuvat tästä eteenpäin elämään alituisen väkivallan uhan alla. Managuassa kansanliikkeeseen liittyy nyt paljon ihmisiä, jotka ajattelevat, että he voivat puolustautua sandinisteja vastaan vain käyttämällä aseita”, Nuikka toteaa.

Huhtikuun 18. päivän jälkeisissä väkivaltaisuuksissa on CENIDH-ihmisoikeusjärjestön (Centro Nicaraguense de Derechos Humanos) mukaan kuollut kaiken kaikkiaan 146 ihmistä ja yli 1200 ihmistä on loukkaantunut. Eräät muut nicaragualaiset ihmisoikeusjärjestöt arvioivat, että surmansa saaneita on jo yli 150.

Solidaarisuus on toiminut Nicaraguassa vuodesta 1982 ja ollut mukana jälleenrakentamassa maata 1980-luvun sisällissodan jälkeen. Sittemmin Solidaarisuus on kehittänyt maaseutuyhteisöjen toimeentuloa, auttanut viljelijöitä varautumaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin ja tukenut pienyrittäjiä pääsemään tuotteineen maailmanmarkkinoille. Naisten aseman parantaminen ja naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen työ on ollut tärkeä osa Nicaraguan toimintaa. Vahva paikallistuntemus ja osaavien osuuskuntakumppaneiden itsenäinen asema ovat taanneet kestävät tulokset ja useiden perheiden nousun pois köyhyydestä.

Lue uutinen Nicaraguan levottomuuksien vaikutuksista Solidaarisuuden hanketyöhön.

Asiasanat:

Viimeisimmät ajankohtaiset artikkelit

TILAA SOLIDAARISUUS-LEHTI

X

Solidaarisuus-lehti kertoo ihmisistä, joiden elämään Solidaarisuuden työ tasa-arvon ja toimeentulomahdollisuuksien vahvistamiseksi vaikuttaa Keniassa, Ugandassa, Somalimaassa, Nicaraguassa ja Suomessa. Ilmainen lehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa.

* merkityt kentät ovat pakollisia

TEE OSOITTEENMUUTOS

X

* merkityt kentät ovat pakollisia

Silpomisperinteen taustalla vaikuttavat monenlaiset syyt, jotka vaihtelevat maasta, alueesta ja kulttuurista toiseen, usein toisiinsa kietoutuneina. Perinteen poistamiseksi ei siksi ole olemassa yhtä patenttiratkaisua.
Lue lisää »
Miten ilmastokriisin kanssa eletään maailman köyhimmillä ja kuivimmilla alueilla? Solidaarisuuden Viimeinen pisara -pulmapeli haastaa oppilaat ratkomaan kuivuuteen ja ruokaturvaan liittyviä kysymyksiä. Pelin kouluvierailu on tilattavissa maksutta pääkaupunkiseudun kouluihin.
Lue lisää »
 
Suomalaiset lahjoittivat yli 83 000 euroa joulun alla tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön. Kerätyillä varoilla järjestetään silpomisvaarassa oleville tytöille turvaleirejä ja koulutetaan vanhempia silpomisen haitoista.
Lue lisää »
”On parempiakin tapoja kouluttaa tyttöjä kuin silpominen.” Kun silpomista puolustetaan sillä, että se tuo silvotulle kunniaa ja hyväksyntää yhteisössä, kenialaisrehtori suuttuu.
Lue lisää »
Tämä aika vuodesta ei ole pyhitetty ainoastaan joululle, vaan myös tyttöjen sukuelinten silpomiselle. Tämä on se hetki vuodesta, kun silpomisperinne kukoistaa. Äidit ja isoäidit ovat odottaneet koko vuoden tätä hetkeä, jolloin heidän tyttönsä ympärileikataan. Valmistelut on aloitettu hyvissä ajoin jo marraskuussa.
Lue lisää »
"Rakastan näiden lasten ajatusmaailmaa. He säveltävät ja laulavat omia laulujaan silpomisperinteestä. He ovat innokkaita valjastamaan luovuutensa, jotta viesti silpomisen haitoista leviäisi."
Lue lisää »